Siz quritib mayiz qilingan xurmoni hech tatib ko‘rganmisiz? Mayiz qilingan xurmo boshqa quritilgan mevalardan qanday farq qiladi va u qanday tayyorlanadi? Bizning maqolamiz aynan shu haqida.
Ko‘pgina rivojlangan mamlakatlarda tayyorlanadigan xurmo mayizlarini tayyorlash mamlakatimizda yangilik bo‘ldi. Namanganlik Akmal Suyunov esa kichik tadbirkorligi ortidan xurmodan mayiz tayyorlab, uning uzoqroq va foydali holda saqlanishiga erishdi.
Akmal Janubiy Koreyada o‘qib yurgan paytida supermarketdan qimmatroq narxdagi xurmo mayizini sotib oldi. Uning o‘ta mazali ekanini ko‘rib, o‘zi ham O‘zbekistonga qaytgach, mana shunday xurmo mayizi tayyorlashni o‘ylab qo‘ydi.
Mamlakatimizga qaytgach, Akmal Innovatsion rivojlanish vazirligi qoshidagi “Yoshlar akademiyasi” tomonidan eʼlon qilingan “Bo‘lajak olim” tanlovida qatnashdi va 335 million so‘mlik grantni qo‘lga kiritdi. Bu unga o‘z tadbirkorligini yo‘lga qo‘yib, xurmo mayizini ishlab chiqarish va eksport qilish imkonini berdi.
Xurmo mevalarini oktyabr oyida terib, ehtiyotkorlik bilan tozalanadi, ular bir-biriga tegmasligi uchun poyalari iplar bilan bog‘lanadi va tayyor “gulchambarlar” quyosh va shamolda quritilishi uchun osib qo‘yiladi. Xurmo mayizi tayyor bo‘lishi uchun taxminan 30-40 kun kerak bo‘ladi. Keyin uni bemalol muzlatgichga solib qo‘ysa bo‘ladi.
Maxsus dastgohda tayyorlanadi. Mevani po‘stlog‘idan ajratib beruvchi dastgoh yordamida xurmo mayizini tayyorlash oson va kamxarj hisoblanadi. Ushbu dastgoh xurmo po‘stlog‘ini archib, mahsulotni tayyorlash va eksport qilish jarayonida asosiy vosita hisoblanadi. U oktabr oyida 20 kungina davom etadigan mavsumda mehnat unumdorligini oshirishda, ya‘ni juda ko‘p tonna mevani po‘stlog‘ini archishga ulgurishni ta‘minlaydi. Muhimi, ish haqi xarajatlarini 10 barobarga kamaytiradi.
Dastgoh yordamida xurmo po‘stini archish qo‘lda archilganga qaraganda sifatli (tekis, silliq) bo‘ladi va po‘stlog‘ini kam miqdorda chiqaradi.
Bu dastgoh yordamida bir kunda 1000 kilogramm xurmoni po‘stini archish mumkin. Katta loyihalarni amalga oshirishda ushbu kichik dastgohning o‘rni beqiyos.
Shu tariqa ushbu dastgoh yordamida archilib, quyosh nurida toblangan xurmo mayizlari salomatlik uchun foydali va yaxshigina daromad manbaidir.
Xurmo mayizining foydasi.
Xurmo mevasi mamlakatimiz aholisi uchun tabiiy yod manbai hisoblanadi. Ammo u qiritilib, mayiz qilingach foydali xususiyatini saqlab qoladimi?
100 gramm quritilgan xurmo tarkibida 75 gramm uglevod, 15 gramm klechatka va 2,5 gramm oqsil mavjud. Shuningdek, ko‘p miqdorda A vitamini, kalsiy, temir moddalari bor.
Quritilgan xurmo insonda immunitet tizimini mustahkamlaydi. Bu esa, insonni mavsumiy kasalliklar, xususan shamollash va gripp kasalliklaridan himoya qiladi. Eng muhimi, quritilgan xurmo organizmda kollagen ishlab chiqarilishda yordam beradi.
Quritilgan xurmo miya faoliyatini faollashtirib, tanadagi metabolizmni tezlashtiradi, yallig‘lanishni kamaytiradi.
Quritilgan xurmolarni yuvib isteʼmol qilinadimi? Quritilgan mevalar, jumladan, xurmo mayizni yeyayotganda uni suvda yuvish kerak emas. Chunki uni yuvganda ustidagi shakarli qiyomi yuvilib ketadi va bu taʼmiga taʼsir qiladi. Shuningdek, yuvilgan xurmo mayizi oshqozon-ichak tizimiga og‘irlik qilishi mumkin.
Вы когда-нибудь пробовали сухофрукты из хурмы? Чем эти сухофрукты отличаются по вкусу от других и как их готовят мы рассказываем в нашем материале.
Популярные во многих странах мира сухофрукты из хурмы, для Узбекистана, однако, являются новшеством. Акмаль Суюнов из Намангана наладил свое дело по приготовлению сухофруктов из хурмы, которые сохраняют в себе полезные свойства.
Началось всё с того, что во время учебы в Южной Корее Акмаль купил в супермаркете сушеную хурму, которая была жостаточно дорогой, однако вкус ему очень понравился. Тогда он решил, что по возвращению на родину, попробует приготовить это лакомство сам. Позже Акмаль принял участие в конкурсе “Будущий учёный” в котором представил свой аппарат по очистке хурмы и выиграл грант в размере 335 миллионов сумов. Это позволило ему начать свое дело по производству сухофруктов из хурмы для экспорта.
Чтобы приготовить сушенную хурму ее следует собрать в октябре и тщательно очистить, связывая стебли нитками, чтобы плоды не касались друг друга, а готовые «венки» подвесить сушиться на солнце и ветру. На получение готовых сухофруктов уходит около 30-40 дней, после чего их смело можно убрать в холодильник.
Использование специального станка
Приготовление сухофруктов из хурмы с применением станка, который отделяет плоды от кожуры, облегчает процесс, а сам станок – достаточно бюджетное оборудование. Это основной инструмент в процессе очистки плода. Он повышает производительность труда в сезон, который длится всего 20 дней в октябре, обеспечивая своевременную очистку фрукта и снижая трудозатраты в 10 раз. Очистка хурмы с помощью станка получается с меньшим количеством отходов, а также более качественная (гладкая, прямая), чем ручная очистка. С помощью этого станка можно очистить 1000 кг хурмы за один день.
Полезные свойства сухофруктов из хурмы
Хурма – поставщик природного йода для жителей Узбекистана. Но сохраняет ли сухофрукт из хурмы свои полезные свойства?
100 г сушеной хурмы содержат 75 г углеводов, 15 г клетчатки и 2,5 г белка. Он также содержит много витамина А, кальция и железа. Сушеная хурма укрепляет иммунную систему человека, защищая от сезонных заболеваний, особенно от простуды и гриппа. Хурма помогает организму вырабатывать коллаген. Сухофрукт из хурмы активизирует мозговую деятельность, ускоряет обмен веществ в организме.
Важно ли мыть сухофрукты перед потреблением?
При употреблении в пищу сухофруктов, в том числе и из хурмы, мыть их водой не нужно. При промывании сахарная пудра смывается, что приводит к изменению вкуса. Также, при промывке плоды размачиваются, что может привести к нагрузке на желудочно-кишечный тракт.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: