Bugun respublikamizda ekilayotgan poliz ekinlari va meva-sabzavotlarning yangi navlarini yaratilishida Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi ilmiy-tadqiqot institutlari va ularning tajriba stansiyalarining o‘rni beqiyos. Jumladan, Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti va uning filiallari bo‘lmish tajriba stansiyalarida mahalliy va xorijiy navlarning urug‘lari yetishtirilmoqda va fermer xo‘jaliklariga yetkazilmoqda. Bugun Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi va unda amalga oshirilayotgan ishlar, issiqxonasida yetishtirilayotgan oqbosh karami haqida hikoya qilamiz.
Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi 1967-yilda tashkil etilgan. O‘tgan yillar mobaynida bu yerda mahalliy sabzavot va poliz ekinlarining 30 dan ortiq yangi navlari yaratildi. Qovun, shirin qalampir, pomidor, kartoshka, shirin makkajo‘xori va lavlagining yangi navlarining yaratilishi olimlarning mehnatlari natijasidir. Yangi navlar xorijning ushbu turdagi mahsulotlari bilan raqobatbardosh bo‘ladigan, sifatli va chidamli ekani bilan ham afzallikka ega.
Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining Samarqand ilmiy tajriba stansiyasiga Jahon Banki tomonidan ko‘mak taqdim etildi. Ko‘mak sifatida mablag‘ ajratilib, issiqxona, muzlarkichli xolodilnik qurib bitkazildi. Shuningdek, 2 ta laboratoriya to‘liq qaytadan rekonstruksiya qilinib, yangi jihozlar bilan taʼminlandi.
Ushbu ilmiy tajriba stansiyasining olim va mutaxassislari tomonidan viloyatning o‘zi va qo‘shni hududlardagi fermer xo‘jaliklariga tuproq iqlim sharoitiga mos navlarning urug‘larini yetishtirib, yetkazib berilmoqda. Ushbu ilmiy tajriba stansiyasi nafaqat nav urug‘larini yetkazish bilangina kifoyalanmasdan, fermer xo‘jaliklari rahbarlari uchun seminar va treninglar tashkil etishmoqda. Bundan tashqari yerni tayyorlash, o‘g‘itlash bo‘yicha bir qancha tavsiyalar taqdim etishdi.
Ilmiy tajriba stansiyada 21 turdagi mahalliy nav yuqori avlodli urug‘lari yetishtiriladi va ular ushbu stansiyaning omborxonalarida saqlanadi. So‘ngra urug‘lar saralanadi va ularni zararli kasalliklar va hasharotlarga qarshi dorilanadi, qadoqlangan ko‘rinishda fermer xo‘jaliklariga yetkaziladi.
Ma’lumki, respublikamizda gulkaram, oqbosh karam, gulkaram kabilar ekiladi. Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining Samarqand ilmiy tajriba stansiyasining issiqxonasida oqbosh karamning “Toshkent 10” navini ko‘chatlari tayyorlanmoqda. Ushbu ko‘chatlar 5-10 kunda unib chiqadi. Eʼtiborlisi, ushbu ko‘chatlar mart oyining dastlabki o‘n kunligida dala maydonlariga ekish uchun tayyor bo‘ldi. Dala maydonlariga ekilgan karamning ko‘chatlari 60-70 kunda pishib yetiladi.
Tajriba stansiyasi tarkibida sig‘imi 200 tonnagacha bo‘lgan mahsulotlarga mo‘ljallangan omborxona mavjud. Bu yerda yanada sig‘imi kattaroq omborxona qurish rejalashtirgan.
Tajriba stansiyasi faoliyati haqida videolavhamizda tanishing.
Роль научно-исследовательских институтов и испытательных станций при Министерстве сельского хозяйства в процессе создания новых сортов бахчевых и фруктово-ягодных культур, культивируемых сегодня в республике, трудно переоценить.
В частности, в научно-исследовательском институте овощебахчевых культур и картофеля, а также на базе испытательных станций, являющихся его филиалами, выращиваются семена местных и зарубежных сортов, после чего они доставляются в фермерские хозяйства.
Наш рассказ пойдёт о деятельности Самаркандской научной испытательной станции Самаркандского филиала института и о том, как создаются и выращиваются новые сорта белокочанной капусты.
Данная научная испытательная станция была создана в 1967 году. За время работы здесь было создано свыше 30 новых местных сортов овощей и бахчевых. Новые сорта дыни, сладкого перца, помидор, картофеля, сладкой кукурузы и свёклы, которые уже давно вошли в повседневный рацион питания узбекистанцев – всё это плоды научных изысканий и испытаний наших учёных. Что немаловажно, все новые сорта не уступают, а в чём-то и превосходят зарубежные аналоги и демонстрируют высокое качество и устойчивость к любым внешним воздействиям.
Самаркандской научной испытательной станции была предоставлена поддержка со стороны Всемирного банка. В её рамках были выделены средства, на которые построены современная теплица и морозильная камера. Помимо этого, были полностью реконструированы и оснащены самым передовым оборудованием две лаборатории.
В эти дни учёные и специалисты научно-испытательной станции занимаются выращиванием и поставкой семенного материала для фермерских хозяйств области и других регионов. К тому же, сотрудники научной испытательной станции регулярно проводят семинары и тренинги для руководства фермерских хозяйств, агрономов и специалистов в области семеноводства. Также даются научно обоснованные рекомендации по предварительной подготовке почвы и обработке удобрениями.
На станции выращиваются семена 21 вида местных высокородных сортов, которые затем здесь же и хранятся. На следующем этапе семена отбираются, обрабатываются средствами от заболеваний и вредителей, упаковываются и отправляются непосредственно в хозяйства.
Не секрет, что в Узбекистане хорошо прижились и развиваются цветная и белокочанная виды капусты. Сейчас, в теплицах научно-испытательной станции филиала Научно-исследовательского института овощебахчевых культур и картофеля готовятся саженцы нового сорта белокочанной капусты Ташкент 10. В течение 5-10 дней они будут готовы к отправке. Весь цикл от заготовки до получения готового семенного материала был осуществлён в сжатые сроки, что позволило хозяйствам уже в первой декаде марта посеять семена нового, усовершенствованного сорта,созревание которого произойдёт в ближайшие 60-70 дней.
В комплексе научно-испытательной станции также имеется хранилище вместимостью до 200 тн. Учитывая высокий спрос на продукцию семеноводства, в ближайшее время планируется создать ещё одно хранилище большей вместимости. Более подробно о деятельности научно-испытательной станции можно будет узнать в нашем следующем материале.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: