Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti olimlari ko‘p yillik samarali izlanishlari natijasida O‘zbekistonda ilk bor noa’anaviy sabzavot ekini rokambolning yangi “Baraka” navini ixtiro qilishga erishdilar. Ushbu yangi nav 2022-yilning oktabr oyida Intellektual Mulk agentligi tomonidan NAP00403-son bilan patentlashtirildi.
Ham piyoz, ham sarimsoqpiyoz
Rokambol Allium L. avlodi, Alliaceae J.K. Agardh oilasi, Allium Wendelbo turkumiga kiruvchi sabzavot turi hisoblanadi. Rokamboldan tashqari bu turkumga sarimsoq, porey piyozi, uzum piyoz, muskat piyozi, uzun o‘tkir uchli piyoz ham kiradi.
Rokambol ba’zi mamlakatlarda misr piyozi, ispan sarimsog‘i, piyoz-sarimsoq deb ham ataladi. Tabiiy sharoitda Ispaniya va Misrda o‘sishi aniqlangan. Hozir u Yevropada, Shimoliy Kavkazda, Xitoy, Koreya, Yaponiya, va qisman Rossiyada yetishtiriladi. U O‘rta Yer dengizi mamlakatlari – Ispaniya, Tursiya, Gretsiya, Misr, Marokashda juda ommalashgan.
Rokambol bir vaqtning o‘zida ham piyoz, ham sarimsoqning ta’mini beradi. Ko‘pgina ovqatlarda piyoz va sarimsoq o‘rnida ishlatiladi. Rokambol piyoz va sarimsoq belgilarini o‘zida mujassamlashtirgan o‘tsimon o‘simlik.
Foydali jihatlari
Uning tarkibida magniy, rux, temir va marganes elementlari mavjud bo‘lib, organizmdagi qon tomirlarini samarali tozalashga yordam beradi va yurak kasalligi havfini kamaytiradi. Ko‘k massasi bargida ko‘plab A, C, Ye vitaminlari hamda karotin va temir moddalari mavjud.
Shu bilan birga uning tarkibida antiseptik va efir moylari ham mavjud mavjud. 150 g rokambolning energetik quvvati 100 kkal.ni tashkil etadi.
Rokambol tarkibidagi moddalar qonni yaxshi suyultiradi va tomirlarni kengaytiradi. Uni iste’mol qilish qon aylanishni stabillashtiradi, tromblar hosil bo‘lishini oldini oladi. Uning tarkibida juda ko‘plab allitsin moddasi bo‘lib, u kuchli antioksidant hisoblanadi. Shuningdek, uning tarkibida germaniy elementi bo‘lib, u qon tomirlar elastikligini oshiradi.
U tabiiy antibiotik hisoblanadi, chunki uning tarkibida sulfidlar mavjud bo‘lib, ular stafilokokklarga, dizenteriya va tif qo‘zg‘atuvchilariga qarshi yaxshi vosita hisoblanadi. Uni iste’mol qilish oshqozon-ichak sistemasi ishini yaxshilaydi.
Ushbu sabzavot juda ko‘p foydali xususiyatlarga ega va deyarli butun tanaga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Ammo uni iste’mol qilishga doir qarshi ko‘rsatmalar ham bor. Oshqozon, o‘t pufagi yoki buyrak kasalliklari borlar uni ko‘p miqdorda iste’mol qilmaganlari ma’qul.
Garchi ushbu sabzavot turi yurtimizda hali keng tarqalmagan bo‘lsa-da, yaqin kelajakda uni har qanday tomorqada uchratish mumkin bo‘ladi.
Учеными Научно-исследовательского института овощебахчевых культур и картофеля при Минсельхозе РУ, в результате многолетних исследований, впервые удалось вывести новый сорт овощной культуры рокамболя – «Барака». Этот сорт подходит для выращивания в условиях Узбекистана. Он был запатентован Агентством интеллектуальной собственности в октябре 2022 года под номером NAP00403.
Со вкусом и лука и чеснока
Рокамболь относится к роду Allium L., семейству Alliaceae J.K. Agardh, группе Allium Wendelbo. Помимо рокамболя, в эту группу также входят чеснок, лук-порей, виноградный лук, мускатный лук и длинный остроконечный лук.
Рокамболь также называют египетским луком, испанским чесноком и лук-чесноком в некоторых странах. Естественным образом он растет в Испании и Египте. Сейчас его выращивают в Европе, на Северном Кавказе, в Китае, Корее, Японии и частично в России. Он очень популярен в странах Средиземноморья – Испании, Турции, Греции, Египте, Марокко. Рокамболь имеет вкус и лука и чеснока одновременно, поэтому в приготовлении блюд он может заменить и лук и чеснок.
Полезные свойства
Содержит магний, цинк, железо и марганец, которые помогают эффективно очищать сосуды и снижают риск сердечных заболеваний. В листьях зеленой массы содержится много витаминов А, С, Е, каротин и железо. Рокамболь имеет в своем составе антисептические вещества и эфирные масла. Энергетическая ценность 150 г рокамболя составляет 100 ккал. Вещества, содержащиеся в рокамболе, хорошо разжижают кровь и расширяют сосуды. Его потребление стабилизирует кровообращение и препятствует образованию тромбов. В нем много аллицина, который выступает мощным антиоксидантом, а также в рокамболе есть германий, повышающий эластичность сосудов. Он считается природным антибиотиком, так как содержит сульфиды, которые являются хорошим средством против стафилококков, и возбудителей дизентерии и сыпного тифа. Его употребление улучшает работу желудочно-кишечного тракта.
Этот овощ обладает множеством полезных свойств и положительно влияет практически на весь организм. Но есть и противопоказания к его употреблению. Людям с заболеваниями желудка, желчного пузыря или почек не следует употреблять его в больших количествах.
Хоть этот вид овоща еще не получил широкого распространения в нашей стране, в ближайшем будущем его можно будет встретить практически на любом огороде.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: