2023-yilning 19-may kuni Jizzax viloyatida «Lalmikor dehqonchilikning ahamiyati, ilmiy asoslari va uni rivojlantirishning innovatsion agrotexnologiyalari» mavzusida ilmiy-amaliy anjuman bo‘lib o‘tdi.
Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Lalmikor dehqonchilik ilmiy-tadqiqot institutining 110 yilligiga bag‘ishlab o‘tkazilgan ushbu anjuman Birlashgan Millatlar Tashkilotining Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi tashkiloti (FAO), Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi sohasida strategik rivojlanish va tadqiqotlar xalqaro markazi (ISCAD) va Qurg‘oqchil mintaqalarda qishloq xo‘jaligi tadqiqotlari xalqaro markazi (ICARDA) bilan hamkorlikda tashkil etildi.
Tadbirda O‘zbekiston Respublikasi Oliy Majlisi Senati aʼzolari va Qonunchilik palatasi deputatlari, O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining masʼullari, vazirlik va idoralar, xalqaro tashkilotlar vakillari, Qishloq xo‘jaligida bilim va innovatsiyalar Milliy Markazi (AKIS)ning mutaxassislari, agroklasterlar rahbarlari, olim va tadqiqotchilar, mahalliy va xorijiy taʼlim muassasalari professorlari qatnashdilar. Shuningdek, Buyuk Britaniya, Ispaniya, Qozog‘iston, Misr, Xitoy, Eron va Efiopiyadan xalqaro darajadagi olimlar ham ishtirok etib, lalmikor dehqonchilikni rivojlantirish, bug‘doy yetishtirish va resurslardan samarali foydalanish bo‘yicha o‘z tajribalari bilan o‘rtoqlashdilar.
1913-yilda Jizzax viloyatida o‘z faoliyatini boshlagan Lalmikor dehqonchilik ilmiy-tadqiqot institutida dastlab lalmi yerlarda, keyinchalik sug‘oriladigan maydonlarda boshoqli, dukkakli don va boshqa ekinlar seleksiya-urug‘chiligi va agrotexnikasini o‘rganish ishlari amalga oshirilgan.
110 yillik faoliyati davomida ilmiy-tadqiqot institutida 20 ga yaqin qishloq xo‘jalik ekinlarining 246 ta serhosil navlari yaratildi. Hozirgi vaqtda sug‘oriladigan va lalmikor maydonlar uchun mos bo‘lgan ertapishar, serhosil, yuqori sifatli navlarni yaratish, bug‘doy-shudgor almashlab ekish tizimi, resurs tejovchi agrotexnologiyalarni takomillashtirish, tuproq unumdorligini oshirish, uni shamol va suv eroziyalaridan saqlash hamda 14 turdagi qishloq xo‘jalik ekinlarining seleksiyasi va urug‘chiligi bo‘yicha ilmiy va amaliy, innovatsiya ishlari davom ettirilmoqda.
“Lalmikor dehqonchilik ilmiy-tadqiqot instituti «O‘zbekistonda oziq-ovqat tizimlarining yerdan foydalanish va qayta tiklashga taʼsirini baholash dasturi» loyihasini amalga oshirishda FAOning hamkori hisoblanadi. Loyiha FAO tomonidan Global Ekologik Jamg‘armasi ko‘magida O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi va Tabiat resurslari vazirligi bilan hamkorlikda amalga oshirilmoqda. Ushbu loyiha doirasida bug‘doy ko‘p yetishtiriladigan hududlarda yerdan foydalanishning samarali texnologiyalarini va ekologik yondashuvlarini joriy qilishda lalmikor dehqonchilikni rivojlantirish muhim o‘rin tutishini alohida taʼkidlamoqchiman”— deya o‘z fikrlarini bildirdi FAOning «O‘zbekistonda oziq-ovqat tizimlarining yerdan foydalanish va qayta tiklashga taʼsirini baholash dasturi» loyihasi milliy koordinatori Aziz Nurbekov.
Anjuman yakunida ishtirokchilar yubileyini nishonlayotgan Lalmikor dehqonchilik ilmiy-tadqiqot institutining tajriba maydonlarida olib borilayotgan ishlar bilan yaqindan tanishdilar.
19 мая 2023 года в Джизакской области прошла научно-практическая конференция на тему «Значимость и научные основы инновационных агротехнологий в развитии богарного земледелия».
Конференция, приуроченная к 110-летию Научно-исследовательского института богарного земледелия при Министерстве сельского хозяйства Республики Узбекистан, была организована Продовольственной и сельскохозяйственной организацией ООН (ФАО) и Международным центром стратегического развития и исследований в сфере продовольствия и сельского хозяйства в сотрудничестве с Международным центром сельскохозяйственных исследований в засушливых регионах (ИКАРДА).
В мероприятии приняли участие члены Сената и депутаты Законодательной палаты Олий Мажлиса Республики Узбекистан, должностные лица Кабинета Министров Республики Узбекистан, представители министерств и ведомств, международных организаций, специалисты Национального центра знаний и инноваций в сельском хозяйстве (АКИС), руководители агрокластеров, ученые и исследователи, а также профессора отечественных и зарубежных учебных заведений. Помимо этого, для участия в конференции были приглашены ученые международного уровня из Великобритании, Испании, Казахстана, Египта, Китая, Ирана и Эфиопии, которые поделились своим опытом развития богарного земледелия, выращивания пшеницы и эффективного использования ресурсов.
Ещё в 1913 году Научно-исследовательский институт богарного земледелия, начавший свою деятельность в Джизакской области, проводил исследования по селекции зерновых, бобовых и других культур на богарных, а затем и на орошаемых землях.
За 110 лет деятельности в НИИ создано 246 высокоурожайных сортов около 20 сельскохозяйственных культур. Сегодня продолжается создание скороспелых, высокоурожайных и качественных сортов, пригодных для орошаемых и полузасушливых районов, плужно-плуговой севооборот, совершенствование ресурсосберегающих агротехнологий, повышение плодородия почв, защита от ветровой и водной эрозии, научно-практическая и инновационная работа по селекции и семеноводству 14 видов сельскохозяйственных культур.
Научно-исследовательский институт является партнером ФАО в реализации проекта «Оценка воздействия продовольственных систем на землепользование и восстановление в Узбекистане». Проект реализуется ФАО при поддержке Глобального экологического фонда в сотрудничестве с Министерством сельского хозяйства Республики Узбекистан и Министерством природных ресурсов Республики Узбекистан. «В рамках данного проекта мы хотели бы подчеркнуть, что развитие богарного земледелия играет важную роль во внедрении эффективных технологий землепользования и экологических подходов в районах, где в большом объеме выращивается пшеница», – заявил национальный координатор программы Азиз Нурбеков.
В завершение конференции участники подробно познакомились с работой, проводимой на опытных участках Научно-исследовательского института богарного земледелия.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: