Organik mahsulotlar yetishtirishni boshlash uchun maqsadni aniqlash muhim. Bu bizga nima uchun kerak? Organik mahsulotlarni yetishtirishni nimadan boshlash zarur? Bular organik mahsulotlar yetishtirishga qaror qilgan fermer yoki dehqon o‘ziga beradigan savollarning hammasi emas.
Shuni yodda tutish kerakki, qishloq xo‘jaligi yerlari va atrof-muhitni uzoq yillar davomida sog‘lom saqlash orqaligina organik dehqonchilikni yuritishga erishish mumkin.
Organik dehqonchilikni qanday boshlash kerak?
Ishlarni boshlash uchun xo‘jalik o‘zining tashkil etuvchi pozitsiyasini bor bo‘lgan narsalari hisobida o‘rganib chiqishi kerak.
Yer uchastkasining geografik joylashuvini hisobga olish ham muhim, masalan:
Keyingi navbatda eng mos organik o‘g‘itlarni, shuningdek, o‘simliklarni himoya qilish vositalarini o‘rganish va tanlash, shu jumladan, tuproq tahlillari natijalariga ko‘ra mexanik ishlov berish texnologiyasidan foydalanish.
Organik vositalar va ekish materiallarini yetkazib beruvchilarni aniqlash muhim ahamiyatga kasb etadi.
Ushbu xo‘jalikda ishlayotgan kadrlarning bilimi va malakasini baholash va bu boradagi malakani doimiy ravishda oshirib borish zarur.
Va, albatta, iqtisodiy hisob-kitoblarni amalga oshirish uchun: o‘z-o‘zini qoplashi, rentabellik, sof foydani hisoblagan holda biznes-reja ishlab chiqish talab etiladi.
Agrotexnologik jarayonlarga qonunchilik va xalqaro standartlar talablarini joriy etishda hamda ichki imkoniyatlarni baholashda, jumladan, fermer xo‘jaligini sertifikatlashtirish organini tanlashda, sertifikatlashtirish tekshiruvlarini o‘tkazishda maslahat yordamini olish uchun Qishloq xo‘jaligida standartlashtirish markaziga murojaat qilishingiz mumkin.
Xo‘jalikning holatini umumiy baholash natijalariga ko‘ra texnik va moliyaviy imkoniyatlar hisoblab chiqiladi. Aniqlangan kamchiliklarni bartaraf etish va o‘rnini to‘ldirish maqsadida xo‘jalikning yillik biznes-rejasi ishlab chiqiladi va tasdiqlanadi.
Eksport qilinаdigan mamlakatlar tomonidan tan olingan sertifikatlashtirish organi tanlanadi.
Xo‘jalik xodimlarining malakasini oshirish maqsadida “Organik” standarti talablarini bilish va respublikamizda amaldagi qonunchilik bo‘yicha o‘quv mashg‘ulotlarida qatnashish uchun AKIS hamda Qishloq xo‘jaligida standartlashtirish markazlariga murojaat qilishi kerak.
Organik mahsulotlarni yetishtirishning qanday afzalliklari bor?
Ishlov berilayotgan ekin maydonlarida tuproq sifati saqlanib qoladi, sifat darajasi yildan-yilga oshib boradi, yerning foydalanishdan chiqishining oldi olinadi, uning sifatini tiklash uchun sarflanadigan moliyaviy mablag‘ va vaqt tejaladi.
Yetishtirilgan mahsulotlarning sifat va xavfsizlik ko‘rsatkichlari me’yorlarga muvofiqligini ta’minlovchi ishlab chiqarish tizimi yo‘lga qo‘yiladi.
Savdo operatorlari va iste’molchilar tomonidan mahsulotlarga bo‘lgan ishonch va talab ortadi.
Agrotexnologik va qayta ishlash texnologik jarayonlarining shaffofligi yuksalib boradi.
Nazorat qiluvchi organlar tomonidan amalga oshirilayotgan izma-iz nazorat tizimini takomillashtirish natijasida eksport geografiyasi kengayadi, mahsulotga xalqaro bozorda ishonch ortadi.
Organik mahsulotlar ishlab chiqarish bo‘yicha yangi innovatsion g‘oyalar asosida tejamkor va yuqori texnologiyali ishlanmalarga talab ortib boradi, bu esa, o‘z navbatida, olimlar oldida yangi vazifalarni qo‘ymoqda.
Maqsad – organik mahsulotlar ichki va xalqaro bozorlarda barqaror o‘ringa ega bo‘lishi. Infratuzilma (yordamchi tovarlar ishlab chiqarish, servis xizmatlari) rivojlanadi. Aholining yuqumli bo‘lmagan kasalliklari soni kamayadi. Xalqaro maydonda kutilmagan (fors-major) vaziyatlar yuzaga kelganda, eksport geografiyasiga o‘zgartirishlar kiritish ehtimoli yuqori bo‘ladi.
Organik ishlab chiqarish va maqbul qishloq xo‘jaligi amaliyotini rivojlantirish boshqarmasi ma’lumotlari asosida tayyorlandi
Чтобы начать выращивать органическую продукцию важно определить цель. Для чего этим заниматься? С чего начать, чтобы выращивать органическую продукцию? Это далеко не все вопросы, которые задает себе фермер или дехканин, решивший заниматься выращиванием органической продукции.
Важно помнить, что органическое земледелие достигается в результате поддержания почв сельскохозяйственных угодий и окружающей среды в здоровом состоянии в течение многих лет.
Как начать органическое земледелие.
Для начала хозяйству необходимо изучить свою составляющую позицию в плане что он уже имеет.
Важно учитывать географическое расположение земельного участка:
Следующим моментом является изучение и подбор наиболее подходящих органических удобрений, а также средств защиты растений, в том числе применение технологии механической обработки по результатам анализа почв.
Важно определиться с поставщиками органических средств и посадочного материала.
Необходимо оценить знания и квалификацию человечского ресурса, работающего в данном хозяйстве и на постоянной основе повышать квалификацию по этому направлению.
И конечно же, произвести экономические расчеты: бизнес-план с рассчетом окупаемости, рентабельности, чистой прибыли.
При внедрении требований законодательства и международных стандартов в агротехнологические процессы и при оценке внутренних возможностей, в том числе выборе органа по сертификации хозяйства, можно обратиться в Центр стандартизации в сельском хозяйстве для получения консультации и консультационное сопровождение при проведении сертификационных инспекций.
По результатам общей оценки состояния хозяйства рассчитываются технические и финансовые возможности. Для устранения выявленных недостатков и их восполнения разрабатывается и утверждается годовой бизнес-план хозяйства.
Выбирается орган по сертификации, признанный экспортируемыми странами.
С целью повышения квалификации работников хозяйства, необходимо обратиться в AKIS и Центр стандартизации в сельском хозяйстве для проведения образовательных тренингов по обучению требованиям стандарта «Органик» и действующего в нашей республике законодательства.
Какие преимущества имеются при выращивании органической продукции.
Сохраняется качество почвы на обрабатываемой площади, с каждым годом повышается уровень качества, предотвращается вывод площади из оборота, экономятся финансовые средства и время, затрачиваемое на восстановление ее качества.
Налаживается производственная система, обеспечивающая соответствие выращенной продукции нормам показателей качества и безопасности.
Повышается доверие и спрос на продукцию со стороны торговых операторов и потребителей.
Повышается прозрачность агротехнологических и перерабатывающих технологических процессов.
В результате совершенствования системы контроля отслеживаемости, проводимой со стороны контролирующих органов, расширяется география экспорта, повышается доверие к продукту на международном рынке.
Возрастет спрос на экономически рентабельные и высокотехнологичные разработки на основе новых инновационных идей производства органической продукции, что, в свою очередь, ставит перед учеными новые задачи.
Цель такова, чтобы органические продукты имели стабильные позиции на внутреннем и международном рынках. Инфраструктура (производство вспомогательных товаров, сервисного обслуживания) будет развиваться. Сократится количество неинфекционных заболеваний населения. Вероятность внесения изменений в географию экспорта будет высока при случае непредвиденных (форс-мажорных) ситуаций на международной арене.
Подготовлено на основании информации Управления развития органического производства и надлежащих сельскохозяйственных практик.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: