Xurmoning vatani Xitoy hisoblanadi. Hozirgi vaqtda ushbu meva Osiyo, Kavkaz, Yevropa, Amerika va Yaponiyada keng tarqalgan.
Mazkur daraxt dekorativ maqsadlarda va foydali rezavorlar va hatto yog‘och olish uchun ham o‘stiriladi.
Botanika fani nuqtai nazaridan xurmo daraxtining mevasi rezavor hisoblanadi. Bu o‘simlikning mevalari ko‘pincha bir yoki bir nechta urug‘larni o‘z ichiga oladi. Ushbu urug‘lar go‘shtli va suvli et bilan o‘ralgan. Xurmo daraxtlari 500 yilgacha yashashi mumkin.
Mamlakatimiz hududida bu daraxt deyarli hamma joyda o‘sadi. U tomorqa yerlarida mevali daraxt sifatida mashhur.
Xurmo oziq-ovqat mahsuloti sifatida keng qo‘llaniladi. A, C, D va P vitaminlari va organizm uchun foydali mikroelementlarga ega.
Ammo shirin ta‘mlilari bilan birga, yopishqoqlik xususiyatiga ega mevalar ham chiqib turadi. Bu tanin moddasi tufayli. U og‘iz bo‘shlig‘ining shilliq qavatiga tushganda “cho‘ziluvchan plyonka” ni hosil qiladi, bu esa yopishqoqlik hissini beradi.
Xurmo yopishmasligi uchun uni bir necha kun davomida issiq joyga qo‘yish kerak. Yangi uzilgan mevalar tezda pishib, qorayadi. Shundan so‘ng, ularni qo‘shimcha ishlovsiz iste‘mol qilish mumkin – odatda, to‘liq pishib yetilganidan keyin meva og‘izga yopishmaydi.
Yopishqoqligini yo‘qotishning yana bir usuli bor. Ushbu mahsulotni muzlatish kerak. Haroratning pasayishi tanin miqdorini kamaytiradi va uni yeyish uchun mazali qiladi.
Pishish jarayonini tezlashtirish uchun mevalarni shaffof paketga banan bilan birga solib qo‘yish tavsiya etiladi. Banan o‘zidan etilen moddasini ajratadi va xurmoning tez pishishini rag‘batlantiradi. Faqat xurmoni banan bilan uzoq saqlab bo‘lmaydi, aks holda u yomonlasha boshlaydi.
Odamlar xurmoning yuzlab navlarini yaratishgan. Ular turli xil pishib etish davrlariga ega, mevalarning ta‘mi, hajmi va rangi bilan bir-biridan farqlanadi. Odatda har bir hududning o‘ziga xos afzalliklari bor. Qanday xurmo yaxshiroq ekanligini har bir iste‘molchi o‘z ta’biga qarab hal etadi.
Родиной хурмы считается Китай. В настоящее время культура распространена в Азии, на Кавказе, Европе, Америке, Японии.
В настоящее время данную культуру выращивают в декоративных целях и для получения полезных ягод и даже древесины.
С точки зрения науки ботаники плод дерева хурмы является ягодой. Плоды этого растения часто содержат одну или несколько косточек. Косточки окружены мясистой и сочной мякотью. Деревья хурмы могут доживать до 500 лет.
На территории нашей страны практически повсеместно растет это дерево. Оно популярно как плодовое дерево на приусадебных участках.
Плод широко используется в качестве пищевого продукта. Содержит витамины А, С, D и Р и полезные микроэлементы для организма.
Но обладая сладким вкусом, попадаются плоды с эффектом вязкости. Это дубильные вещества. При попадании на слизистую оболочку ротовой полости они формируют «стягивающую пленку», которая придает ощущение вязкости.
Чтобы хурма не вязала ее нужно разложить в теплом месте на несколько дней. Свежие плоды быстро достигнут спелости и потемнеют. После этого их можно будет употреблять в пищу без дополнительной обработки – обычно после дозревания мякоть уже не вяжет.
Есть еще способ убрать вязкость из плода. Продукт можно заморозить. Понижение температуры разрушают танины в составе мякоти и делают ее приятной на вкус.
Чтобы ускорить процесс созревания, рекомендуется положить плоды в прозрачный пакет вместе с бананом. Последний фрукт выделяет этилен, который стимулирует быстрое дозревание соседних продуктов. Важно только не передержать хурму с бананом в пакете, иначе они начнут портиться.
Люди вывели сотни сортов хурмы. Они имеют разные сроки созревания, отличаются вкусовыми качествами, размерами и цветом плодов. Обычно в каждой местности складываются свои предпочтения. Какой сорт хурмы лучше, решает каждый потребитель для себя сам.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: