O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining bir qator seleksioner olimlari q.x.f.n. Yekaterina Lyan, q.x.f.d. Rustam Nizomov, Shermuhammad Aminov va Jamil To‘rayevlarning o‘n yillik samarali mehnati natijasida ochiq maydon va issiqxonada yetishtirishga mos pomidor navi ixtiro qilindi. Ushbu navga “Universal” nomi berildi.
Yangi nav o‘rtapishar bo‘lib, o‘suv davri 120-122 kunni tashkil etadi. Asosiy poyasining uzunligi issiqxonada 2,0-2,5 metr, ochiq maydonda 1,5-1,8 metrgacha yetadi, shoxlanishi va barglanishi esa o‘rtacha. Bargi oddiy, to‘q yashil, o‘rtacha burmali. Birinchi to‘pguli 8-9 bug‘inlarda joylashgan. Mevasi yassi yumaloqsimon, yuzasi silliq, qizil. Pomidor vazni 100-120 g, meva asosi kichik chuqurchali. Urug‘xonasi 4-5 ta. Degustatsion bahosi 4,9 balldan iborat.
Tarkibida quruq modda miqdori 4,8%, umumiy qand 4,2%, askorbin kislotasi 24,2%. Hosildorligi: issiqxonada 15-18 kg/m2; ochiq maydonda 38-42 t/ga ni tashkil etdi. Bu ko‘rsatkich boshqa navlardan 15-20% yuqori degani.
Pomidorning “Universal” navini respublikada keng joriy etish, birlamchi urug‘chiligini o‘rnatilgan tartibda tashkil etish uchun nav xujjatlar rasmiylashtirilib, Qishloq xo‘jaligi ekinlari navlarini sinash markaziga Davlat reyestiriga kiritish uchun va Intellektual mulk agentligiga patentlash uchun taqdim etildi.
В результате десятилетнего плодотворного труда ученых-селекционеров НИИ овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства РУ – к.с.х.н. Екатерины Лян, д.с.х.н. Рустама Низомова, Шермухаммада Аминова и Жамиля Тураева был создан сорт помидора, пригодный для выращивания и на открытом поле, и в теплице. Этот сорт назвали «Универсал».
Новый сорт среднеспелый, вегетационный период составляет 120–122 дня. Длина главного стебля в теплице доходит до 2,0–2,5 м, в открытом поле – до 1,5–1,8 м, обрастание ветвями и распускание почек среднее. Листья простые, темно-зеленые, умеренно закрученные. Первое соцветие располагается на 8–9 члениках. Плод плоскоокруглый, поверхность гладкая, красная. Помидоры весят 100–120 г, на основании плода небольшая ямка. Семенные яйчейки 4–5 шт. Дегустационная оценка – 4,9 балла.
Содержание сухого вещества 4,8%, общего сахара – 4,2% и аскорбиновой кислоты – 24,2%. Урожайность в теплице составила 15–18 кг/м2; в открытом поле – 38–42 т/га. Этот показатель на 15–20% выше, чем у других сортов.
В целях широкого внедрения в республике сорта томата «Универсальный», организации первичного семеноводства в установленном порядке оформлены и переданы в Государственный сортоиспытательный центр сортовые документы для включения в Госреестр и в Агентство интеллектуальной собственности для патентования.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: