O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Akademik Mahmud Mirzayev nomli bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot institutining olimlari qorag‘at o‘simligining yangi navlarini yaratish, uning seleksiyasi, agrotexnikasini takomillashtirish bo‘yicha tadqiqot ishlari olib bormoqdalar.
Izlanishlar natijasida, oltinsimon qorag‘atning yangi 3 ta naviga: “Uzbekskaya sladkaya”, “Oydin” va “Yodgor” patent olindi. Bu navlar yuqori hosildorligi, tashishga layoqatliligi, chidamliligi, inson salomatligi uchun zarur bo‘lgan makro va mikroelementlarga boyligi bilan ajralib turadi.
Ma’lumot uchun, O‘zbekistonda birinchi marta R.R.Shreder nomidagi mevachilik va rezavor mevachilik institutida olimlar Siyum Yagudina va Ravshan Abdullayevlar tomonidan qorag‘atning yangi navlarini yaratish ustida ish boshlangan. Oltinsimon qorag‘atning yangi yaratilgan navlaridan “Siyuma” (2009-y.), “Iroda” (2011-y.), Ruxshona (2014-y.), Oltinoy (2016-y.) Do‘stlik (2018-y.) Gulnoza (2018-y.), Eliksir (2018-y.) navlari Davlat reestriga barcha viloyatlarda o‘stirish uchun rayonlashtirildi. Ushbu yangi navlarning bir yillik novdalaridan qalamchalar tayyorlanib, ular har xil usulda ko‘paytirilib, istiqbolli usuli tanlab olindi.
Qorag‘atni fevral oyining oxiri-mart oyi boshidan o‘suv davri boshlanadi. U aprelning birinchi o‘n kunligida gullay boshlaydi. Oltinsimon qorag‘at erta hosil beradigan o‘simlik, u ekilgandan so‘ng ikkinchi yili hosilga kiradi.
Navidan qatiy nazar, uning hosili mayning oxiri-avgust oyigacha terib olinadi.
Qorag‘atning tarkibida C, B, B9, A, R, K vitaminlari, qand, organik kislota, xushbo‘y moddalar mavjud. Uni yangi uzilganda, quritilgan, muzlatilgan murabbo shaklida hamda sharbat holida isteʼmol qilinadi.
Shuningdek, Akademik Mahmud Mirzayev nomli bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot institutida olib borilayotgan ilmiy izlanishlar natijasida qulupnayning ham 3 ta yangi navi yaratildi.
Issiqxona hamda ochiq maydonda yetishtirish uchun mo‘ljallangan, yilning 5-6 oyi davomida hosil beradigan, hattoki, yozning issiq kunlariga bardoshli “Dildor” navi, yil davomida ochiq maydonda bir marta hosil beradigan “Kamola” va “Dilnoz” navlari mahalliy seleksiya yo‘li bilan yaratildi. Shu bilan birga ushbu navlarning ko‘chatlarini yetishtirish yo‘lga qo‘yilmoqda.
Ma’lumot uchun, respublikamiz hududlarida ekish uchun tavsiya etilgan qishloq xo‘jalik ekinlari Davlat reestrida qulupnayning “O‘zbekistanskaya”, “Kulver”, “Tashkentskaya”, “Muto” (Krimskaya), “Zenga-Zengana” navlari mavjud bo‘lib, 2014-yilda “O‘zbekiston go‘zali”, 2018-yilda introduksiya qilingan qulupnayning “Beautiful”, “Redgountlet”, “Kobra”, 2020-yilda “Medvey” navlari Davlat reestriga kiritildi.
Toshkent, Namangan, Andijon, Farg‘ona, Surxondaryo va Samarqand viloyatlarida qulupnayzorlar keng miqyosda tashkil etilib, maydonlari kengaymoqda. Qulupnay hatto Qoraqalpog‘iston Respublikasida ham yaxshi o‘sib, yuqori hosil bermoqda.
Shuningdek, institut olimlari aholi isteʼmoli va fermerlarga tavsiya qilish uchun shaftoli, olxo‘ri, limon, oltinsimon qorag‘at mevalaridan sukat tayyorlamoqdalar. Bu mamlakatimizning ichki bozori yana bir yangi mahsulot bilan boyishiga xizmat qiladi.
Ученые Научно-исследовательского института садоводства, виноградарства и виноделия имени академика Махмуда Мирзаева при Министерстве сельского хозяйства Республики Узбекистан проводят исследования по созданию новых сортов смородины, ее селекции, совершенствованию агротехники.
В результате исследований получен патент на три новых сорта смородины золотистой: «Узбекская сладкая», «Ойдин» и «Ёдгор». Эти сорта отличаются высокой урожайностью, транспортабельностью, выносливостью, богатством необходимых для здоровья человека макро- и микроэлементов.
К сведению, впервые в Узбекистане учеными Сиюм Ягудиной и Равшаном Абдуллаевым начаты работы по созданию новых сортов смородины в Институте плодово-ягодной селекции им. Р.Р. Шредера. Среди вновь созданных сортов смородины золотистой – «Сиюма» (2009 г.), «Ирода» (2011 г.), «Рухшона» (2014 г.), «Олтиной» (2016 г.), «Достлик» (2018 г.), «Гульноза» (2018 г.), «Эликсир» (2018 г.). Эти сорта внесены в Государственный реестр для выращивания во всех регионах. Из однолетних ветвей этих сортов были заготовлены черенки, которые были размножены различными способами. В результате был выбран самый перспективный способ.
Период роста смородины начинается с конца февраля до начала марта. Цвести начинает в первой декаде апреля. Золотистая смородина – раннеспелое растение, урожай можно собирать на второй год после посадки.
Независимо от сорта, смородину собирают с конца мая по август.
Смородина содержит витамины С, В, В9, А, Р, К, сахара, органические кислоты, ароматические вещества. Ее едят свежей, сушеной, замороженной, в виде варенья и сока.
Кроме того, в результате научных исследований, проведенных в Научно-исследовательском институте садоводства, виноградарства и виноделия имени академика Махмуда Мирзаева, созданы три новых сорта клубники.
Сорт «Дилдор», предназначенный для выращивания в теплице и открытом грунте, дает урожай 5-6 месяцев в году, хорошо переносит жаркие летние дни. Сорта «Камола» и «Дилноз», дающие урожай один раз в году в открытом грунте — это разработки местных селекционеров. Ведется выращивание рассады этих сортов.
Для справки, в Государственный реестр сельскохозяйственных культур, рекомендованных к посадке на территориях нашей республики, включены сорта клубники «Узбекистанская», «Кулвер», «Ташкентская», «Муто» (Крымская), «Зенга-Зенгана», «Мисс Узбекистан» в 2014 г., «Прекрасный», «Редгонтлет», «Кобра» в 2018 г., «Медвей» в 2020 г..
В Ташкентской, Наманганской, Андижанской, Ферганской, Сурхандарьинской и Самаркандской областях закладываются масштабные плантации клубники и расширяются их площади. Клубника хорошо растет и дает высокий урожай в Республике Каракалпакстан.
Также ученые института изготавливают цукаты из персиков, слив, лимонов, золотистой смородины потребления. И рекомендуют фермерам также заниматься изготовлением такой продукции, которая обогатит внутренний рынок нашей страны еще одной новинкой.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: