Kartoshkaning vatani Janubiy va Markaziy Amerika mamlakatlari hisoblanadi, uni birinchi marta 1536-1537-yillarda ispan dengizchilari kashf etgan.
XVI asr oxiri va XVII asr davomida kartoshka butun Yevropa qit‘asiga tarqaldi.
O‘zbekistonda kartoshka ilk bor 1855-1856-yillarda paydo bo‘lgan. Uni Toshkent yaqinidagi Noʻgʻay-Qoʻrgʻon va Burch-mulla qishloqlariga Gʻarbiy Sibirdan qochoq tatarlar olib kelishgan.
1995-yilda kartoshka kosmosda yetishtirilgan birinchi sabzavotga aylandi.
Kartoshkada ko‘p miqdorda C vitamini, PP vitamini, B vitamin guruhlari hamda temir, fosfor, kaliy, magniy, marganes, rux, ftor, mis minerallari mavjud.
Kartoshkadagi barcha mineral moddalarning 70% ni kaliy tuzlari tashkil etadi. Kaliy tanadan suv va osh tuzini ketkazishga yordam beradi.
Uning kaloriyaviy miqdori ancha yuqori: 100 gr. – 83 kkal. Bu boshqa sabzavotlarga qaraganda 2-3 barobar ko‘p.
Diyetologlarning fikricha, yoshi kattalar uchun kartoshkaning kunlik normasi 250 gr.dan oshmaydi.
Infografikada ushbu ekinni yetishtirish bo‘yicha ulushi eng ko‘p bo‘lgan respublikamizning hududlarini taqdim etamiz.
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.
Родиной картофеля считаются страны Южной и Центральной Америки, ее впервые обнаружили Испанские мореплаватели в 1536 – 1537 гг.
В конце XVI века и в течение всего XVII века картофель распространился по европейскому континенту.
В Узбекистане впервые картофель появился в 1855-1856 гг. под Ташкентом в селениях Ногай-Курган и Брич-мулла, куда он был завезен из Западной Сибири беглыми татарами.
В 1995 году картофель стал первым овощем, выращенным в космосе.
Картофель содержит значительное количество витамина С, витамины группы В, РР и минеральные вещества: железо, фосфор, калий, магний, марганец, цинк, фтор, медь.
Около 70% всех минеральных веществ картофеля приходится на соли калия. Калий способствует выведению воды и поваренной соли из организма.
Калорийность его довольно высокая: в 100 гр. – 83 ккал. Это в 2-3 раза больше, чем у других овощей.
По мнению специалистов диетологов суточная норма в день картофеля для взрослого человека не более 250 гр.
В инфографике мы представляем районы нашей республики с наибольшей долей выращивания данной культуры.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: