Dunyo aholisi kundan-kunga ko‘payib borishi natijasida insonlarning oziq-ovqatga bo‘lgan talabi ham ortib bormoqda. Ozuqaviy qiymati yuqori bo‘lgan sabzavotlarni yetishtirish muntazam o‘sib borayotgan ehtiyojni qondirishning eng samarali usullaridandir.
Bu borada mamlakatimizda ham keng qamrovli ishlar amalga oshirilib, oziq-ovqat xavfsizligi bo‘yicha ko‘pgina ilmiy izlanishlar qilinmoqda. Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti Toshkent ilmiy tajriba stansiyasi ilmiy jamoasi ham 2020-yilda aholini oziq-ovqatga bo‘lgan talabini qondirish maqsadida vitaminlarga boy, ekologik toza karamdosh sabzavotlardan bargli karam, ya’ni, “Kayl” karami ustida ilmiy-tajriba ishlarini amalga oshirdi. Jumladan, ushbu karam elementlarini takomillashtirish va introduksiya qilish bo‘yicha ilmiy-tadqiqot o‘tkazildi.
“Kayl” karamining asl vatani Koreya va Amerika bo‘lib, ayniqsa, AQShda katta-katta maydonlarda yetishtiriladi va asosan eksportga sotiladi. Bu karamning boshqa turlardan ustunlik jihati – u qurg‘oqchilikka chidamli bo‘lib, suvsizlik sharoitida ham o‘z holatini qisman yo‘qotmaydi. Sabzavot tarkibida juda ko‘p mikro va makro-elementlar mavjud. Bundan tashqari, ushbu karam navida oqsil moddasi juda ko‘p bo‘lganligi sababli, “Kayl” karami vegetarianlar – go‘shtdan parhez tutuvchilarning sevimli yeguligi sanaladi. Tibbiyotda esa, uning inson salomatligi uchun foydali ekani – oshqozon-ichak, jigar kasalliklarini davolovchi xususiyatga egaligi isbotlangan.
Mazkur karam urug‘lari yanvarda plastk idishlarga ekiladi va 35-40 kun davomida tayyor bo‘ladi. Tayyor bo‘lgan ko‘chatlar ochiq dalaga ekiladi. Vegetatsiya davri 120-130 kunni tashkil qiladi. Agrotexnik tadbirlar me’yorida amalga oshirilsa, 1 gektar yerdan 80-100 tonna hosil olish mumkin. “Kayl” karamining afzalligi – undan yil davomida hosil olish imkoni bor. Ekologik toza mahsulot olish maqsadida asosan mahalliy o‘g‘itlardan foydalanilsa, maqsadga muvofiq bo‘ladi.
По мере того, как растёт население планеты, увеливается и спрос людей на продукты питания. Выращивание овощей с высокой питательной ценностью — один из наиболее эффективных способов удовлетворить нарастающие потребности в продовольствии.
В этой связи в нашей стране ведется широкомасштабная работа, проводится много научных исследований в области безопасности пищевых продуктов. В 2020 году группа учёных Ташкентской научной опытной станции Научно-исследовательского института овощебахчевых культур и картофеля в целях удовлетворения потребностей населения в сельхозпродукции провела ряд экспериментов по листовой капусте, богатой витаминами, в частности, по экологически чистому сорту «Кайл». В рамках работы были проведены научные исследования по улучшению и интродукции элементов овоща.
Сорт «Кайл» родом из Кореи и Америки. Она выращивается на больших площадях, особенно в США, и в основном продается на экспорт. Преимущество этой капусты в том, что она засухоустойчива и не теряет своих питательных свойств даже в условиях обезвоживания. Она содержит много микро и макро элементов. Кроме того, из-за высокого содержания в этом сорте белка, капуста «Кайл» является излюбленным блюдом вегетарианцев — людей, не употребляющих в пищу мяса. В медицине доказано, что данное белковое вещество полезно для здоровья человека, так как оно обладает лечебными свойствами при заболеваниях желудочно-кишечного тракта и печени.
Семена этой капусты высеивают в пластмассовые емкости в январе и они готовы уже через 35-40 дней. Затем саженцы высаживают в открытом поле. Вегетационный период составляет 120-130 дней. При умеренном проведении агротехнических мероприятий, с 1 гектара земли можно получить 80-100 тонн урожая. Преимущество сорта капусты «Кайл» в том, что её урожай можно собирать круглый год. Желательно для получения экологически чистого продукта использовать преимущественно местные удобрения.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: