Tarvuz Afrika mintaqasidan kelib chiqqanligi sababli issiqsevar hisoblanadi. Tarvuzning urug‘i +14-16°C da una boshlaydi. Harorat bundan pasayganda urug‘lar yer ustida chirib qoladi, siyrak unib chiqadi. Shuning uchun tarvuz ekinlarini juda erta – yer qizimasdan ekish mumkin emas.
Tarvuzning o‘sib rivojlanishi uchun optimal harorat +25-30°C hisoblanadi. Harorat +12-15 °C gacha pasaysa, ekinlarning guli to‘kilib ketadi, ular o‘sishdan to‘xtaydi va sekin-asta qurib qoladi. 0 °C yoki -1 °C harorat tarvuz ekinlari maysalarini yoppasiga nobud qiladi. Harorat +3-5 °C ga tushib qolsa, voyaga yetgan o‘simliklari ham zararlanadi. Tarvuz nihoyatda issiqsevar o‘simlik bo‘lishiga qaramay, issiqqa unchalik chidamli emas. Barglardagi oqsil +45-50 °C da iviydi. Biroq tarvuzda transpiratsiya jarayoni nihoyatda jadal borganligidan o‘simlik sovib qoladi. Bu hol maʼlum darajada uning issiqqa chidamliligini oshiradi.
Tarvuz yorug‘liksevar o‘simlikdir. Soyada ular sekin rivojlanadi va natijada hosildorligi pasayib ketadi. Shuning uchun ularni soyalab qo‘yadigan o‘simliklar bilan birga yoki meva bog‘lari qator oralariga ekish tavsiya etilmaydi. Tarvuz o‘simligining yerga yoyilib o‘sadigan palagi 2-3 metrgacha yetadi.
Mevasi
Tarvuz mevalari sharsimon, ellipssimon, tuxumsimon, noksimon, silindrsimon va boshqa shakllarda bo‘ladi. Agar sharsimon mevalarning uzunligi 22 sm dan ko‘p bo‘lsa – yirik, 18 sm dan 22 sm gacha bo‘lsa – o‘rta, 18 sm dan kam bo‘lsa – mayda hisoblanadi. Silindr shaklidagi yirik mevalarning uzunligi 35 sm dan ortiq. Mevalarning asosiy rangi oq, och ko‘k, ko‘k, to‘q ko‘k va sariq bo‘ladi. Meva eti pushti, qizil, malina rang, kamdan kam sariq yoki oq rangda bo‘ladi.
Urug‘i
Tarvuz urug‘lari katta kichikligi jihatidan yirik, o‘rta va mayda xillarga bo‘linadi. Rangi oq, sarg‘ish sariq, jigarrang, qizil, qora, kul rang bo‘ladi. Cho‘ziq va keng oval shaklda, uzunligi 14-28 mm, 1000 dona urug‘ og‘irligi 50-100 gramm keladi.
Tarvuz navlari
O‘zbekiston Respublikasi Davlat reestrida tarvuzning 47 ta navi hududlashtirilgan, shulardan 15 ta mahalliy, qolgani chet el navlaridir.
DILNOZ. Erta-o‘rtapishar nav, o‘sish davri 80-85 kun. Mevasi sharsimon, po‘sti to‘q yashil, qora tikansimon gullari bor, vazni 3-4 kg. Eti to‘q qizil, sersuv. Tarkibida qand miqdori 7,5-8,5%. Hosildorligi 30-35 t/ga. Tashishga chidamliligi yuqori.
MANZUR. Ertapishar nav, o‘sish davri 80-90 kun. Palagi o‘rtacha, yon shox va barglar soni o‘rtacha. Bargi konussimon, yashil rangli, bir oz mayin, tukli, och yashil tusda. Mevasi sharsimon, o‘rtacha hajmda, vazni 2,5-3 kg, po‘sti qattiq, och yashil, tikansimon to‘q yashil gullari bor. Eti malinasimon, urug‘lari mayda. Hosildorligi 25-30 t/ga.
QO‘ZIBOY-30. Kechpishar nav, o‘sish davri 120-130 kun. Palagi katta, poyasi uzun. Mevasi yumaloqsimon, yuzasi silliq, yashil, baʼzan qoramtir, yuzasida chetlari jimjima, ingichka, kam bilinadigan tasmalari bor, vazni 5-6 kg, po‘sti qattiq, eti och qizil, sersuv, shirali. Tarkibida quruq modda miqdori 7,2%, qand miqdori 6,8%. Hosildorligi 35-40 t/ga. Qishda yaxshi saqlanadi, uzoq masofalarga jo‘natishga yaroqli, qurg‘oqchilikka chidamli.
HAYIT QORA. Kechpishar nav, o‘sish davri 120-130 kun. Palagi katta, yon shox va barglar soni ko‘p. Bargi konussimon, yashil rangli, biroz mayin tukli. Mevasi sharsimon, yirik, vazni 5-6 kg, yuzasi silliq, meva bandi tomoni sezilmas do‘ngroq. Eti qizil, sersuv, eruvchan, juda shirin. Tarkibida quruq modda miqdori 8,1%, qand miqdori 7,2%. Hosildorligi 35-40 t/ga. Qishda yaxshi saqlanadi.
Yangi tarvuz navlari
SHIRIN NAVI. Erta-o‘rtapishar nav, o‘sish davri 86-89 kun. Mevasi sharsimon, po‘sti och yashil, to‘q yashil o‘rtacha enli tikansimon gullari bor, vazni 3-4 kg. Eti och qizil, sersuv. Tarkibida qand miqdori 11,0-11,4%. Hosildorligi 30-35 t/ga. Tashishga chidamliligi yuqori.
SHARQ NEʼMATI. Erta-o‘rtapishar nav, o‘sish davri 89-90 kun. Mevasi sharsimon, po‘sti oqish yashil, yashil ensizroq tikansimon gullari bor, vazni 4,8-5,4 kg. Yiriklari 10-12 kg. Eti to‘q qizil, sersuv. Tarkibida qand miqdori 10,9 -11,0%. Hosildorligi 39-41 t/ga. Tashishga chidamliligi o‘rtacha.
Арбуз теплолюбив, потому что происходит из африканского материка. Семена арбуза прорастают при +14-16°С. Когда температура падает ниже этой отметки, семена гниют в земле и прорастают редко. Поэтому нельзя сажать арбузные культуры слишком рано – до того, как прогреется земля.
Оптимальная температура для развития арбуза +25-30°С. При понижении температуры до +12-15°С цветки культуры опадают, прекращают рост и постепенно засыхают. Температуры 0°C или -1°C полностью убивают растение. При понижении температуры до +3-5°С повреждаются и взрослые растения. Несмотря на то, что арбуз очень теплолюбивое растение, он не очень устойчив к жаре. Белок в листьях коагулирует при +45-50°С. Однако процесс транспирации у арбуза очень быстрый, поэтому растение охлаждается быстро. Это в некоторой степени повышает его жаростойкость.
Арбуз – светолюбивое растение. В тени он развиваются медленно, в результате снижается плодотворность. Поэтому не рекомендуется сажать арбуз вместе с дающими тень растениями или в междурядьях садов. Плеть растения достигает 2-3 метров при развитии на земле.
Mevasi
Плоды
Плоды арбуза бывают шаровидной, эллиптической, яйцевидной, грушевидной, цилиндрической и других форм. Если длина шаровидных плодов более 22 см они крупные, если от 18 см до 22 см – средние, если меньше 18 см – мелкие. Длина крупных цилиндрических плодов более 35 см. Основные цвета плодов – белый, светло-зеленый, зеленый, темно-зеленый и желтый. Мякоть плода розовая, красная, малиновая, реже желтая или белая.
Семена
Семена арбуза делятся на крупные, средние и мелкие. Цвет белый, желтый, коричневый, красный, черный, серый. Они удлиненно-широкоовальные, длиной 14-28 мм, 1000 семян весит 50-100 грамм.
Сорта арбузов
В Государственном реестре Республики Узбекистан районировано 47 сортов арбузов, из них 15 местных, остальные – зарубежных сортов.
СОРТ «ДИЛНОЗ»
Ранне-среднеспелый сорт, вегетационный период 80-85 дней. Плод шаровидный, кожура темно-зеленая, цветки черные, колючие, масса 3-4 кг. Мякоть темно-красная, сочная. Содержание сахара 7,5-8,5%. Урожайность 30-35 т/га. Высокая устойчивость к транспортировке.
СОРТ «МАНЗУР»
Ранний сорт, вегетационный период 80-90 дней. Плети средние, количество боковых ветвей и листьев среднее. Листья конические, зеленые, слегка мягкие, опущенные, светло-зеленого цвета. Плод шаровидный, среднего размера, массой 2,5-3 кг, кожица твердая, светло-зеленая с колючими темно-зелеными цветками. Мякоть малиновая, семена мелкие. Урожайность 25-30 т/га.
СОРТ «КОЗИБОЙ-30»
Сорт позднеспелый, период вегетации 120-130 дней. Плеть крупная, стебель длинный. Плод округлый, поверхность гладкая, зеленая, иногда темная, на поверхности есть малозаметные тонкие полосы с ажурными краями, масса 5-6 кг, кожица твердая, мякоть светло-красная, сочная, сладкая. Содержание сухого вещества 7,2%, сахара 6,8%. Урожайность 35-40 т/га. Хорошо хранится зимой, пригоден для перевозки на дальние расстояния, засухоустойчивый.
MANZUR.
СОРТ «ХАЙИТ КОРА»
Сорт позднеспелый, период вегетации
120-130 дней. Плети крупные, много боковых ветвей и листьев. Листья конусовидные, зеленые, слегка опушенные. Плод шаровидный, крупный, массой 5-6 кг, поверхность гладкая, мякоть красная, сочная, нежная, очень сладкая. Содержание сухого вещества 8,1%, сахара 7,2%. Урожайность 35-40 т/га. Хорошо хранится зимой.
Новые сорта арбуза
СОРТ «ШИРИН»
Ранне-среднеспелый, вегетационный период 86-89 дней. Плод шаровидный, кожура светло-зеленая, масса 3-4 кг. Мякоть светло-красная, сочная. Содержание сахара 11,0-11,4%. Урожайность 30-35 т/га. Высокая устойчивость к транспортировке.
СОРТ «ШАРК НЕМАТИ»
Ранне-среднеспелый сорт, вегетационный период 89-90 дней. Плод шаровидный, кожура бело-зеленоватая, с зелеными узкими колючими цветками, масса 4,8-5,4 кг, крупные весят до 10-12 кг. Мякоть темно-красная, сочная. Содержание сахара 10,9-11,0%. Урожайность 39-41 т/га. Устойчивость к транспортировке средняя.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: