13-14-iyun kunlari Toshkent davlat agrar universitetida O‘zR Qishloq xo‘jaligi vazirligi tomonidan “Yevropa Ittifoqining qonunchilik bazasi va uning O‘zbekistonda organik mahsulotlar ishlab chiqarishga taʼsiri” mavzusida xalqaro o‘quv trening o‘tkazildi. Ushbu tadbir Germaniya Xalqaro Hamkorlik Jamiyati (GIZ) bilan o‘zaro hamkorlikda “O‘zbekistonda ekologik toza hisoblangan organik mahsulotlar ishlab chiqarish” loyihasi bo‘yicha kelishuvga erishishning amaliy natijasi sifatida bo‘lib o‘tdi.
Unda xorijiy ekspertlar, vazirlik va idoralar vakillari, fermerlar, professor o’qituvchilar, talabalar ishtirok etishdi.
Tadbirda Germaniya xalqaro hamkorlik tashkiloti “GIZ” ning organik ishlab chiqarish bo‘yicha O‘zbekistondagi guruh rahbari Elizabet Reg so‘zga chiqib, respublikada ushbu sohada ijobiy o‘zgarishlarga erishilgani, eʼtibor va shart-sharoitlar yaratilganini alohida eʼtirof etdi.
“Ushbu o‘quv seminarni tashkil etishdan asosiy maqsad, Yevropa bozoriga chiqishda qishloq xo‘jaligida yetishtirilayotgan organik mahsulot qaysi talablarga javob berishi kerak va biz bu borada qanday ishlarni amalga oshirishimiz lozimligini o‘rganishdan iborat”, deya ta’kidladi Qishloq xo‘jaligi vazirligi “Organik ishlab chiqarish va maqbul qishloq xo‘jaligi amaliyotini rivojlantirish boshqarmasi” boshlig‘i Anvar Djumanov.
Shuningdek, Germaniya xalqaro hamkorlik jamiyati eksperti Uve Xornisher organik qishloq xo‘jaligi bo‘yicha o‘zining tajribalari bilan bo‘lishib, bu borada ikki davlat mutaxassislari o‘rtasida hamkorlik yo‘lga qo‘yilishi lozimligini aytib o‘tdi.
Ta’kidlash joiz, ushbu loyiha doirasida vazirlik vakillari va xorijlik ekspertlar Elizabet Reg va Uve Xornisherdan iborat ishchi guruh aʼzolari Andijon, Namangan va Farg‘ona viloyatlarida xizmat safarida bo‘lishdi. U yerda intensiv bog‘ maydonida yetishtirilayotgan meva-sabzavot mahsulotlari bilan tanishildi va fermer, tadbirkorlarga kerakli maslahatlar berildi.
Respublikamizda organik qishloq xo‘jaligi sabzavotchilik va bog‘dorchilik madaniyatida mahalliy o‘g‘itlardan foydalanishni ko‘zda tutadigan biologik dehqonchilik tamoyillariga asoslanadi. Bu esa, genlarni modifikatsiya qilish texnologiyalarini qo‘llamasdan, ozuqaviy qiymati yuqori, o‘ziga xos taʼm va isteʼmol xususiyatlariga ega bo‘lgan ekologik toza meva va sabzavotlarni yetishtirish imkonini beradi. Aynan bu borada respublikamizda yetarlicha tajribaga erishilgan. Jumladan, Samarqand viloyatidagi «Sunny Fruit Production» MCHJ tomonidan 2017- 2019- yillarda jami 1 848 tonna organik mayiz yetishtirilib, Rossiya Federatsiyasi, Fransiya, Germaniya, Gollandiya, Italiya va Gretsiya mamlakatlariga uning anʼanaviy turiga nisbatan 14,7 foizga yuqori narxlarda eksport qilindi va 4,1 barobar ko‘proq sof foyda olindi.
Bugungi kunda jahon trendi hisoblangan organik qishloq xo‘jaligi bo‘yicha xalqaro bozorlardagi savdo aylanmasi 2019-yilda 96,7 mlrd yevroni tashkil etib, 71,5 mln gektar maydonda 2,8 mln ishlab chiqaruvchi ushbu faoliyat turi bilan shug‘ullangan.
Ekspertlar esa, dunyo organik mahsulotlari bozorida so‘nggi 5 yil davomida yiliga o‘rtacha 15 foizdan o‘sishga erishilib, 2022-yilda savdo aylanmasi 212 mlrd AQSH dollari (jahon qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishi umumiy hajmining 20 foizi)ni tashkil etishini prognoz qilishgan.
Maʼlumot o‘rnida, hozirda dunyoning 104 ta mamlakatida organik qishloq xo‘jaligi to‘g‘risida huquqiy hujjat qabul qilingan bo‘lib, 5 ta mamlakatda qonun ishlab chiqilmoqda.
13–14 июня в Ташкентском государственном аграрном университете Министерством сельского хозяйства РУ был проведен международный учебный тренинг на тему «Законодательная база Европейского Союза и ее влияние на производство органической продукции в Узбекистане». Мероприятие состоялось в качестве практического результата достижения договоренности по проекту «Производство экологически чистой органической продукции в Узбекистане» в сотрудничестве с Германским агентством международного сотрудничества (GIZ).
В нем приняли участие зарубежные специалисты, представители министерств и ведомств, фермеры, профессора, преподаватели и студенты.
На мероприятии выступила руководитель группы GIZ по органическому производству в Узбекистане Элизабет Рег. Она отметила положительные изменения в стране в этой области, что здесь уделяется особое внимание этой области и созданы необходимые условия для развития данного направления.
«Основной целью организации данного учебного семинара является изучение требований органической продукции для выхода на европейский рынок и обсуждение того, что нам необходимо сделать для этого», — сказал начальник управления по развитию органического производства и оптимальной сельскохозяйственной практики Минсельхоза РУ Анвар Джуманов.
Эксперт Германского общества международного сотрудничества Уве Хорнишер также поделился своим опытом в области органического сельского хозяйства и отметил, что в этом отношении необходимо наладить сотрудничество между экспертами двух стран.
Следует отметить, что в рамках данного проекта члены рабочей группы в составе представителей министерства и зарубежных экспертов Элизабет Рег и Уве Хорнишер посетили Андижанскую, Наманганскую и Ферганскую области. Здесь они ознакомились с процессом выращивания плодоовощной продукции, выращиваемыми в интенсивном саду, и дали необходимые рекомендации фермерам и предпринимателям.
Органическое сельское хозяйство в нашей стране основано на принципах биологического земледелия, которое предполагает использование местных удобрений в овощеводстве и садоводстве. Это позволяет выращивать экологически чистые фрукты и овощи с высокой пищевой ценностью, уникальными вкусовыми и потребительскими качествами без применения технологий генной модификации. В нашей стране накоплен достаточный опыт в этой области. В частности, в ООО «Sunny Fruit Production» в Самаркандской области за 2017–2019 годы в общей сложности выращено 1 848 тонн органического изюма и экспортировано в Российскую Федерацию, Францию, Германию, Нидерланды, Италию и Грецию по ценам на 14,7% выше, чем на традиционные сорта. Получено в 4,1 раза больше чистой прибыли.
Товарооборот на международных рынках органического сельского хозяйства, который сегодня является общемировой тенденцией, составлял в 2019 году 96,7 млрд евро, при этом 2,8 млн производителей занимались тогда этим видом деятельности на 71,5 млн га земель.
Эксперты прогнозировали, что мировой рынок органической продукции будет расти в среднем на 15% в год в последующие 5 лет, и к концу 2022 года товарооборот достигнет 212 млрд долларов США (20% мирового сельскохозяйственного производства).
Для справки, на сегодняшний день в 104 странах мира принят законодательный акт об органическом сельском хозяйстве, а в 5 странах разрабатывают закон по данному направлению.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: