Banan banansimonlar oilasiga mansub ko‘p yillik tropik o‘simlik hisoblanadi.
U dastlab Afrika, Osiyoning tropik va subtropik zonalari hamda Malayya arxipelagida yetishtirilgan. Hozirda asosan Lotin Amerikasi mamlakatlarida o‘stiriladi.
Banan daraxtining bo‘yi 15 metrgacha yetadi. Bir tup daraxt 300 donagacha, yaʼni 60 kilogrammgacha hosil tugadi. Mevasi ho‘l va quritilgan holda isteʼmol qilinadi.
Banan tarkibida A, С vitaminlari, fosfor, kaliy, kletchatka, tabiiy shakar mavjud. U qondagi glyukoza miqdorini sog‘lom saqlashga ko‘maklashadi.
Garchi banan foydali meva bo‘lsa-da, uning isteʼmolga yaroqsiz navlari ham bor.
Banan ildiz bachkilari yordamida ko‘payadi. Ayrim turlaridan baliqchilikda foydalaniladigan arqonlar, baliq ovlash to‘rlarida ishlatiladigan tola (abaka) olinadi.
Salomatlikka koni foyda.
Banan inson organizmi uchun eng foydali mahsulot deb bejizga aytishmaydi. Xususan, banan onkologik, tomir tortishish, buyrak kasalliklari, tomirlardagi qonni tozalash va oshqozon kasalliklarini oldini olish maqsadida isteʼmol qilinadi.
Banan tarkibidagi oqsil onkologik kasalliklardagi o‘simta nekrozi omilini oldini olishga yordam beradi. Ayniqsa, yetilgan bananlarda ushbu moddaning miqdori yuqori bo‘ladi.
Banan tarkibidagi kaliy va magniy vitaminlari insondagi mushak og‘riqlarini, tortishishlarni bartaraf etadi. Shu bois ham sportchilarning taomnomasida doimo banan mavjud.
Banan tarkibidagi kaliy odamlarda buyrak toshlarining paydo bo‘lishini oldini oladi. Shuningdek, doimo banan isteʼmol qiladigan kishilarda buyrak o‘smalari xavfi kam uchraydi.
Kuniga 2-3 dona banan isteʼmol qiladigan kishilarda yurak-qon-tomir kasalliklari xavfi 26 foizga kamroq uchraydi. Uning tarkibidagi kaliy yurak faoliyatini meʼyorlashtiribgina qolmasdan qon bosimini oshishiga ham to‘sqinlik qilar ekan. Jumladan, uning tarkibida fitosterollar mavjud bo‘lib, bu tomirlar o‘tkazuvchanligini mustahkamlaydi.
Shuniyam alohida aytib o‘tish kerak, ayrim mevalar oshqozon-ichak kasalliklariga tavsiya etilmaydi. Ammo bananni oshqozon yarasi bor kishilar ham isteʼmol qilishi mumkin.
Banan tarkibida ko‘plab vitamin va minerallar borligi bois, u isteʼmol qilgan kishiga kuch-quvvat hadya etadi va yaxshi kayfiyat ulashadi.
Банан – многолетнее тропическое растение, относящееся к семейству банановых.
Первоначально культивировался в тропической и субтропической зонах Африки, Азии и Малайского архипелага. В настоящее время его выращивают в основном в странах Латинской Америки.
Высота бананового дерева достигает 15 метров. На одном кусте до 300 плодов, т.е. до 60 килограммов плодов. Плоды в натуральном и сушеном видах.
Банан содержит витамины А, С, фосфор, калий, клетчатку и натуральный сахар. Это помогает поддерживать здоровый уровень глюкозы в крови.
Хотя бананы являются полезным фруктом, есть и такие сорта, которые не подходят для употребления в пищу.
Бананы размножают корневищами. Веревки, используемые в рыболовстве, и волокно (абака), используемое в рыболовных сетях, получают из некоторых видов.
Польза для здоровья.
Не зря говорят, что банан – полезный продукт для организма человека. В частности, бананы используют для профилактики онкологических заболеваний, варикозного расширения вен, болезней почек, очистки крови в венах, болезней желудка.
Белок, содержащийся в бананах, помогает предотвратить фактор некроза опухоли при онкологических заболеваниях. Спелые бананы особенно богаты этим веществом.
Витамины калий и магний, содержащиеся в бананах, устраняют мышечные боли и судороги у человека. Именно поэтому в рационе спортсменов всегда есть банан.
Калий, содержащийся в бананах, препятствует образованию камней в почках у людей. Кроме того, люди, которые регулярно едят бананы, менее склонны к развитию опухолей почек.
Люди, которые едят 2-3 банана в день, имеют на 26% меньший риск сердечно-сосудистых заболеваний. Содержащийся в нем калий не только нормализует деятельность сердца, но и препятствует повышению артериального давления. В частности, в нем содержатся фитостеролы, усиливающие проницаемость сосудов.
Отдельно следует сказать, что некоторые фрукты не рекомендуются при желудочно-кишечных заболеваниях. А вот людям с язвой желудка можно употреблять бананы.
Благодаря тому, что бананы содержат много витаминов и микроэлементов, они придают силы и хорошее настроение тому, кто их ест.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: