Surxondaryo viloyatida “Ozodbek Munisabonu” xususiy korxonasiga tegishli 32 gektarlik anor bog‘i orasiga 22 gektar maydonda ekilgan qovunning “Dakaro” navi pishib yetildi. Bugungi kunda u ichki bozorga chiqarilyapti. Shuningdek, xorijga eksport qilish uchun tayyorgarlik ko‘rilmoqda.
Surxondaryo iqlimiga mos ushbu qovun navi mart oyida ekilib, may oyida hosilga kirdi. Shu kungacha uch marta o‘g‘itlanib, to‘rt marta sug‘orildi. Qovun vazni o‘rtacha 2–2,5 kilogrammgacha yetadi. Taʼkidlash joiz, qovun ekilgan maydonda egat oralariga plyonka yopilgan. Bu usulda namlik yaxshi saqlanadi hamda ildizi qurib qolishini oldini oladi.
Respublikamizda har yili o‘rtacha 60 ming gektardan ortiq maydonga poliz ekilib, shundan 60–65% ni tarvuz, 35–38% ni qovun egallaydi. Qovun yetishtirishda yuqori toifa va sinflarga mansub, navdorligi 99% va unuvchanligi 90–95% dan kam bo‘lmagan urug‘ ekiladi. Qovunning urug‘i +14–16 °C da una boshlaydi. Harorat bundan pasayganda urug‘lar yerda chirib qoladi, siyrak unib chiqadi. Shuning uchun poliz ekinlarini juda erta – yer qizimasdan ekish maqsadga muvofiq emas. Urug‘ning unib chiqishi uchun maqbul harorat +20 °C hisoblanadi. Sutka davomida harorat +15–32 °C atrofida o‘zgarib turishi mumkin. Ana shunday haroratda urug‘ ekilgandan keyin 5–6 kunda maysalar ko‘rina boshlaydi. Haroratning pasayishi maysalarning unib chiqishini pasaytiradi.
Qovunning o‘sib rivojlanishi uchun qulay harorat +25–30 °C hisoblanadi. Harorat +12–15 °C gacha pasaysa, ekinlarning guli to‘kilib ketadi, ular o‘sishdan to‘xtaydi va sekin-asta qurib qoladi. 0 °C yoki –1 °C poliz ekinlari maysalarini yoppasiga nobud qiladi. Harorat –3–5 °C ga tushib qolsa, voyaga yetgan o‘simliklari ham zararlanadi.
Urug‘ unib chiqquncha harorat kunduzi +23–25 °C daraja, kechasi +14–15 °C daraja, urug‘ unib chiqqandan so‘ng +18–20 °C daraja iliq bo‘lishi kerak. Bunda o‘simlik baquvvat bo‘lib o‘sadi.
Qovundan yuqori hosil olish uchun gektariga 225 kg azot, 225 kg fosfor va 150 kg kaliy, organik o‘g‘itlardan gektariga 25 tonna solinadi. Yillik meʼyorga nisbatan organik va kaliyli o‘g‘itlarning hammasi, fosforning 70–75% i asosiy shudgorga solinadi. Fosforli o‘g‘itning qolgan 25–30% va azotning 50 foizi ekish oldidan beriladi: azotli o‘g‘itning 50 foizi ekinlar uch-to‘rt barg chiqarganidan keyin egatlarga 10–12 sm chuqurlikka solinadi.
Qadimdan Markaziy Osiyoda xalq tabobatida sil, bronxit, revmatizm, podagra, kamqonlik kasalliklari, yurak, jigar, ateroskleroz kasalliklariga davo topishda qovundan foydalanib kelingan. Qovun inson organizmining asab tizimiga tinchlantiruvchi taʼsir ko‘rsatishi aniqlangan. Uning dorivor xususiyatlari zamonaviy tibbiyot tomonidan ham tasdiqlangan. Uni isteʼmol qilish ko‘plab fiziologik jarayonlarni boshqarishda yordam beradi. Qovun urug‘i damlamalari yo‘tal, teri va tosh kasalliklarni davolashda ishlatiladi. Qovun urug‘ida 25–30% gacha yog‘ saqlab, bir gektardan o‘rtacha 22 tonna hosil olinganda 90–100 kg yog‘ ham olish mumkin.
Qovunning bunchalik serxosiyatliligi uning tarkibi foydali moddalarga boyligidandir. O‘lkamizda yetishtiriladigan qovunlarning tarkibida 85–92% suv, 8–15% quruq modda, 0,8% oqsil, 1,8% kletchatka, 6,2% boshqa uglevodlar, 0,9% moy, 0,6% kul, 20–30% askorbin kislotasi, 0,03– 0,07% boshqa darmondorilar, mikroelementlar, organik va mineral tuzlar mavjud.
В Сурхандарьинской области созрел сорт дыни «Дакаро», посаженный в междурядьях 22 га земель гранатового сада с общей площадью 32 га, принадлежащего частному предприятию «Озодбек Мунисабону». На сегодняшний день он реализуется на внутреннем рынке. Также проводятся работы по выпуску в экспорт.
Этот сорт дыни, соответствующий климату Сурхандарьинской области, был посажен в марте, а урожай поспел в мае. До сегодняшнего дня культуру три раза удобряли и четыре раза поливали. Средний вес дыни составляет 2–2,5 кг. Следует отметить, что на участке, где была посажена дыня, междурядья покрыли пленкой. Такой способ хорошо удерживает влагу и предотвращает засыхание корней.
Ежегодно бахчевыми культурами в стране засаживают в среднем более 60 тыс. га, из которых 60–65% составляет арбуз и 35–38% – дыня. Для посадки выбирают высококачественные семена дыни, сортовой чистотой не менее 99% и всхожестью 90–95%. Семена дыни начинают прорастать при +14–16 °С. С понижением температуры семена гниют в почве и редко прорастают. Поэтому не рекомендуется сажать дыни слишком рано, к тому времени почва не успевает прогреться. Оптимальная температура для прорастания семян +20 °С. Температура воздуха днем может колебаться в районе +15…+32 °С. При такой температуре трава появится через 5–6 дней после посева. Снижение температуры снижает всхожесть ростков.
Оптимальная температура для выращивания дыни +25…+30 °С. При снижении температуры до +12…+15 °С цветки культур опадают, они перестают расти и постепенно засыхают. При температуре 0 или –1 °С ростки культуры массово гибнут. При понижении температуры до –3…–5 °С повреждаются и взрослые растения.
Температура днём до появления всходов должна составлять +23…+25 °С, ночью +14…+15 °С, после прорастания всходов – +18…+20 °С. Это позволяет растению активно развиваться.
Для получения высокого урожая дыни на гектар вносят 225 кг азота, 225 кг фосфора и 150 кг калия, 25 т органических удобрений. По годовой норме в пашню вносят все органические и калийные удобрения, 70–75% – фосфорных. Остальные 25–30% фосфорных удобрений и 50% азотных вносят перед посевом: 50% азотных удобрений вносят в борозды на глубину 10–12 см после появления трех-четырех листов.
Дыня издавна используется в народной медицине Средней Азии при лечении туберкулеза, бронхита, ревматизма, подагры, малокровия, болезней сердца, печени, атеросклероза. Доказано, что дыня оказывает успокаивающее действие на нервную систему. Ее лечебные свойства подтверждены и современной медициной. Употребление дыни помогает контролировать многие физиологические процессы. Настойки семян применяют для лечения кашля, кожных и мочекаменных болезней. Семена дыни содержат 25–30% масла и могут давать 90–100 кг масла с гектара при средней урожайности 22 т/га.
Дыня содержит множество питательных веществ, потому она так полезна. Дыня, выращенная в нашей стране, содержит 85–92% воды, 8–15% сухого вещества, 0,8% белка, 1,8% клетчатки, 6,2% других углеводов, 0,9% масла, 0,6% золы, 20–30% аскорбиновой кислоты, 0,03–0,07% других лекарственных средств, микроэлементов, органических и минеральных солей.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: