O‘zbekiston Respublikasi Innovatsion rivojlanish vazirligida O‘zR Qishloq xo‘jaligi vazirligi hamda bir qancha tashkilotlar ishtirokida “Agrar sohada innovatsion texnologiyalar haftaligi” bo‘lib o‘tmoqda.
Unda qatnashchilar o‘zlarining innovatsion g‘oya va ishlanmalari, mahsulotlari hamda drayver loyihalari bilan ishtirok etishmoqda.
Ilmiy-amaliy seminarda Paxta seleksiyasi urug‘chiligi va yetishtirish agrotexnologiyalari ilmiy-tadqiqot institutidan qatnashgan mutaxassislar Hindistondan keltirilgan va olti yildan beri Xorazm viloyatida ekilayotgan Moʻjizakor Krotalyariya o‘simligining O‘zbekiston qishloq xo‘jaligida va oziq-ovqat sanoatidagi o‘rni hamda uni yetishtirishda dala maydonlarini kengaytirish borasida o‘z taklif va tavsiyalarini berishdi.
Tuproqshunoslik va agrokimyo ilmiy-tadqiqot institutidan tashrif buyurgan seminar ishtirokchilari esa, mahalliy ishlab chiqarilayotgan yangi loyihalar va bir vaqtning o‘zida 3 turdagi mineral o‘g‘itlarni qo‘llashga ixtisoslashgan agregatning afzalliklari haqida maʼlumotlarni taqdim etishdi.
Don va dukkakli ekinlar ilmiy-tadqiqot instituti mutaxassislari respublikada xorijiy hamkorlar bilan birgalikda yaratilgan o‘ta erta pishar g‘alla navi yaratilgani haqidagi chiqishlari bilan seminar qatnashchilarida qiziqish uyg‘otishdi.
Tadbirda 2021-2022-yillarda qishloq xo‘jaligi sohasida qayta ishlash samaradorligini oshirishga qaratilgan agrar soha texnikasining innovatsion konstruksiyalarini hamda mahsulotlarni yetishtirishning yangi texnologiyalarini yaratish bo‘yicha olib borilayotgan ishlar haqida ham to‘xtalib o‘tildi. Xususan, uzumning qish va bahorgi sovuqlarga, boshqa agressiv iqlim sharoitlariga chidamliligini dala sharoitida o‘rganilayotgani va uni yo‘qotish darajasini 30 foizgacha kamaytirish (hozirda 50 foiz va undan yuqori) ishlari amalga oshirilayotganiga ham eʼtibor qaratildi.
Chust tumanida kovul (kavar) dorivor o‘simligini yetishtirish, qayta ishlash texnologiyasini yaratish ishlari olib borilayotgani, Xorazm, Andijon, Surxondaryo va Toshkent viloyatlarida steviya o‘simligi yetishtirilib, uni qayta ishlash orqali “Sweetlife 1” va “Sweetlife 2” nomli tabiiy shirinlatgichlar ishlab chiqarish yo‘lga qo‘yilgani ham tadbir ishtirokchilarining muhokama markazida bo‘ldi.
Seminar davomida faol ishtirokchilarga sertifikatlar va tashkilotlarga tashakkurnomalar taqdim etildi.
Ilmiy-amaliy seminarning keyingi kunlarida innovatsion texnologiyalar asosida limon ko‘chatlarini yetishtirish, Toshkent viloyati hududida dorivor mador piyozi plantatsiyalarini tashkil etish borasida ham mavzular taqdim etiladi.
В Министерстве инновационного развития Республики Узбекистан проходит «Неделя инновационных технологий в аграрной сфере» с участием Министерства сельского хозяйства РУ и ряда других организаций.
Участники мероприятия представляли свои инновационные идеи и разработки, продукты и драйверные проекты.
В научно-практическом семинаре приняли участие специалисты НИИ селекции, семеноводства и агротехнологии выращивания хлопка, которые дали свои предложения и рекомендации по расширению площадей возделывания, завезенного из Индии и культивируемого в Хорезмской области в течение шести лет растения Кроталярия Чудотворная, рассказали о роли этого растения в сельском хозяйстве и в пищевой промышленности Узбекистана.
Участники семинара из НИИ почвоведения и агрохимии дали информацию о новых местных проектах и преимуществах агрегата, который специализируется на одновременном внесении 3-х видов минеральных удобрений.
Специалисты НИИ зерна и зернобобовых культур вызвали интерес у участников семинара своими выступлениями о создании в стране сорта зерновых колосовых с очень ранним сроком созревания, созданного совместно с зарубежными партнерами.
На мероприятии также были обсуждены проводимые в 2021-2022 годах работы по созданию инновационных конструкций аграрной техники, направленной на повышение эффективности переработки в сельском хозяйстве и новых технологий выращивания сельхозкультур. В частности, было отмечено, что в полевых условиях изучается устойчивость винограда к зимне-весенним заморозкам и другим агрессивным климатическим условиям, ведутся работы по снижению его потерь до 30% (в настоящее время 50% и выше).
Участникам семинара рассказали и о Чустском районе, где ведутся работы по созданию технологий выращивания и переработки каперса колючего, а в Хорезмской, Андижанской, Сурхандарьинской и Ташкентской областях выращивается растение стевия. При переработке этой культуры уже налажено производство естественных подсластителей «Sweetlife 1» и «Sweetlife 2».
По окончанию выступлений активным участникам были вручены сертификаты и благодарственные письма организаций.
В последующие дни научно-практического семинара будут презентованы темы, посвященные выращиванию саженцев лимона на основе инновационных технологий, а также создание плантаций лекарственного лука «мадор» на территории Ташкентской области.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: