Mador o‘ti “piyozdoshlar” oilasiga mansub bo‘lib, u tog‘larning salqin yerlarida atigi ikki oy, ya’ni, aprel va may oylarida o‘sadi. “Mador” so‘zining ma’nosi kuch va yordam ma’nosini bildiradi. Xalq tilida uni “motor” deb ham atashadi.
Ushbu o‘simlik tarkibida C, B, B2, PP, E va A vitaminlari mavjudligi sababli foydali va shifobaxsh hisoblanadi. U immunitetni oshiradi va ovqat hazm qilish tizimini yaxshilaydi. Shu bilan birga u qon bosimini ham oshirish xususiyatiga ega. Ma’lum bo‘lishicha, bu o‘t Parkent tog‘ etaklarida o‘sadi va ko‘k piyozning uzun “semiz” poyasiga o‘xshaydi. Sizni tog‘ yonbag‘rida o‘sadigan mador o‘simligi va undan somsa tayyorlash jarayoni bilan yaqinroq tanishtirish maqsadida ijodiy guruhimiz Parkent tumanidagi Kumushkonga yo‘l oldi.
Ma’lumki, Markaziy Osiyodagi o‘t o‘simliklarning umri juda qisqa bo‘lib, iyun oyining boshlarida tekislik va tog‘ etaklarida issiqdan erta sarg‘ayib nobud bo‘ladi. Iyun oyining oxirlariga kelib tog‘ yonbag‘irlari ham sarg‘aya boshlaydi. Bunday paytda bahorgi ko‘katlarni terib olish uchun mart-aprel oylarida qor hali to‘liq erib bitmagan joylargacha chiqib borishga to‘g‘ri keladi. Aynan G‘arbiy Tyan-Shan mintaqasida bu o‘simlikning vegetatsiya davri juda qisqa bo‘ladi. Albatta, xalq an’analari va mifologiyasida bu o‘simlik quvvatidan yuqori darajada foydalanishga harakat qilingan. Ko‘katlar qo‘shilgan somsa nafaqat o‘zbeklar, balki, O‘zbekistonga tashrif buyurayotgan sayyohlar va xorijlik mehmonlar orasida ham mashhur bahor taom hisoblanishi barchaga ma’lum. Aynan Toshkent viloyatining Parkent tumanida bu somsaning turli xillari tayyorlanadi. Qiziqarlisi, bu yerda, xuddi shu tandirlarda afsonaviy mador-somsa ham, uy bekalarining retsepti asosida turli xil yovvoyi va bog‘ o‘simliklari, shu jumladan yovvoyi sarimsoq va ismaloqdan tayyorlanadigan oddiygina “ko‘k-somsa” ham yopiladi.
Ba’zi mahalliy tarixchilarning ta’kidlashicha, O‘zbekistonda bahorgi somsa tayyorlash an’anasi nafaqat qadimiy ildizlarga ega. Balki bu xalq taomi XX asrda ko‘p insonlarnining joniga aro kirgan. O‘simlik va hayvonlardan olinadigan yog‘lar tanqis bo‘lgan bir paytda birozgina hamir va tog‘ yonbag‘irlarida uchraydigan turli o‘simliklardan foydalangan holda somsa tayyorlangan.
Shunisi qiziqki, yaqin o‘tmishda insonlarni ocharchilikdan asrab qolgan ushbu mador somsa bugungi kunda O‘zbekiston aholisi va xorijlik sayyohlar orasida tobora ommalashib borish bilan birga alohida brendga aylanib bormoqda.
Трава мадор относится к семейству «луковых», она растет в прохладной местности гор только два месяца – с апреля по май. В переводе «мадор» означает сила, подмога. В народе ее еще называют «мотор».
Трава считается полезной и лечебной благодаря наличию в ней витаминов С, В, В2, РР, Е и А. Она повышает иммунитет, улучшает работу пищеварительной системы, но при этом повышает давление. Растет данная трава в паркентских предгорьях и выглядит как длинные «жирные» стрелки зеленого лука. Желая познакомить вас с мадор-травой поближе, как готовой, потушенной в самсе, так и в сыром виде, наша творческая группа отправилась в Кумушкан в Паркентском районе. У травы в Центральной Азии очень короткий срок жизни. Уже в начале июня равнины и предгорные холмы станут желтыми от зноя. В конце июня пожелтеют и горные склоны. Весенняя зелень отступит высоко – туда, где в марте-апреле лежал снег. Поэтому вегетация в регионе Западного Тянь-Шаня проходит с неистовой силой.
Народные традиции и мифология, конечно, стараются этой силой воспользоваться по максимуму. Все знают, что популярным весенним блюдом среди узбеков, а с недавних пор и среди туристов, гостей Узбекистана, считается самса с зеленью. Особенно одна ее разновидность, которую готовят только в Паркентском районе Ташкентской области. Здесь в одних и тех же тандырах может выпекаться и легендарная мадор-самса, и просто «кук-самса» – традиционная самса с зеленью, в авторских рецептурах которой употребляется множество различных дикорастущих и огородных растений, среди которых черемша и шпинат (в простонародье его называют исмолок).
Некоторые краеведы считают, что традиция приготовления весенней самсы в Узбекистане имеет не только древние корни. В XX веке это народное кушанье спасло множество людей. Отсюда минимум теста, отсутствие животных жиров и максимальное использование различных растений, которые только можно найти на склонах окрестных гор.
Сегодня интересно наблюдать, как тогдашняя пища бедняков превращается в кулинарный бренд, набирающий все большую популярность среди жителей Узбекистана и иностранных туристов.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: