Organik mahsulotlar nima uchun kerakligiga bag‘ishlangan maqolani eʼlon qilganimizdan so‘ng mamlakatimizdagi qishloq xo‘jaligi mahsulotlari yetishtiruvchilardan bir qancha murojaat va savollar kelib tushdi. Jumladan, ular orasida organik mahsulotlarni yetishtirishni boshlash uchun nimalar qilish zarurligi, qanday qadamlarni bosib o‘tish kerakligi haqida so‘rovlar bor edi. Bugungi materialimiz aynan shu mavzu tafsilotlariga bag‘ishlanadi.
Kimga murojaat qilish kerak?
Organik mahsulotlarni yetishtiruvchi agroklaster va fermer xo‘jaliklariga ishni boshlash uchun O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi “Qishloq xo‘jaligida standartlashtirish markazi”, “AKIS” markazlariga va boshqa xususiy yo‘nalish bo‘yicha maslahat hizmati ko‘rsatuvchi kompaniyalarga murojaat qilishlari kerak bo‘ladi. Markazlar shartnoma asosida ishlab chiqaruvchilarga zarur barcha maslahatlarni berib boradi.
Jumladan:
Organik mahsulotlarni ishlab chiqarishga o‘tish shartlari
Organik mahsulotlarni ishlab chiqarishga o‘tish shartlari quyidagilardan iborat:
Organik mahsulotlar toifasiga kirmaydigan mahsulotlarni ishlab chiqarishdan organik mahsulotlarni ishlab chiqarishga o‘tish chog‘ida o‘tish davri belgilanib, mahsulotlarni ishlab chiqaruvchi tomonidan bu davr ichida organik mahsulotlar to‘g‘risidagi qonunchilik hamda texnik jihatdan tartibga solish sohasidagi normativ hujjatlar talablarining bajarilishi taʼminlanadi.
Standartlar va sertifikatlangan mahsulotlar turlari
Respublikasmizda qishloq xo‘jaligi va oziq-ovqat sanoati korxonalari tomonidan sifat menejmenti talablari asosida 2020-yildan bugungi kungacha jami 34 ta “Organic” sertifikati olingan. Bu yetishtirilayotgan mahsulotlar turlari quyidagicha:
paxta, loviya, bug‘doy, pomidor, qayta ishlangan paxta (tekstil mahsulotlari), turli xil sellyuloza qog‘ozlari, dorivor o‘simliklar, kovul, quritilgan uzum, quritilgan gilos, uzum, bodom yog‘i, bodom, o‘rik, o‘rik yog‘i, qora mayiz, quritilgan mayda kesilgan o‘rik, quritilgan butun o‘rik, “Sulton” mayizlari, “Tompson” mayizlari, uzum, oddiy mayiz va boshqa mahsulotlar.
Respublikasmizda qishloq xo‘jaligi va oziq-ovqat sanoati korxonalari tomonidan sifat menejmenti talablari asosida 2020-yildan bugungi kungacha jami 239 ta “Global G.A.P.” sertifikati olingan. Ularda yetishtirilayotgan mahsulotlar turlari quyidagicha:
uzum, sarimsoqpiyoz, olma, gilos, pomidor, mosh, kapers, qalampir, ukrop, qovun, tarvuz, limon, muzlatilgan meva-sabzavot mahsulotlari, nektarin, nok, shaftoli, olxo‘ri, anor, bodring, piyoz, bulg‘or qalampiri, baqlajon, brokkoli karami, gulkaram, salat bargi, o‘rik, malina va boshqalar.
После того, как мы опубликовали статью о том, зачем нужны органические продукты, к нам поступило много обращений от наших сельхозпроизводителей. Среди них были вопросы касательно того, что же делать и с чего начинать производство органической продукции, куда и к кому обратиться. Наш материал посвящен именно этой теме.
Куда обратиться?
Для начала агрокластеры и фермерские хозяйства, планирующие производство органической продукции, должны обратиться в «Центр стандартизации в сельском хозяйстве» при Министерстве сельского хозяйства, и в Центры агроуслуг АКИС в каждом регионе, а также в компании, оказывающие консультационные услуги по направлениям. Эти центры предоставляют производителям все необходимые консультации на основании договора.
Включая:
Условия перехода на производство органической продукции
Условия перехода на производство органической продукции следующие:
При переходе от производства неорганической продукции к производству органической устанавливается переходный период, в течение которого производитель обеспечивает выполнение требований законодательства об органической продукции и нормативных документов в области технического регулирования.
Стандарты и виды сертифицированной продукции
Всего в нашей республике с 2020 года по сегодняшний день предприятиями сельскохозяйственной и пищевой промышленности получено 34 сертификата «Organic» на основании требований качества. По этому стандарту выращивается следующая продукция:
хлопок, фасоль, пшеница, томаты, переработанный хлопок (текстильные изделия), различная целлюлозная бумага, лекарственные растения, каперсы, сушеный виноград, сушеная вишня, виноград, миндальное масло, миндаль, абрикосы, абрикосовое масло, черный изюм, сушеные мелко нарезанные абрикосы, курага целая, изюм “Султан”, изюм “Томпсон”, изюм обыкновенный и другие продукты.
Всего с 2020 года по сегодняшний день предприятиями сельского хозяйства и пищевой промышленности нашей республики получено 239 сертификатов «Global G.A.P.» на основе требований качества. По нему производится следующая продукция:
виноград, чеснок, яблоко, черешня, томаты, маш, каперсы, перец, укроп, дыня, арбуз, лимон, замороженные плодоовощные продукты, нектарин, груша, персик, слива, гранат, огурец, лук, болгарский перец, баклажан, брокколи, цветная капуста, салатный лист, абрикосы, малина и т.д.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: