Nok mevasinig pishishi. Yoz faslining iyul oyining so‘nggi kunlarida nok pishib yetiladi. Ushbu mevani yig‘ib-terib olish ishlari tur va nav xususiyatlariga, unga qo‘yiladigan talabga va undan qanday maqsadda foydalanishga bog‘liq. Ertaki muddatda pishgan noklar qisqa vaqt saqlangani bois, ular bir terimdayoq yig‘ib olinadi. O‘rtaki va kechki noklarni mavsumda bir necha martagacha terib olish mumkin. Eksportbop yozgi va kuzgi nok navlari to‘liq pishishidan 5-7 kun oldin teriladi. Kuzgi navlar 10-15 kun, qishki navlar ob-havo sharoitiga bog‘liq holda 5-10-sentyabrdan oldin yig‘ishtirib olinadi.
Nokni saqlash qoidalari. Noklarni uzoqroq muddatga saqlashni o‘ylash juda muhim! Ushbu meva navlarining saqlashga chidamliligi uni pishib yetilish xususiyati bilan aniqlanadi. Nokning o‘rtapishar navlari oz muddat, kechki navlari esa 7-8 oygacha saqlanishi mumkin. Nok saqlash uchun odatda qutilarga joylashtiriladi. Ayniqsa, mevasi oq qog‘ozga o‘ralsa, uzoqroq turadi. Nok qutilarga joylashtirilganda ular orasiga qog‘oz yoki qirindi solinsa ham bo‘ladi.
Nok daraxti 200 yilgacha yashaydi. Nok daraxti moʻtadil iqlim o‘simligi bo‘lsada, lekin issiqsevar hisoblanadi. U sovuqqa kamroq chidamli va olma daraxtiga nisbatan uzoq yashaydi. Ushbu daraxt 100-150 yil, baʼzan esa 200 yilgacha yam-yashil bo‘lib, hosil tugaveradi.
Respublikamizda nokning 10 ga yaqin mahalliy navlari o‘stiriladi. Nokning 60 ga yaqin yovvoyi turlari uchrab, shundan “Jaydari nok”, “O‘rta Osiyo noki”, “Turkman noki”, “Ussuri noki”, “Nashvati”, “Tol bargli nok” va “Raʼno” kabi noklar isteʼmol qilinadi. Har bir nav pishgan paytida o‘ziga xos rang va tusga kiradi. Buni hosilni terishda inobatga olish kerak.
Nok bog‘lari yaratish. Nok bog‘lari barpo qilishda tuproq-iqlim sharoiti qulay bo‘lishi lozim. Ayniqsa, moʻtadil haroratda nok ko‘chati tez o‘sadi. Sug‘oriladigan tekis yerlarda, har 1000 metrda ko‘pi bilan 4-5 metr nishab bo‘lgan maydonlarni tanlash tavsiya qilinadi. Ammo tog‘li va tog‘oldi hududlarida tuproqni tayyorlash va meva daraxtlarini o‘tqazishda maxsus usullarini qo‘llash orqali qiya joylarda ham bog‘ yaratish mumkin. Darvoqe, nok bog‘larini 2-3 yil bedazor bo‘lgan yer maydonida tashkil qilish juda yaxshi samara beradi.
Nok daraxtlariga ishlov berish. Nok daraxtlariga shakl berish daraxtning hosilga kirish muddatlarini o‘zgartirish, uning mahsuldorlik davrini uzaytirish, shox-shabbasini mustahkamlash, bog‘larni parvarish qilishni qulaylashtirish, yildan-yilga meva berishini tartibga solish va hosildorligini oshirish uchun amalga oshiriladi.
Nokning foydali xususiyatlari. Mazkur meva yurak-qon tizimini yaxshilash, buyrak va qovuq yallig‘lanishining oldini olish, organizmni turli zahar va xiltlar (xolestrin)dan tozalash xususiyatiga ega. U olmadan keyin eng ko‘p tarqalgan meva ekini. Mevasi shirin bo‘lgani uchun yangiligicha sevib isteʼmol qilinadi. Shuningdek, undan qoqi, konserva, sukat, povidlo, murabbo, sharbat, vino, bekmes (nok asali) tayyorlash mumkin.
Созревание плодов груши. В последние дни летнего сезона, в июле, созревает груша. Сбор урожая зависит от особенностей её вида и сорта, а также от целей, для которых она будет потом использована. В связи с тем, что созревшие в ранние сроки плоды хранятся недолго, их собирают сразу за раз. Среднеспелые и позднеспелые груши можно собирать до нескольких раз за сезон. Экспортно-ориентированные летние и осенние сорта груши собирают за 5-7 дней до полного созревания. Осенние сорта собирают через 10-15 дней, зимние до 5-10 сентября, в зависимости от погодных условий.
Правила хранения груши. Как же сохранить грушу подольше после сбора? Срок хранения плодов определяется особенностями их созревания. Среднеспелые сорта груши могут храниться недолго, а поздние – до 7-8 месяцев. Груши обычно укладывают в ящики для хранения и если фрукт завернуть в белую бумагу, он будет хранится дольше. Когда плоды помещают в ящики, между ними кладут бумагу или опилки.
Груша живет до 200 лет. Несмотря на то, что груша – растение умеренного климата, все же она теплолюбива. Груша менее устойчива к холоду и живет дольше яблони. Это дерево остается зеленым до 100-150 лет, а иногда до 200 лет и продолжает плодоносить.
.
В нашей республике выращивают около 10 местных сортов груши. Встречается около 60 дикорастущих видов груш, из которых можно отметить: «Жайдари нок», «Среднеазиатская груша», «Туркменская груша», «Уссурийская груша», «Нашвати», «Тол барги нок» и «Рано». При созревании каждый сорт имеет свой цвет и оттенок, что следует учитывать при сборе урожая.
Создание грушевых садов. Для закладки грушевых садов почвенно-климатические условия должны быть благоприятными. При умеренной температуре саженцы груши растут быстро. На орошаемых равнинных землях рекомендуется выбирать участки с уклоном не более 4-5 метров на каждые 1000 метров. А вот в горных и предгорных районах можно создать сад на склонах, используя специальные приемы подготовки почвы и посадки плодовых деревьев. Кстати, закладка грушевых садов на участках земли, на которых 2-3 года подряд выращивали люцерну, дает очень хорошие результаты.
Обработка грушевых деревьев. Формирование грушевого дерева проводят для изменения периода плодоношения дерева, для продления его периода плодоношения, а также для укрепления ветвей, облегчения ухода за садом, регулирования ежегодной урожайности.
Полезные свойства груши. Этот фрукт улучшает работу сердечно-сосудистой системы, предотвращает воспаление почек и мочевого пузыря, очищает организм от различных токсинов (например, холестерина). Это самая распространенная плодовая культура после яблок. Поскольку фрукт сладкий, его любят и едят свежим. Также из него можно приготовить варенье, сок, вино, бекмес (грушевый мед).
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: