Odamlar qadim zamonlardan buyon iste’mol qilish hamda ko‘plab kasalliklarni davolash maqsadida qo‘ziqorinlardan foydalanganlar. Ammo ushbu ajoyib o‘simlikning foydali xususiyatlarini o‘rganish faqat o‘tgan asrda boshlangan. Deyarli har bir tadqiqot qo‘ziqorin turlarining yangi xususiyatlarini ochib beradi.
Hozirgi kunda O‘zbekiston respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutida “Shampinyon” (Agaricus) va “Veshenka” (Pleurotus ostreatus) urug‘lik mitseliysini hamda hosilini yetishtirish yo‘lga qo‘yilgan. Bundan tashqari foydali “Shiitake” (Lentinulla edodes), “Enoki” (Flammulina velutipes) va “Eringi” (Pleurotus eryngii) qo‘ziqorinlarini ko‘paytirish texnologiyasi bo‘yicha ishlar olib borilmoqda.
Qo‘ziqorinning tarkibi uning turiga, o‘sish joyiga, yoshiga va boshqa omillarga bog‘liq. Insonlar isteʼmoli uchun ko‘p foydalaniladigan qo‘ziqorinlarda A, D, E, PP, B guruhi, kaliy, kalsiy, fosfor, temir, oltingugurt, yod kabi mikroelementlar mavjud. Baʼzi qo‘ziqorinlar tarkibida A va B guruh vitaminlari boshqa sabzavotlarnikiga ko‘ra serob. Shuningdek, uning tarkibida ortiqcha yog‘lar umuman kuzatilmaydi. Qo‘ziqorin aminokislotalar, efir moylari, fermentlar va boshqa kerakli moddalarni o‘zida jamlagan.
Salomatlik uchun foydali. Qo‘ziqorinning foydali xususiyatlari bisyor. U tarkibida ko‘plab vitamin va minerallarni o‘zida mujassam etgani uchun:
“Oyster” (Veshenka) qo‘ziqorinlari inson organizmini har xil kasalliklardan himoya qiladi. Chunki ularning tarkibida PP vitamini bor. Radioaktiv moddalarni to‘plamaydi, aksincha, ularni organizmdan chiqaradi.
Yaponiyada juda keng tarqalgan “Shiitake” qo‘ziqorinlari inson salomatligi uchun foydali hisoblanadi. Ulardan saraton va boshqa kasalliklarni davolashda foydalaniladi.
С древних времен грибы используют для приготовления еды, а также для лечения некоторых заболеваний. Однако изучение полезных свойств грибов началось только в прошлом веке. Каждое новое исследование выявляет новые свойства и виды грибов.
В Научно-исследовательском институте овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства РУ начато выращивание семенного мицелия и сбор урожая шампиньонов (Agaricus) и вешенок (Pleurotus ostreatus). Также здесь ведутся работы по технологии размножения полезных грибов «Шиитаке» (Lentinulla edodes), «Эноки» (Flammulina velutipes) и «Эринги» (Pleurotus eryngii).
Состав гриба зависит от его вида, места произрастания, возраста и других факторов. Грибы, которые используют в пищу, содержат такие микроэлементы, как А, D, Е, РР, группы В, калий, кальций, фосфор, железо, серу, йод. Некоторые грибы содержат больше витаминов А и В, чем другие овощи. Кроме того, в нем совсем нет лишних жиров. Гриб содержит аминокислоты, эфирные масла, ферменты и другие необходимые вещества.
Польза для здоровья.
Полезных свойств у грибов очень много. Из-за того, что в них много витаминов и минералов они:
Грибы вешенки защищают организм человека от различных заболеваний. Потому что они содержат витамин РР. Они не накапливают радиоактивные вещества, наоборот, выводят их из организма.
Грибы шиитаке, которые очень распространены в Японии, полезны для здоровья человека. Они используются при лечении рака и других заболеваний.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: