Mamlakatimizda aholining oziq-ovqat xavfsizligini ta‘minlash, sabzavot mahsulotlariga bo‘lgan talabni qondirish va ularning turlarini kengaytirish bo‘yicha keng ko‘lamli chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 23.10.2019-yildagi “2020-2030-yillarda O‘zbekiston Respublikasining qishloq xo‘jaligini rivojlantirish strategiyasini tasdiqlash to‘g‘risida”gi Farmoniga muvofiq “ishlab chiqarishga integratsiyalangan bilim va axborotning yangi samarali shakllarini qo‘llash va tarqatish” ustuvor vazifa etib belgilandi.
Noan‘anaviy sabzavot ekinlari seleksiyasi va urug‘chilikni rivojlantirish muhim masala hisoblanadi. Yuqori hosildor, kasallikka chidamli, sifatli va qimmatli moddalarga boy navlarni joriy etish ham ahamiyatli. Yangi navlarni yaratish va yetishtirish texnologiyalarini ishlab chiqish mamlakatimizda sog‘lom ovqatlanishning asosi bo‘lgan sabzavot ekinlari turlarini yana-da kengaytirish imkonini beradi.
Bamiya mevalari achchiq qalampirga o‘xshab ketadi va qutisimon piramida shakliga ega. Bamiyaning taʼmi yosh baqlajon yoki sparja loviyasi va qovoqchanikiga yaqin. Yetishtirishda joy tanlamaydi, qurg‘oqchilikka chidamli.
«Ushbu noyob va istiqbolli o‘simliklar yaqin kelajakda mamlakat aholisini vitaminlarga boy sabzavotlar, sanoat xomashyosi va chorva uchun ozuqa bilan ta‘minlashda muhim rol o‘ynaydi. Bamiya mevalari va poyalari qog‘oz sanoatida ishlatiladigan xom tolaga ega. Bamiya tarkibidagi shilliq moddalar qog‘ozni yopishtirish uchun ishlatiladi, mevalaridan qandolat mahsulotlarini pishirishda ishlatiladigan vositalari olinadi. Bamiya mevalari siydik chiqarish tizimi kasalliklari va surunkali ichketishda foydali, – deydi Sabzavotchilik, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institut direktorining ilmiy ishlar va innovatsiyalar bo‘yicha o‘rinbosari Bahodir Ibrohimov.
Sabzavot tabiiy sharoitda Hindiston, Afrika, Shimoliy Amerikaning janubiy tumanlarida o‘sadi. Butun dunyoda 120 ming gektardan ortiq maydonda ekiladi. BMT Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi tashkiloti (FAO) maʼlumotlariga ko‘ra, 2021-yili jahon miqyosida 10,1 mln tonna bamiya hosili olingan.
O‘zbekistonda bamiya 2018-yildan buyon yetishtirib kelinmoqda. Samarqand, Andijon, Toshkent viloyatlarida 200 gektar maydon ushbu ekin uchun ajratilgan. Bir gektardan 13-14 tonnagacha hosil olinadi.
Bugungi kunda respublikaning yirik savdo rastalarida ushbu sabzavot sotuvga chiqqan.
В нашей стране осуществляются широкомасштабные меры по обеспечению продовольственной безопасности населения, удовлетворению спроса на овощную продукцию и расширению ее ассортимента. Согласно Указу Президента Республики Узбекистан от 23.10.2019 года «Об утверждении стратегии развития сельского хозяйства Республики Узбекистан на 2020-2030 годы» поставлена приоритетная задача «применять и распространять новые эффективные формы знаний и информации, интегрированных в производство».
Важным вопросом является развитие селекции и семеноводства нетрадиционных овощных культур. Внедрение сортов, отличающихся высокой урожайностью, устойчивостью к болезням, высоким качеством и богатых ценными веществами. Разработка технологий создания и выращивания новых сортов позволят в дальнейшем расширить ассортимент овощных культур, являющихся основой здорового питания в стране.
К таким растениям относится экзотическая бамия – это съедобный овощ. Ее плоды похожи на удлиненные коробочки пирамидальной формы, напоминающие зеленый стручковый перец. Бамия на вкус напоминает молодые баклажаны или кабачки с привкусом спаржевой фасоли. Неприхотлива в культивировании, засухоустойчива и обладает ценными свойствами.
«Эти уникальные и перспективные растения в ближайшем будущем сыграют важную роль в обеспечении населения страны богатыми витаминами овощами, промышленным сырьем и питательными кормами для скота. Ценная овощная культура, обладающая широким спектром диетических, пищевых достоинств и многими полезными свойствами. Плоды и стебли бамии содержат сырую клетчатку, используемую в бумажной промышленности. Слизистые вещества, содержащиеся в бамии, используются для склеивания бумаги, из плодов получают такие средства, как биоабсорбент, который применяют в кулинарии для кондитерских изделий.
Плоды бамии полезны при расстройствах мочеполовой системы и хронической дизентерии. Также отмечаются его целебные свойства, применяемые в проктологии при заживлении ран», – рассказал заместитель директора по научной работе и инновациям научно-исследовательского института овощеводства, бахчеводства и картофелеводства Баходир Ибрагимов.
В естественных условиях овощ произрастает в Индии, Африке, в южных регионах Северной Америки. Его широко используют в медицине, диетологии, косметологии, кулинарии. Искусственно культивируется по всему миру на общей площади более 120 тысяч гектаров. Продовольственная и сельскохозяйственная организация ООН (ФАО) приводит данные о том, что в 2021 году собрано более 10,1 млн тонн бамии.
В Узбекистане бамия выращивается с 2018 года. Под эту культуру выделено 200 гектаров в Самаркандской, Андижанской, Ташкентской областях. Планируется собрать урожай в объеме 13-14 тонны с одного гектара.
На прилавках крупных супермаркетов республики уже появился этот экзотический овощ.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: