2022-yil 14-15-oktyabr kunlari Samarqand shahrida Birlashgan Millatlar Tashkilotining Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi tashkiloti (FAO) va Qurg‘oqchil mintaqalarda qishloq xo‘jaligi tadqiqotlari xalqaro markazi (ICARDA) ko‘magida Sharof Rashidov nomidagi Samarqand Davlat universiteti tomonidan tashkil etilgan “Oziq-ovqat xavfsizligi: Global va milliy muammolar” mavzusida IV xalqaro ilmiy-amaliy anjuman bo‘lib o‘tdi.
Yirik ilmiy forum har yili 16-oktyabr, FAO tashkil topgan sanada nishonlanadigan Butunjahon oziq-ovqat kuniga bag‘ishlandi. Ushbu sana global hamjamiyatni oziq-ovqat xavfsizligiga erishish va dunyodagi ochlikni yo‘q qilish uchun birgalikda ishlashga va barcha uchun yaxshiroq, barqaror kelajakni yaratishga chaqiradi.
Har yili dunyoning turli mamlakatlarida Butunjahon oziq-ovqat kuni munosabati bilan turli tadbirlar – oziq-ovqat yarmarkalari, ko‘rgazmalar, turli tanlovlar, festivallar, ilmiy konferensiyalar o‘tkaziladi. Ushbu tadbirlarlarning maqsadi ochlik va to‘yib ovqatlanmaslik kabi global muammolarni hal qilish uchun nima qilinganligi va qilinishi kerakligi haqida fikr yuritish maqsadida keng jamoatchilikning oziq-ovqat xavfsizligi holati to‘g‘risida xabardorligini oshirishdan iboratdir.
Samarqandda Butunjahon oziq-ovqat kuni sharafiga xalqaro ilmiy-amaliy konferensiya o‘tkazish allaqachon yaxshi anʼanaga aylangan. Har yili forumda oziq-ovqat xavfsizligi sohasidagi dolzarb masalalarni muhokama qilish uchun olimlar, professorlar, xalqaro tashkilotlar va dunyoning yetakchi taʼlim muassasalari vakillari to‘planadi.
Bu yilgi anjumanda Germaniya, Qozog‘iston, Pokiston, Rossiya, AQSH va Tojikistondan 30 nafar soha vakillari, shuningdek, 240 dan ortiq mahalliy mutaxassis va olimlar ishtirok etdi. Ishtirokchilar tomonidan qizg‘in muhokamalar bilan kechgan maʼruzalar va taqdimotlar qilindi, ko‘plab qiziqarli g‘oya va fikrlar bildirildi, yorqin faktlar va ilmiy izlanishlarning yangi natijalari taqdim etildi. Jumladan, Vashington universiteti professori Tomas Lampkin (AQSH) “Iqlim o‘zgarishi va agroekotizimlarning mahsuldorligi” mavzusida, Qaid-i Azam Universiteti professori Muhammad Zafar (Pokiston) “Yovvoyi mevalarning parhez birikmalarini tahlil qilish va ularning oziq-ovqat xavfsizligi va barqarorligiga qo‘shgan hissasi” mavzusida maʼruza qildi. O‘z navbatida, Sankt-Peterburg biotexnologiya va oziq-ovqat ishlab chiqarish Oliy maktabi direktori Yuliya Bazarnova (Rossiya) “Oziq-ovqat xavfsizligi sohasidagi yangi taʼlim texnologiyalari” haqida gapirdi.
Konferensiya quyidagi bo‘limlarda ish olib bordi: “Koronavirus pandemiyasi davrida O‘zbekiston va jahonda oziq-ovqat xavfsizligini taʼminlash Konsepsiyasini amalga oshirishning muhim masalalari va muammolari”, “Noqulay mintaqalarda tabiiy resurslardan barqaror foydalanishning ustuvor yo‘nalishlari”, “Oziq-ovqat xavfsizligini taʼminlashda zamonaviy bio- va agrotexnologiyalardan foydalanishning ahamiyati”, “Ovqatlanish sohasidagi zamonaviy tadqiqotlar” va “Oziq-ovqat xavfsizligini taʼminlashda fan, taʼlim va ishlab chiqarishning integratsiyasi”.
Shuningdek, anjuman doirasida Sharof Rashidov nomidagi Samarqand Davlat universitetining bakalavriat va magistratura talabalari o‘rtasida oziq-ovqat xavfsizligi sohasidagi eng yaxshi innovatsion tadqiqot ishlari uchun tanlov o‘tkazildi. Anjuman yakunida g‘oliblar aniqlanib taqdirlandi.
14-15 октября 2020 года в Самарканде состоялась IV Международная научно-практическая конференция на тему «Продовольственная безопасность: глобальные и национальные вызовы», организованная Самаркандским государственным университетом имени Шарофа Рашидова при поддержке Продовольственной и сельскохозяйственной организации Объединённых Наций (ФАО) и Международного центра сельскохозяйственных исследований в засушливых регионах (ICARDA).
Проведение крупного научного форума приурочено к Всемирному дню продовольствия, который ежегодно отмечается 16 октября в день образования ФАО. Дата призывает мировое сообщество работать вместе и создавать лучшее, более устойчивое будущее для всех в целях обеспечения продовольственной безопасности и искоренения голода во всём мире.
Каждый год в разных странах мира в честь Всемирного дня продовольствия проводятся различные мероприятия – ярмарки продовольствия, выставки, различные конкурсы, фестивали, научные конференции с единой целью повышения осведомленности широкой общественности о положении дел в области продовольственной безопасности, чтобы задуматься над тем, что сделано, и что еще предстоит сделать для решения глобальной проблемы — избавления человечества от голода и недоедания.
Проведение Международной научно-практической конференции в Самарканде в честь Всемирного дня продовольствия уже стало доброй традицией. Ежегодно форум собирает учёных, профессоров, представителей международных организаций и ведущих образовательных учреждений из разных стран мира, чтобы обсудить актуальные вопросы в области продовольственной безопасности.
В этом году в конференции приняли участие 30 представителей сферы из Германии, Казахстана, Пакистана, России, США и Таджикистана, а также более 240 отечественных специалистов и учёных. Участники выступили с докладами и презентациями, прозвучало много интересных идей и мнений, были представлены яркие факты и новые результаты научных исследований, которые сопровождались оживлёнными дискуссиями. В частности, профессор Вашингтонского университета Томас Лампкин (США) выступил с докладом на тему «Изменение климата и продуктивность агроэкосистем», профессор Мухаммад Зафар из Университета Каид-и Азама (Пакистан) представил вниманию участников презентацию об «Анализе диетических соединений диких фруктов и их вкладе в обеспечение продовольственной безопасности и устойчивости». В свою очередь, директор Высшей школы биотехнологий и пищевых производств Санкт-Петербурга Юлия Базарнова (Россия) рассказала о «Новых образовательных технологиях в сфере обеспечения безопасности пищевой продукции».
Далее работа конференции разделилась по следующим секциям: «Важные вопросы и проблемы реализации Концепции продовольственной безопасности в Узбекистане и в мире в условиях пандемии коронавируса», «Приоритеты устойчивого использования природных ресурсов в неблагополучных районах», «Важность использования современных био- и агротехнологий в обеспечении продовольственной безопасности», «Современные исследования в области питания» и «Интеграция науки, образования и производства в обеспечении продовольственной безопасности»
Также в рамках конференции был проведён конкурс среди студентов бакалавриата и магистратуры Самаркандского государственного университета имени Шарофа Рашидова на лучшую инновационную исследовательскую работу в области продовольственной безопасности. По итогам конференции были определены и награждены победители.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: