Orol dengizining qurishi nafaqat o‘zbekistonliklar, balki butun dunyo hamjamiyatini tashvishga solayotgan muammodir. Bu muammoga qarshi kurashishning yo‘llaridan biri qurg‘oqchil va suv talab qilmaydigan ekinlar ekish sanaladi.
Qoraqalpog‘istonning Kegeyli tumanidagi kunjutzorni oralar ekansiz, qaqrab yotgan yerni ko‘kalamzorga aylantirib, daromad ham olishga muvaffaq bo‘layotgan qoraqalpoq mirishkorlariga tasanno aytasiz.
Bunda ilm, innovatsiya va asriy tajribalar uyg‘unligi samarali bo‘lmoqda. Chunonchi, Orolbo‘yi xalqaro innovatsiya markazi mutaxassislari bir necha yillardan buyon kam suv sarflab mo‘l hosil olish usullarini izlamoqda. Ilmiy-innovatsion yangiliklarni bevosita joylardagi tajriba maydonlarida sinovdan o‘tkazmoqdalar. O‘tkazilgan tajribalar natijasi esa quvonarli. Masalan, bir necha yillardan buyon kunjut ekishning yangi texnologiyasi asosida yerlar sug‘orilmasdan turib hosil olinmoqda.
Botirjon Habibullayev, O‘zbekiston Respublikasi Orolbo‘yi xalqaro innovatsiya markazi direktori:
“Hosil hech qanday sug‘orishsiz yetishtiriladi. Bor-yo‘g‘i bir marta qishda sug‘oriladi. Bunga o‘zingiz ham guvoh bo‘lishingiz mumkin. Orasida begona o‘t ham o‘savermaydi. Ikki marta oziqlantiriladi. Orasiga tarvuz-qovun ekilgan, bu qo‘shimcha daromad keltiradi. Ko‘rib turgan dalangizda 3 gektar kunjut ekilgan, gektaridan 1,5 tonnagacha hosil olish imkoni bor”.
Aytish kerakki, kunjut eng ko‘p yog‘ beruvchi o‘simliklardan hisoblanadi. Urug‘ining tarkibida 55-68%ga qadar yog‘, 16-22% oqsil va 18% eruvchi uglevod hamda spirt bor. Kunjut yog‘i oziq-ovqat sanoati va kosmetologiyada keng qo‘llaniladi. Uning dehqon va fermerlar uchun foydasiga to‘xtaladigan bo‘lsak, 1 gektar yer maydonidan 1 tonnagacha hosil olish imkoni bor. 1 kg kunjut o‘rtacha 35 ming so‘m bo‘lsa, 1 gektardan 35 mln so‘mgacha daromad ko‘rish mumkin.
Demakki, kunjutchilik yuzaga kelgan iqlimiy-tabiiy sharoitga moslashuvchan ekin turlarini ekishga o‘tish imkonini berib, mahalliy aholining daromadiga daromad qo‘shadi. Hozirda markaz tajribasini tumandagi fermer xo‘jaliklariga keng tatbiq etish masalalari o‘rganilmoqda.
Высыхание Аральского моря – проблема, которая актуальна не только для Узбекистана, но и для всего мирового сообщества. Одним из действенных методов борьбы с последствиями экологической катастрофы является выращивание культур, устойчивых к засухе и не требующих большого расхода водных ресурсов.
Когда видишь кунжутное поле в Кегейлийском районе Каракалпакстана, невольно восхищаешься местными земледельцами, которым удается превратить по сути бесплодную землю в зелёный массив и ещё при этом получить доход. Хороший эффект даёт интеграция науки, инноваций и многовекового опыта.
Например, специалисты Международного инновационного центра Приаралья уже несколько лет находятся в поиске способов получения обильных урожаев с минимальным количеством воды. Научные и инновационные технологии апробируются непосредственно в экспериментальных условиях. Результаты проведенных исследований не могут не радовать. Например, вот уже несколько лет на основе новой технологии посева кунжута урожай получают фактически без орошения.
Ботиржон Хабибуллаев, директор Международного инновационного центра Приаралья Республики Узбекистан:
«Урожай выращивается попросту без орошения. Поливают только один раз за зиму. Вы можете сами убедиться в этом. В междурядьях даже сорняки не растут. Дважды проводится подкормка. Между посадками сажают бахчевые, что приносит дополнительный доход. На этом поле кунжутом засеяно 3 га, и с одного гектара можно собрать до 1,5 тонн».
Следует сказать, что кунжут – одно из тех растений, дающих больше всего масла. Его семена содержат до 55-68% жиров, 16-22% белков и 18% растворимых углеводов и спирта. Кунжутное масло широко используется в пищевой промышленности и косметологии. Если говорить о его пользе для фермеров и дехкан, то с 1 гектара площади можно собрать до 1 тонны урожая. 1 кг кунжута стоит в среднем 35 тысяч сумов, а с 1 гектара можно заработать до 35 миллионов сумов.
Так, выращивание кунжута увеличивает доход местного населения, позволяя ему перейти на выращивание культур, адаптированных к сложившимся климатическим и природным условиям. В настоящее время прорабатываются вопросы широкого применения опыта центра в других хозяйствах района.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: