Soya ekinini respublika miqyosida yetishtirish, uning navlari va hosilni yig‘ib olish ishlari haqida avvalroq saytimizda maqolalar bergandik. Bu gal esa, uning moslashuvchanligi, tuproqqa bo‘lgan talabi va soyani parvarishlash haqida to‘xtalamiz.
Barcha yerlarga moslashuvchan. Soyani har xil tuproq-iqlim sharoitlarida yetishtirish mumkin. Soya ekini bu xususiyati bilan dunyoning turli mintaqalarida ko‘plab maydonlarda ekilmoqda. Soya issiqsevar o‘simlik hisoblanadi. Urug‘lari 6-7 °C da una boshlaydi, maysalarining unib chiqishi uchun optimal harorat 12-14 °C deb belgilangan. Soyaning o‘sib rivojlanishi va hosilning sifati hamda tarkibiga tashqi muhit omillarining taʼsiri yuqori. Наr bir ta’sir etuvchi omil turli oqibatlarga olib keladi. Past va yuqori havo harorati barglar va gul rivojlanishini pasaytiruvchi yoki rivojlanishiga to‘sqinlik qiluvchi omil hisoblanadi. 29°C dan yuqori kechki issiqlik hosilni 10 foiz miqdorda kamayishiga olib keladi. Haddan tashqari issiq, hududlarda havo namligining past bo‘lishi ham donlarning yaxshi to‘lishmasligiga va hosilni pasayishiga sabab bo‘ladi. Shu sababli quruq iqlimli hududlarda soya yetishtirilganda sug‘orish miqdorlarini to‘g‘ri belgilash shart.
Tuproqqa bo‘lgan talabi. Soya tuproq unumdorligiga talabchan o‘simlik hisoblanadi. Odatda o‘rta (neytral) rN 6,0-6,5 tuproq kislotaligi soya uchun meʼyor hisoblanadi. Neytral muhitga ega bo‘lgan, unumdor, chirindiga boy, yaxshi o‘tkazuvchanlik xususiyatidagi tuproqlarda soyadan yuqori hosil olish mumkin. Sho‘rlangan tuproqlarda soya yetishtirilganda hosil keskin pasayadi. U qurg‘oqchilikka arpa va bug‘doyga qaraganda chidamsiz ammo jo‘xoriga nisbatan chidamlidir. Soya ildizidagi azotobakteriyalar kislotali tuproqlarda yaxshi rivojlana olmaydi, shuning uchun tarkibida u mavjud bo‘lgan o‘g‘itlardan foydalanmaslik maqsadga muvofiq. Odatda, jo‘xori uchun maqbul iqlim va tuproq sharoitlari soya yetishtirishda qulay hisoblanadi.
Soyani parvarishlash. Birinchi kultivatsiya ishlari maysalar qiyg‘os unib chiqqandan so‘ng amalga oshiriladi. Keyingi kultivatsiya ekinzorni begona o‘tlar bilan zararlanishi, tuproqning holati, sug‘orishdan keyin tuproqning yetilganligiga qarab o‘tkaziladi. Qator oralariga ishlov berish dalaning holatiga qarab, har 10-15 kunda amalga oshiriladi. Birinchi kultivatsiya 6-8 sm, keyingilari 10-15 sm chuqurlikda bo‘lishi lozim. O‘simlikning yaxshi o‘sib rivojlanishida uning qator oralariga ishlov berish katta ahamiyatga ega. Bunda tuproqning suv-fizik, agrokimyoviy va mikrobiologik xususiyatlari, shuningdek, ozuqa rejimi yaxshilanadi, begona o‘tlarning bir qismi yo‘qotiladi. Shuning uchun kultivatsiya chuqurligi va uning soniga ham alohida eʼtibor beriladi.
Ранее мы публиковали на нашем сайте статьи о возделывании сои в республике, ее сортах и уборке урожая. На этот раз мы уделим внимание ее свойствам по адаптации, требованиям к почве и уходу за ней.
Адаптируется ко всем почвам. Cою можно выращивать в различных почвенно-климатических условиях. Благодаря этой особенности сою выращивают на многих полях в разных регионах мира. Соя теплолюбивое растение. Ее семена прорастают при температуре 6-7°С, а оптимальная температура для прорастания 12-14°С. На рост и развитие сои, а также на качество и состав урожая большое влияние оказывают факторы внешней среды. Каждый воздействующий фактор приводит к различным последствиям. Низкая и высокая температура воздуха является фактором, снижающим или препятствующим развитию листьев и цветков. Вечерняя жара выше 29°C снижает урожайность на 10%. В очень жарких регионах низкая влажность воздуха также приводит к плохому наполнению зерен и снижению урожайности. Поэтому необходимо правильно определить количество поливов при выращивании сои в районах с засушливым климатом.
Требование к почве. Соя – растение требовательное к плодородию почвы. Обычно средняя (нейтральная) кислотность почвы 6,0-6,5 является нормой для сои. Высокий урожай можно получить на почвах с нейтральной средой, плодородных, богатых гумусом, с хорошей водопроницаемостью землях. При выращивании сои на засоленных почвах урожай резко падает. Соя менее устойчива к засухе, чем ячмень и пшеница, но более устойчива чем кукуруза. Корневые азотобактерии сои не могут хорошо развиваться в кислотной почве, поэтому желательно не использовать удобрения, содержащие кислоту. Как правило, оптимальные климатические и почвенные условия для кукурузы благоприятны и для выращивания сои.
Уход за соей. Первые работы по культивации проводят после появления всходов. Дальнейшую обработку проводят в зависимости от засоренности, состояния почвы, степени зрелости почвы после полива. Междурядную обработку проводят каждые 10-15 дней, в зависимости от состояния поля. Первая культивация должна быть на глубине 6-8 см, а последующая – 10-15 см. Междурядная обработка важна для хорошего роста и развития растения. При этом улучшаются водно-физические, агрохимические, микробиологические свойства почвы, режим питания, уничтожаются некоторые сорняки. Поэтому особое внимание уделяется глубине культивации.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: