O‘zbekistonda meva, sabzavot va poliz ekinlarining zamonga mos, yangi turlarini va navlarini ixtiro qilish kundan kunga ko‘paymoqda. Jumladan, O‘zR Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutining q.x.f.n. Yekaterina Lyan boshchiligidagi seleksioner olimlari yangi qovun navini ixtiro qilishdi. “Zarhal” nomi berilgan ushbu duragay faqat issiqxonada yetishtiriladi.
O‘ta erta pishar
“Zarhal” ni xuddi shunday toifaga kiritish mumkin. U 72-78 kun davomida o‘sadi. Uning palagi baquvvat, sershox. Bargi esa, keng, qalin, to‘q yashil rangli, qirqimlidir.
Hosili
Sharsimon, o‘rtacha kattalikda bo‘lib, og‘irligi atigi 0,8-1,5 kilogramm keladi. Yuzasi esa tekis, sariq rangda. Ustida yashil rangli chiziqlar tortilgan. Ichki qismi oqish, xo‘shbo‘y hidli.
Kasalliklarga chidamli
“Zarhal”ning tarkibidagi quruq modda miqdori 13,5-14,5 foizni tashkil etsa, qand miqdori 12-13 foizdangina iborat.
Hosildorligi 8-8,5 kg/m2 ga teng bo‘lgan ushbu qovun navi un shudring va fuzarios so‘lish kasalligiga chidamlidir.
В Узбекистане стали все больше выращивать новые, современные, виды и сорта фруктов, овощей и бахчевых культур. В частности, ученые-селекционеры Научно-исследовательского института овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства РУ под руководством кандидата сельскохозяйственных наук Екатерина Ляна изобрели новый сорт дыни. Этот гибрид, получивший название «Зархал», выращивают только в теплице.
Раннеспелый вид
«Зархал» можно отнести именно в эту категорию. Он вырастает за 72-78 дней. Плети его крепкие, ветвистые. Листья широкие, толстые, темно-зеленые, с разрезами.
Урожай
Плод шарообразный, средних размеров, весит всего 0,8-1,5 килограмма. Поверхность плоская и желтая с зелеными полосами. Внутренность белая и ароматная.
Устойчивость к болезням
Содержание сухого вещества в «Зархале» составляет 13,5-14,5%, а содержание сахара всего 12-13%.
При урожайности 8-8,5 ц/м2 эта дыня устойчива к мучнистой росе и фузариозному увяданию.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: