Tokni parvarishlashning samarali usullaridan biri bu uni xomtok qilishdir. Xomtok qilinganida, tokning novda va barglari siyraklashadi. Uning atrofida shamol aylanishi yaxshilanib, namlik kamayadi. Bu esa, tokdagi kasallikning rivojlanishini oldini oladi.
Ob-havo, nav va yer sharoitlaridan kelib chiqib, tok bir yilda ikki marotaba xomtok qilinadi. Birinchisida, tok sho‘ra chiqarib, hosilli va hosilsiz novdalar farqlana boshlagandan gullagunigacha paytda “sho‘ra xomtok” qilinadi. Unda tokda o‘sib chiqqan baquvvat novdalardan 3–4 tasi qoldiriladi va qolganlari kesib tashlanadi. Ikkinchisida, g‘o‘ralar moshdek hajmda bo‘lganida “g‘o‘ra xomtok” ishlari amalga oshiriladi. Birinchi xomtokdan qolgan hosilsiz, ortiqcha va zich, noo‘rin o‘sgan bachki novdalar olib tashlanadi.
Tok yaxshi o‘sib, serhosil bo‘lsa, novdalari tarab, bog‘lab qo‘yiladi. Tokning barg va novdalari oz bo‘lsa, ularni ortiqcha siyraklashtirish kerak emas. Chunki bu hosilni oftobdan zararlanishga olib kelishi mumkin.
Xomtokda barglarni ko‘plab va pala-partish kesib tashlash aslo mumkin emas. Chunki barglar siyraklashsa, hosili bor novdalarga oziq moddalarning kelishi susayadi va yulib olingan barg qoldig‘idagi kurtak zararlanadi.
Unutmang: Хomtokdan keyin qolgan novdalar nam latta bilan sim bag‘azlarga bog‘lanadi. Aks holda, novdalar salgina shamolda sinib ketadi.
Tavsiya: Uzumzorlarda oidium va antraknoz kasalliklarining dastlabki belgilari paydo bo‘lganda yoki vegetatsiya davrida quyidagi fungitsidlardan birini qo‘llash kerak:
Одним из самых эффективных способов ухода за виноградником считается пасынкование. При пасынковании обрезают веточки и листья виноградника. Вследствие чего улучшается циркуляция воздуха и снижается влажность. А это в свою очередь предотвращает развитие болезней на виноградной лозе.
В зависимости от погоды, сорта и состояния почвы виноградник обрезают два раза в год. В первый раз пасынкование проводится после распускания бутонов, когда плодоносные и непродуктивные ветви начинают дифференцироваться – до начала периода цветения. При этом оставляют 3–4 крепкие ветки, которые проросли на лозе, а остальные обрезают. Второй раз обрезка производится, когда незрелые плоды достигают размера зеленой фасоли. Удаляют лишние, густые, неоплодотворенные, разросшиеся ветки и пасынки, которые остались после первой чеканки.
Хорошо развитые, плодовитые ветки лозы аккуратно распределяют по шпалерам и подвязывают. Если листья и веточки лозы редкие, их не следует сильно прореживать: это может привести к повреждению урожая солнцем.
Нельзя много и неаккуратно отрезать виноградные ветки и листочки. В противном случае листья становятся редкими, питательные вещества в плодоносящие ветви поступают в меньшем количестве, а почки на оставшихся листьях повреждаются.
Помните: оставшиеся ветки после чеканки привязываются к шпалерам влажной тряпкой, иначе ветки будут ломаться на ветру.
Рекомендация: при первых признаках заражения оидиумом и антракнозом или в течение вегетационного периода следует использовать один из следующих фунгицидов:
• При милдью утром или вечером в прохладное время применяют медьсодержащие препараты из расчета 1000 л рабочего раствора на 1 га, в частности 1% препарат жидкого бора (1 кг медного купороса и 1 кг негашеной извести на 100 л воды), при первых признаках заболевания или в период вегетации применяют идин из фунгицидов: Пенкозеб (2,0–3,0 кг/га), Гурзат (2,5–3,0 кг/га), Ридомил Голд (2,5 кг/га), Хлороквис меди плюс (2,0 кг/га), Азоксифен (0,5) л/га), и Квадрис (0,8 л/га).
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: