Makkajo‘xori qishloq xo‘jaligida qimmatli, yuqori hosilli donli ekin sifatida yetishtiriladi. Uni asosan ko‘k massa, silos va donidan foydalaniladi.
Makkajo‘xorining so‘talaridan sut-mum pishish davrida tayyorlangan silosi chorva hayvonlari uchun eng yaxshi ozuqadir. Ayniqsa, ushbu silos dukkakli ekinlar aralashmasi bilan tayyorlansa, hazm bo‘luvchi proteinga boy bo‘ladi.
Respublika aholisining go‘sht va sut mahsulotlariga bo‘lgan talabining oshib borishi chorva mollari uchun ozuqa hajmining ko‘payishi va sifatining ortishini taqozo etadi. Shu jihatdan makkajo‘xorini yetishtirish respublika miqyosida muhim hisoblanadi. Jumladan, 2022-yil hosili uchun makkajo‘xori o‘simligi jami 459,8 ming gektarga shundan, 250,8 ming gektarga asosiy, 6,4 ming gektarga bog‘-tok orasida, 202,5 ming gektarga takroriy yerlarda yetishtirish belgilab olingan. O‘tgan yili makkajo‘xori o‘simligi jami 412,6 ming gektarga (347,4 ming gerktarga makkajo‘xori silos va 65,2 ming gektarga makkajo‘xori don uchun) maydonlarga ekilgan.
Mazkur maydonlardan jami 13,9 mln tonna mahsulot (13,5 mln ko‘k massa va 428 ming tonna makkajo‘xori doni) yoki o‘rtacha 3,2 mln tonna ozuqa birligini yetishtirish prognoz qilinmoqda.
Makkajo‘xorini ekish muddatlari
Har bir ekinni o‘z vaqtida va tavsiya etilganidek ekish uning yuqori sifatli va hosildor bo‘lishiga zamin yaratadi. Xususan, makkajo‘xorini bahorda donga Toshkent, Sirdaryo, Jizzax, Samarqand va Farg‘ona viloyatlarida 10-15-aprelda, janubiy mintaqalarda 25-30-mart kunlari, shimoliy mintaqalarda esa, 25-30-aprelda ekiladi.
Uni silos uchun bahordagi oraliq yoki yozda boshoqli ekinlardan keyin ekish mumkin. Respublikaning shimoliy mintaqalarida boshoqli ekinlardan bo‘shagan maydonlarga makkajo‘xorini faqat silos uchun ekish tavsiya etiladi.
Urug‘lar ekilgandan keyin yaxshi unib chiqishi uchun yerda namlik yetmasa, unga urug‘ suvi beriladi. Bahorda urug‘lar yerga ekilgandan so‘ng yog‘ingarchilik ko‘p bo‘lib, qatqaloq hosil bo‘lgan maydonlar yuzaki kultivatsiya qilinadi yoki xo‘jaliklarning o‘zida mavjud bo‘lgan moslamalar bilan qatqaloqlar yumshatiladi. Agar urug‘lar ekilgandan keyin yerda namlik yuqori bo‘lib, havo harorati pasayib ketsa, ekilgan urug‘lar chirib ketadi. Shunday holatda qaytadan ekish ishlari amalga oshiriladi.
Makkajo‘xorining texnik va biologik pishish davri
Makkajo‘xori ekin sifatida to‘rt marotaba sug‘oriladi. Uni to‘rtinchi marotaba sug‘orish donni sut-mum pishish davrida amalga oshiriladi. Bu vaqtda donlar to‘lishib, kerakli ozuqani o‘zida jamlaydi. Ayni shu muddatda silosga o‘rilsa, eng yuqori massa va ozuqa olinadi.
Makkajo‘xorini donga o‘rish uchun mutaxassislar tomonidan tekshirib ko‘riladi, agar o‘simlikda mum pishish davri o‘tib borayotgan bo‘lsa, tovarbop donlarni o‘rishga ruxsat beriladi. Katta dalalarda yetishtirilayotgan urug‘liklar (elita, F1 duragaylari) to‘liq pishish boshlanganda amalga oshiriladi, bu davr texnik pishish davri deb ataladi. Makkajo‘xori va boshqa qishloq xo‘jalik ekinlarida texnik pishishdan tashqari biologik pishish davri ham bo‘ladi.
Silos uchun tayyorlangan massa xandaqlarda buldozer yordamida zichlanib, tekislanadi va havo kirmaydigan qilib yopiladi.
Yozda ang‘izli maydonlarda ekinlar ekilishidan oldin don kombaynlari yordamida dastlab boshoqli ekinlar o‘riladi, so‘ng presslagich yig‘ish mexanizmi yordamida somon yig‘ib olinib, maydon sug‘oriladi. Ushbu maydonlarda ekilgan makkajo‘xori o‘simligi tez o‘sadi. Shu tufayli fermerlardan tezkorlik bilan o‘simlik qator oralariga ishlov berish, oziqlantirish va sug‘orishni amalga oshirib borishlari tavsiya etiladi.
Кукурузу выращивают как ценную, высокоурожайную зерновую культуру в сельском хозяйстве. Используется в основном зеленая масса, силос и зерно.
Силос, приготовленный из початков кукурузы в период молочно-восковой спелости, является лучшим кормом для скота. Особенно, когда этот силос приготовлен из смеси бобовых, он становится богатым легкоусвояемым белком.
Увеличение потребности населения республики в мясной и молочной продукции требует увеличения количества и качества кормов для скота. В этом отношении выращивание кукурузы является важным в республиканском масштабе. В частности, под урожай 2022 года кукуруза выращивается в общей сложности на 459,8 тыс. га земель, из них на основных – 250,8 тыс. га, между садами и виноградниками – 6,4 тыс. га, в качестве повторной культуры – на 202,5 тыс. га. В прошлом году кукуруза была засеяна на площади 412,6 тыс. га (347,4 тыс. га кукурузы на силос и 65,2 тыс. га кукурузы на зерно).
Всего с этих полей прогнозировано получение 13,9 млн тонн продукции (13,5 млн зеленой массы и 428 тыс. тонн зерна кукурузы) или в среднем 3,2 млн тонн кормовых единиц.
Сроки посева кукурузы
Посадка каждой культуры в нужное время и в соответствии с рекомендациями создает основу для ее высокого качества и урожайности. В частности, кукурузу на зерно высевают весной 10-15 апреля в Ташкентской, Сырдарьинской, Джизакской, Самаркандской и Ферганской областях, в южных районах 25-30 марта, в северных районах 25-30 апреля.
Как силос ее можно сеять весной или после летней уборки зерновых-колосовых. В северных районах республики на освободившихся от зерновых-колосовых полях кукурузу рекомендуется сажать только на силос.
Если влаги в почве недостаточно для хорошей всхожести семян после посева, то поливают посевной водой. Весной, после посева семян в грунт, если выпадает много осадков, эти участки слегка культивируют для предотвращения появления комков, или размягчают комки имеющимся в хозяйствах техникой. Если после посадки семян влажность почвы будет высокой, и температура воздуха понизится семена могут сгнить. В этом случае вновь проводят посевные работы.
Технический и биологический срок созревания кукурузы
Кукурузу на зерно орошают четыре раза. Четвертый раз поливают в период молочно-восковой спелости. В это время зерна насыщаются необходимыми питательными веществами. Если ее в это время заготовить на силос, можно получить наибольшую массу и корм.
Кукуруза проверяется специалистами, и, если они обнаружат, что период восковой спелости растения проходит, разрешается собирать товарное зерно. Сбор на больших полях (элитных, F1 гибридов) проводят в начале полного созревания. Этот период называют периодом технической спелости. Кукуруза и другие сельскохозяйственные культуры помимо технического созревания имеет период биологического созревания.
Подготовленную на силос массу уплотняют в траншеях с помощью бульдозера, разравнивают и закрывают, чтобы не попадал воздух.
Летом перед посевом на стерню на полях сначала убирают зерновые-колосовые зерноуборочными комбайнами, затем с помощью пресс-подборщика убирают солому, после поливают поле. Кукуруза в этих районах растет быстрыми темпами. Поэтому фермерам рекомендуется быстро проводить обработку, подкормку и полив между рядами растений.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: