Patisson qovoqchali sabzavot ekinlariga kirib, ularning 2-4 kunlik yosh meva (tuguncha)lari sirkalash uchun, yetilmagan mevalari oshxonalarda va konserva sanoatida qo‘llaniladi, yetilgan yirik mevalari esa chorva mollariga shirali ozuqa sifatida beriladi.
Mamlakatimizda patisson asosan dehqon xo‘jaliklari va aholi tomorqalarida yetishtiriladi. 2022-yili ushbu korxonalar tomonidan respublika bo‘yicha 34 gektar maydonga patisson ekilgan bo‘lib, jami 512 tonna hosil olish prognoz qilinmoqda.
Patisson – qovoqdoshlar oilasiga, qattiq etli qovoqlar guruhiga mansub bir yillik o‘simlik. Ildizi yaxshi rivojlangan. Poyasi va barg bandlari nisbatan yo‘g‘on. Barglari o‘rtacha kattalikda, dag‘al, 3 yoki 5 qirrali bo‘ladi. Gullari yirik, rangi sariq, poyalarda yakka-yakka joylashadi. Mevasi — qovoqcha, mayda, shakli yulduzsimon. Yangi tukkan mevalari rangi och yashil, katta bo‘lgan sari rangi oqarib, ayrim mevalar yuzasida och yashil dog‘lar yoki tasmalar paydo bo‘lishi mumkin. Ularning 6-8 kunlik mevasi isteʼmol qilinadi.
Issiqtalab o‘simlik. Patisson aprel oyida qator va tup oralig‘i 70×70 yoki 80×80 sm sxemada ekiladi. O‘suv davrida qator oralari yumshatiladi, oziqlantiriladi va sug‘oriladi. Suvga talabchan. Urug‘ sarfi – 3-4 kg/ga. Meva tarkibida 6,0—6,5% quruq modda, 2,5-2,9% qand va vitaminlar mavjud. Urug‘ida moy va santanin bor.
Patisson uchun eng yaxshi o‘tmishdosh ekin bu g‘alla, karam, sabzi, makkajo‘xori va sholi hisoblanadi.
Ekish muddatlari: Janubiy viloyatlarda 1-20 aprel, markaziy viloyatlarda 20-30 aprel, shimoliy viloyatlarda 1-15 may oralig‘ida ekiladi.
O‘g‘itlash: Go‘ng 20-30 t/ga, azot 200 kg/ga, fosfor 150 kg/ga, kaliy 50 kg/ga.
Sug‘orish: O‘suv davrida 12-16 marta sug‘oriladi. Sug‘orish meʼyori 500-600 m3/ga.
Hozirgi kunda O‘zbekistonda patissonning 2 ta, yaʼni “Beliye-13” va “Zar Kokil” navlari yetishtiriladi. Ushbu navlar mamlakatimiz hududida barcha viloyatlarda ekish uchun tavsiya qilingan.
Zar Kokil navi
Ertapishar nav, o‘suv davri 50-60 kun. Palagi kichik, deyarli kalta. Bargi yuraksimon, qirrali, yashil rangli. Mevasi yapaloq yulduzsimon, ko‘p bo‘lakchalar likopchasifat birlashgan, mayda, yashil rangli, biologik yetilganda sariq, vazni 25-30 g.
Hosildorligi: 6-7 t/ga. Oziq-ovqat, konserva va chorvachilikda foydalanish uchun yaroqli. Mamlakatimiz hududida barcha viloyatlarda ekish uchun tavsiya qilingan.
Патиссон относится к кабачковым овощным культурам. Молодые 2-4 дневные плоды используют для маринования. Незрелые плоды на кухнях и консервном производстве. Зрелые крупные плоды дают в качестве сочного корма скоту.
В нашей стране патиссон выращивают в основном на фермах и приусадебных участках. В 2022 году патиссон был выращен на 34 га сельхозземель страны, всего планируется получить 512 тонн урожая.
Патиссон – однолетнее растение, относящееся к семейству тыквенных, группе тыкв с твердой мякотью. Корень хорошо развит. Стебли и листовые черенки относительно толстые. Листья некрупные, грубые, 3- или 5-гранные. Цветки крупные, желтого цвета, расположены поодиночке на стеблях. Плод имеет звезчатую форму Цвет свежесобранных плодов светло-зеленый. По мере взросления растения окраска плода становится бледной. На поверхности некоторых плодов могут появляться светло-зеленые пятна или полосы. Плоды можно употреблять через 6-8 дней.
Растение любит тепло. Патиссон высаживают в апреле в ряд, по схеме с расстоянием 70х70 или 80х80 см. В период вегетации грядки размягчают, подкармливают и поливают. Культура требовательна к воде. Расход семян – 3-4 кг/га. Плод состоит из 6,0-6,5% сухого вещества, 2,5-2,9% сахара и витаминов. Семя содержит масло и сантанин.
Лучшими культурами-предшественниками для выращивания патиссона являются злаки, капуста, морковь, кукуруза и рис.
Сроки посева: 1-20 апреля в южных районах, 20-30 апреля в центральных районах, 1-15 мая в северных районах.
Внесение удобрений: навоз 20-30 т/га, азот 200 кг/га, фосфор 150 кг/га, калий 50 кг/га.
Полив: поливают 12-16 раз в течение вегетационного периода. Поливная норма 500-600 м3/га.
В настоящее время в Узбекистане выращивают 2 сорта патиссона – «Белые-13» и «Зар Кокил». Эти сорта рекомендованы для всех регионах нашей страны.
Сорт «Зар Кокил»
Ранний сорт, вегетационный период 50-60 дней. Плети маленькие, короткие. Лист сердцевидный, заостренный, зеленый. Плод звездчатый, многие части соединены в виде пластинки, мелкие, зеленые, при биологической спелости желтые, масса 25-30 г. Урожайность: 6-7 т/га. Подходит для использования в пищевой промышленности, консервировании и животноводстве. Рекомендуется для выращивания во всех регионах нашей страны.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: