Respublikamizda soha bo‘yicha yetakchi hisoblangan Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti seleksioner olimlarining ko‘p yillik samarali izlanishlari natijasida O‘zbekistonda ilk bor achchiq qalampirning issiqxonada yetishtirishga va mahalliy tuproq iqlim sharoitiga mos “Sharq gavhari” navi ixtiro qilindi. Qalampirning ushbu navi q.x.f.d. Nurbek Xushvaqtov va q.x.f.d. Rustam Nizomovlar tomonidan yaratildi.
Achchiq qalampirning yangi navi mamlakatimizda issiqxonada yetishtirishga moslashtirilgan ilk mahalliy nav hisoblanadi.
Ushbu nav o‘rtapishar bo‘lib, uning vegetatsiya davri 123-125 kunni tashkil etadi.
“Sharq gavhari”ning ko‘rinishi boshqa qalampirlardan deyarli farq qilmaydi. Uning tupi yarim yig‘iq, shtambli, o‘rtacha barglanuvchan, baland bo‘ylidir. Mevasi konussimon ko‘rinishda, o‘rtacha hajmda, yuzasi tekis, texnik yetilganda yashil, biologik yetilganda qizil bo‘ladi. Etining qalinligi 1,6-2,0 mm, taʼmi esa achchiq. Bir tupdan 45-50 ta meva olinadi.
Ushbu qalampirning hosildorligi gektariga 24-25,5 tonnaga teng.
“Sharq gavhari” navi unumdor tuproqqa talabchan, virusli kasalliklarga chidamli hisoblanadi. Eng muhimi, uni issiqxonada yilning istalgan muddatida ekib yetishtirish va iste’mol qilish mumkin.
В результате многолетних эффективных исследований ученых-селекционеров Научно-исследовательского института овощеводства, бахчевых культур и картофеля (НИИ), считающегося лидером отрасли в нашей республике, впервые в Узбекистане выведен сорт острого перца, «Восточная жемчужина». Сорт для выращивания в местных почвенно-климатических условиях. Перец этого сорта выведен д.с.х.н. Нурбеком Хушвактовым и д.с.х.н. Рустамом Низомовым.
Кроме того, новый сорт острого перца – первый местный сорт, адаптированный к тепличному выращиванию в нашей стране.
Этот сорт среднеспелый, его вегетационный период составляет 123-125 дней.
Внешний вид «Восточной жемчужины» почти ничем не отличается от других перцев. Куст полукумулятивный, коренастый, с умеренными листьями, высокий. Плод конической формы, среднего размера, с гладкой поверхностью, зеленый при технической спелости, красный при биологической спелости. Толщина мякоти 1,6-2,0 мм, вкус горьковатый. С одного куста получают 45-50 плодов.
Урожайность этого перца составляет 24-25,5 тонн с гектара.
Сорт «Восточная жемчужина» требователен к плодородной почве и устойчив к вирусным заболеваниям. Самое главное, что его можно выращивать и употреблять в пищу в любое время года.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: