O‘zR Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutida har yili 35 turga yaqin sabzavot va poliz ekinlari 45 ta navining birlamchi urug‘chiligi bo‘yicha ishlar olib borilmoqda. Ushbu ishlar mahalliy foydalanuvchilar, ayniqsa, fermerlarni zamonaviy texnologiyalar yordamida qayta ishlangan yuqori sifatli urug‘lik bilan ta’minlash uchun muhim hisoblanadi.
Yuqori sifatli urug‘likni to‘g‘ri ekish, qulay sharoitlarni yaratish sabzavot va poliz mahsulotlaridan mo‘l hosil olish garovi hisoblanadi.
Ko‘chatlarni sabzavot ekinlari uchun mo‘ljallangan maxsus sellofan qoplar (paketlar)da yoki kassetalarda yetishtirish darkor. Har bir bo‘lmacha tuproq bilan to‘ldirilganidan so‘ng bir urug‘ uchun 0,5 sm.gacha bo‘lgan chuqurlik hosil qilinadi.
Zamburug‘ sporalari va bakteriyalarni o‘ldirish uchun ekishdan oldin urug‘larning yuzasiga pestitsidlar bilan ishlov beriladi: quruq urug‘ dorilagichlar ekishdan 2-3 hafta oldin, suyuqlari – ekishdan oldin qo‘llaniladi. Issiqxonalarda ekish uchun faqat sog‘lom, rivojlangan ko‘chatlar tanlanadi.
Mahalliy navlarning birlamchi urug‘chiligi 4 ta laboratoriya, 6 ta ilmiy tajriba stansiyasi hamda Toshkent, Andijon, Samarqand, Surxondaryo, Qashqadaryo, Buxoro va Xorazm viloyatlaridagi 2 ta tajriba uchastkasida amalga oshiriladi.
Bugungi kunda Sabzavot-poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutida: sabzi (“Mshak”, “Nurli”, “Ziynatli”), piyoz (“Istiqbol”, “Sunbula”, “Ravnaq”), kashnich (“Orzu”), arpabodiyon (ukrop) (“Orom”), qovun (“Saxovat”, “Oltintepa”, “Dilxush”, “Oltin vodiy”), tarvuz (“Manzur”, “Qo‘ziboy”, “Sharq ne’mati”) , baqlajon (“Olmos”), bodring (“Navro‘z”, “O‘zbekiston-740”, “Zilol”), shuningdek, boshqa ekinlarning ayrim navlarini sotib olish mumkin.
O‘zR Qishloq xo‘jaligi vazirligi Multimedia markazi tomonidan vazirlik huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti maʼlumoti asosida tayyorlandi.
В Научно-исследовательском институте овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства РУ ежегодно проводят работы по первичному семеноводству 45 сортов около 35 видов овощных и бахчевых культур. Эти работы необходимы для обеспечения местных пользователей, в особенности фермеров, высококачественными семенами, обработанными с помощью современных технологий.
Высокое качество семян, при правильном посеве, и создание для них благоприятных условий гарантирует богатый урожай овощей и бахчевых.
Рассаду следует выращивать в специальных целлофановых мешочках (пакетах) или кассетах, предназначенных под овощные культуры. Каждую ячейку наполняют почвой, после чего делают небольшое углубление до 0,5 см для одного семени.
Поверхность семян перед посадкой для уничтожения грибковых спор и бактерий обрабатывают пестицидами: сухие протравители применяют за 2–3 недели до посева семян, жидкие – перед посевом. Для высадки в теплицы отбирают только здоровые, развитые саженцы.
Первичное семеноводство местных сортов осуществляют в 4 лабораториях, 6 научно-экспериментальных станциях и 2 экспериментальных участках в Ташкентской, Андижанской, Самаркандской, Сурхандарьинской, Кашкадарьинской, Бухарской и Хорезмской областях.
Сегодня в НИИ овощебахчевых культур и картофеля можно приобрести семена моркови («Мшак», «Нурли», «Зийнатли»), лука («Истикбол», «Сунбула», «Равнак»), кинзы («Орзу»), укропа («Ором»), дыни («Саховат», «Олтин тепа», «Дилхуш», «Олтин водий»), арбуза («Манзур», «Кузибой», «Шарк неъмати»), баклажана («Алмаз»), огурцов («Навруз», «Узбекистон-740», «Зилол»), а также некоторых сортов других культур.
Подготовлено Мультимедиа центром Министерства сельского хозяйства Республики Узбекистан на основе информации НИИ овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства РУ.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: