Respublikamizning dengiz sathidan 600-1500 metr balandlikda joylashgan tog‘ va tog‘ oldi hududlari, jumladan, Surxondaryo, Qashqadaryo, Jizzax, Toshkent va Farg‘ona vodiysi viloyatlarida choy ko‘chatlari ekilib, O‘zbekiston tuproq-iqlim sharoitiga moslashtirish bo‘yicha olimlar tomonidan ilmiy izlanishlar olib borilmoqda. Hozirda sinovdagi choy o‘simligi mamlakatimizda yaxshi o‘smoqda.
Respublikamizda choy yetishtirish bo‘yicha ushbu qadam dastlab Sh.Mirziyoyevning Yaponiyaga tashrifida kunchiqar mamlakat bosh vaziri bilan protokol imzolab, o‘simlikni yetishtirish bo‘yicha kelishuvga erishilganda boshlangandi. O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2018-yil 30-iyundagi 490-sonli “Choy yetishtirishni tashkil etish va aholini mamlakatimizda ishlab chiqarilgan sifatli choy hamda choy mahsulotlari bilan taʼminlash chora-tadbirlari to‘g‘risida” qarori qabul qilindi. Ushbu kelishuv va qaror ijrosini taʼminlash maqsadida Toshkent davlat agrar universiteti “Dehqonchilik va melioratsiya” kafedrasi professor o‘qituvchilari Yaponiya davlatining Mayzuru shahri hamda Tokio qishloq xo‘jaligi va texnologiyalari universiteti bilan hamkorlikda u yerda yetishtirilayotgan 5 ta: “Sayamakaori”, “Fukimidori”, “Xokimey”, “Fushin”, “Sayamadori” choy navlarini introduksiya yaʼni mamlakatimizga “ko‘chirib keltirishga” kirishishdi. Aynan ushbu choy navlari respublikamiz yerlarida sinovdan o‘tkazilmoqda. Ushbu hamkorlikdan maqsad tog‘ va tog‘ oldi hududlarida o‘simlikni ko‘paytirib, keyinchalik choy ekiladigan maydonlarini yaratishdir. Bu orqali esa xalqimizni o‘zimizda yetishtirilgan va ishlab chiqilgan arzon, sifatli choy va choy mahsulotlari bilan taʼminlash ko‘zda tutilgan. Darvoqe, bu hamkorlikdagi rejalar amalga oshsa, hududlarda ko‘pchilik aholi ish bilan taʼminlanadi.
Ученые проводят научные работы по адаптации чайных растений к почвенно-климатическим условиям нашей республики. Их высаживают в горных и предгорных регионах, расположенных на высоте 600-1500 метров над уровнем моря, в частности в Сурхандарьинской, Кашкадарьинской, Джизакской, Ташкентской областях и в Ферганской долине. Пробные растения чая хорошо развиваются в нашей стране.
Эта инициатива по выращиванию чая в нашей стране стартована, когда Шавкат Мирзиёев во время визита в Японию подписал протокол с премьер-министром страны восходящего солнца, достигнув договоренности по выращиванию чая. После этого было Принято Постановление Кабинета Министров Республики Узбекистан № 490 от 30 июня 2018 года «О мерах по организации производства чая и обеспечения населения качественным чаем и чайной продукцией отечественного производства». В связи с этим преподаватели кафедры земледелия и мелиорации Ташкентского государственного сельскохозяйственного университета в сотрудничестве с Токийским сельскохозяйственно-технологическим университетом интродуктировали 5 сортов чая («Саямакаори», «Фукимидори», «Хокимэй», «Фушин», «Саямадори») — привезли в нашу страну эти сорта чая для исследования. Цель данного партнерства – размножение растений чая в горных и предгорных районах, а затем создание площади для его выращивания. Это позволит обеспечить внутренний рынок качественным местным чаем и чайной продукцией по недорогой цене. Кстати, реализация планов по этому направлению обеспечит занятость населения в регионах нашей страны.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: