Qishloq xo‘jaligiga mexanizatsiyaning keng joriy etilishi va muayyan texnologik tartibotlarga rioya etish qishloq xo‘jaligi mahsulotlari sifati saqlab qolinishini ta’minlamoqda. Sovutkichli omborlarning asosiy maqsadi hosilni chuqur muzlatishsiz vaqtincha saqlashni ta’minlashdan iborat, shu orqali yo‘qotishlar minimallashtiriladi. Bu meva va sabzavotlarning tovar ko‘rinishi va ta’mini saqlashning samarali usulidir.
Hosil havo harorati yuqori bo‘lgani tufayli pishib yetiladi. Omborga kelib tushgan meva va sabzavotlarni to‘g‘ri sovutish juda muhim: haroratning keskin pasayishi sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.
Meva va sabzavotlar avvaliga vaqtinchalik muzlatgichlar yoki soya-salqin joyda saqlanadi. Oldindan sovutib olgandan so‘ng, ular ichiga kimyoviy moddalar eritib solingan suv bilan yaxshilab yuviladi va fumigatsiya qilinadi, ya’ni oltingugurt dioksidi bilan ishlov beriladi. Bu mevalarni zararsizlantirishga yordam beradi. Qayta ishlangan meva va sabzavotlar sovutkichli kameraga o‘tkaziladi. Olmalarni eng uzoq saqlash muddati +1…+4 °С haroratda taxminan 12 oy, gilosni esa 0…+2 °С haroratda uchun 3–7 kun saqlash mumkin.
Bugungi kunda sovutkichli omborlarda har xil turdagi avtomatlashtirilgan namlantirish tizimlari qo‘llaniladi. Boshqarish tugmalari kameraning tashqi tomonida joylashgan bo‘lib, nisbiy namlikni masofadan boshqarishga imkon beradi.
Sovutgichli omborlarda nisbiy namlikni yaratish va saqlash mahsulotlar namlik miqdorini maksimal darajada oshirishga yordam beradi. Meva va sabzavotlar uchun nisbiy namlik ularning kimyoviy tarkibiga qarab 80–95% ni tashkil qiladi. Biroq piyoz uchun optimal namlik 65–75% atrofida bo‘lishi kerak.
Respublikada umumiy sig‘imi 991 332 tonna bo‘lgan jami 1 832 ta sovutgichli omborlar mavjud, xususan, Andijon viloyatida 152 555 tonna sig‘imga ega 429 ta, Samarqand viloyatida 149 230 ming tonna sig‘imga ega 160 ta, Toshkent viloyatida esa 146 620 tonna sig‘imga ega 159 ta muzlatgichli ombor mavjud.
O‘zR Qishloq xo‘jaligi vazirligi Multimedia markazi tomonidan vazirlikning Oziq-ovqat sanoatini rivojlantirish boshqarmasi maʼlumoti asosida tayyorlandi.
Широкое внедрение механизации в сельское хозяйство и соблюдение определенных технологических режимов обеспечивает сохранение качества сельхозпродукции. Основная цель холодильных камер – временное хранение урожая без глубокой заморозки, благодаря чему потери сводятся к минимуму. Это очень эффективный способ сохранить товарный вид и вкусовые качества овощей и фруктов.
Урожай поспевает благодаря высокой температуре воздуха. Важно правильно охладить поступившие на склад фрукты и овощи: резкий перепад температуры негативно сказывается на их качестве.
Фрукты и овощи предварительно помещают во временные холодильные камеры либо складывают в тенистое, прохладное место. После первичного охлаждения их тщательно промывают водой с растворенными в ней химикатами и подвергают фумигации, то есть обработке сернистым газом. Это способствует обеззараживанию плодов. Обработанные фрукты и овощи перемещают в холодильную камеру. Самый долгий срок хранения у яблок – около 12 месяцев при температуре +1…+4 °С, у черешни самый короткий – 3–7 дней при 0…+2 °С.
Сегодня в холодильных камерах используются различные типы автоматизированных систем увлажнения. Кнопки управления расположены снаружи камеры и позволяют дистанционно регулировать относительную влажность.
Создание и поддержание относительной влажности в холодильной камере способствует максимальному повышению влажности продуктов. Для фруктов и овощей относительная влажность составляет 80–95% в зависимости от их химического состава. Однако для лука оптимальная влажность – это 65–75%.
Всего в республике находится 1 832 холодильных склада общей мощностью 991 332 тонны, в частности в Андижанской области имеется 429 холодильных складов мощностью 152 555 тонн, в Самаркандской области – 160 складов мощностью 149 230 тонн, в Ташкентской области – 159 складов мощностью 146 620 тонн.
Подготовлено Мультимедиа центром Министерства сельского хозяйства Республики Узбекистан на основе информации управления развития пищевой промышленности.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: