Avokado mamlakatimiz bozorida deyarli yaqinda paydo bo‘ldi. Ammo u allaqachon gurman auditoriyasini egalladi va haqiqatan u sog‘lom turmush tarzi va to‘g‘ri ovqatlanish tarafdorlari uchun eng foydalidir.
Daraxt hosili meva hisoblanadi.
Avokado daraxti botanik jihatdan dafnaning eng yaqin qarindoshi desak mubolaga bo‘lmaydi.
1998-yilda Ginnesning rekordlar kitobi avokadoni dunyodagi eng foydali meva deb tan oldi.
Avokadoning vatani – Janubiy Amerika. Daraxti 20 metrgacha balandlikda bo‘lishi mumkin.
Avоkadoning eng keng tarqalgan navi “Хass” deb nomlanadi. O‘z hovlisida mazali avokado daraxtini topib, uni 1935-yilda patentlagan amerikalik pochtachi Rudolf Xass sharafiga nomlangan.
Dastlab yevropaliklar mevani totib ko‘rishgan va ispanlar tomonidan unga “avokado” nomini berilgan.
Pishgan meva nozik tuzilishga ega bo‘lib, ta’mi noaniq o‘tlar bilan sariyog‘ni eslatadi. Shuningdek, qarag‘ay yong‘oqlarining ham ta’mi bor.
O‘rtacha kattalikdagi mevada eriydigan va erimaydigan taxminan, 10 gramm toza klechatka mavjud.
Klechatkaning umumiy miqdoridan 75% erimaydi, bu esa, oziq-ovqatning tanada hazm bo‘lishini tezlashtiradi. Qolgan 25% eriydigan moddalar insonga to‘qlik hissini beradi.
Avokado daraxtda o‘sadi. Mevalar shoxdan uzilgandagina ular to‘liq pishgan hisoblanadi. Ushbu kunni kutgan holda, avokado 18 oygacha shoxga turishi mumkin va uning sifati buzilmaydi.
Avokado barglari, meva qobig‘i va urug‘ida hayvonlar va odamlar uchun xavfli bo‘lgan fungitsid toksini mavjud.
Dunyoda avokadoning 400 ta navi bor.
Avokado tarkibida kaliy ko‘pligi bois, chempion hisoblanadi. U kattalar uchun zaruriy kunlik kaliy ehtiyojining 14% ni o‘z ichiga oladi. Meva vitaminlar, minerallar, sog‘lom yog‘lar va boshqa oziq moddalarga boy. U yoshartiruvchi xususiyatlarga ega — qarish jarayonini sekinlashtiradi, shu bilan terining taranghligini saqlaydi.
Yog‘ miqdori va yuqori kaloriya tarkibiga egaligiga qaramasdan, avokado parhezbop mahsulotdir. Unda xolesterin yo‘q va tarkibidagi yog‘lar organizm tomonidan 100 foiz so‘riladi.
Bundan tashqari, ushbu meva diabetga chalinganlar uchun tavsiya etiladi. U bir yarim foizdan kam shakarni o‘z ichiga oladi, lekin u sog‘liq uchun foydali bo‘lgan va immunitet tizimini mustahkamlaydigan juda ko‘p vitamin va minerallarga boy.
Janubiy Amerikaning ba’zi xalqlari avokadoni eng kuchli “afrodizyak” deb bilishadi. Shuning uchun yangi turmush qurganlarga to‘ylarida bu mevalar beriladi. Osiyoda mango odatda xuddi shu maqsadda sovg‘a sifatida taqdim etiladi.
Avokado tarkibida juda ko‘p protein mavjud bo‘lib, u go‘shtli taomlarni to‘liq almashtira oladi.
Bu janubiy daraxt sovuqni yoqtirmaydi, shuning uchun uni xona haroratida saqlash kerak. Mevasi sovutgichda tezroq buziladi.
Agar avokado uzoq muddatli issiqlik bilan ishlov berilsa, u achchiq ta’mga ega bo‘la boshlaydi. Shuning uchun uni xom holda ishlatish afzal. Agar qaynatilgan bo‘lsa, unda uzoq vaqt saqlash mumkin emas.
Авокадо появился на рынке нашей страны относительно недавно. Но уже завоевал свою аудиторию гурманов, и совершенно справедливо занимает свою нишу наиболее полезных фруктов с точки зрения здорового образа жизни и правильного питания.
Плоды дерева считаются фруктами.
Дерево авокадо с точки зрения ботаники является ближайшим родственником лавра.
Книга рекордов Гиннесса в 1998 году официально назвала авокадо самым полезным фруктом в мире.
Родиной авокадо считается Южная Америка. Деревья, на которых растет авокадо, могут достигать 20 м в высоту.
Самый распространенный сорт авокадо называется Хасс. Он назван в честь американского почтальона Рудольфа Хасса, который обнаружил у себя во дворе дерево авокадо с вкусными плодами и запатентовал его в 1935 году.
Название «авокадо» дали этому фрукту испанцы, которые были первыми европейцами, попробовавшими его.
Спелые плоды имеет нежную консистенцию. Вкус отдаленно напоминает сливочное масло с зеленью. Зачастую появляется привкус кедровых орешек.
Плод среднего размера содержит около 10 г чистой клетчатки, которая представлена растворимой и нерастворимой клетчаткой. Из общего количества клетчатки 75% нерастворимы, что ускоряет прохождение пищи внутри организма. Оставшиеся 25% растворимых дают ощущение сытости.
Авокадо растут на деревьях. Считаются полностью созревшими только когда плоды сорваны с ветки. В ожидании этого дня авокадо может висеть на ветке до 18 месяцев, и с ним ничего не случится.
Листья, кожура плодов и семя авокадо содержат фунгицидный токсин персин, который опасен как для животных, так и для людей.
В мире существует 400 сортов авокадо. Вес фрукта около 250 грамм.
Авокадо чемпион по содержанию калия. В нем содержится 14% суточной нормы калия для взрослого человека. Фрукт богат витаминами, минералами, полезными жирами и другими питательными веществами. Обладает свойствами «омолаживания» – замедляет процесс старения, тем самым сохраняя молодость кожи.
Несмотря на свою жирность и высокую калорийность авокадо диетический продукт. В нем отсутствует холестерин, а жиры в его составе усваиваются организмом на 100%.
Кроме того, его рекомендуют употреблять людям, страдающим сахарным диабетом. В нем содержится менее полутора процентов сахаров, но зато в нем с много витаминов и минералов, полезных для здоровья и укрепляющих иммунитет.
Некоторые народы Южной Америки считают авокадо сильнейшим афродизиаком, поэтому молодоженам дарят эти фрукты на свадьбе. В Азии с той же целью обычно преподносят манго в качестве подарка.
В авокадо содержится столько белка, что он может полностью заменить мясные блюда.
Это южный фрукт, и он не любит холод, поэтому хранить его следует при комнатной температуре. В холодильнике оно испортится быстрее.
Если авокадо подвергнуть длительной термической обработке, оно начинает горчить. Поэтому предпочтительнее употреблять его сырым, а если и вареным, то недолго.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: