Pomidor deyarli barcha sevib isteʼmol qiladigan mahsulot hisoblanadi. Avvallari faqat yoz mavsumida pomidorlar bozor rastalariga yetkazib berilgan bo‘lsa, endilikda issiqxona xo‘jaliklarining rivojlangani tufayli uni yil bo‘yi iste’mol qilish mumkin. Mamlakatimizda esa pomidor yetishtirishga mo‘ljallangan issiqxona xo‘jaliklari talaygina.
Begzod Salimov Qishloq xo‘jaligida xizmatlar ko‘rsatish agentligi loyiha ofisi rahbari:
Respublikamizda umumiy 6 ming gektardan ziyod issiqxonalarimiz mavjud bo‘lib, shundan 3, 5 ming gektari gaz orqali, 1,5 ming gektari ko‘mir va qolgan 1000 gektari boshqa turdagi alternativ yoqilg‘i turlari orqali isitiladi.
Issiqxonalarning rivojlanish davri asosan 2017-2020–yillarga to‘g‘ri keladi. 2017-yilda jami issiqxonalarning umumiy maydoni 1139 ta xo‘jaliklarda 1938 gektarni tashkil etgan bo‘lsa, 2020-yilga kelib, bu ko‘rsatkich 2667 ta xo‘jaliklarda 4950 gektarga yetkazildi.
Issiqxonalarda mahsulot yetishtirish ko‘rsatkichi 2017-yilda 91,2 ming tonna bo‘lgan bo‘lsa, 2022-yilga kelib, bu ko‘rsatgich 301 ming tonnaga yetkazildi hamda 2023-yilda 350 ming tonna hosil olish rejalashtirildi. Shuni ham aytib o‘tish kerakki, 2022-yilda respublikamizdagi issiqxonalarda 194 ming tonna pomidor yetishtirilgan.
2023-yilning mart oyiga qadar issiqxonalarda 27 ming tonna qishloq xo‘jaligi mahsulotlari yetishtirildi.
Xalqaro moliya institutlari, maqsadli jamg‘armalar hamda Tiklanish va taraqqiyot jamg‘armasi mablag‘lari hisobidan issiqxona xo‘jaliklari va muzlatkichli omborxonalar uchun ajratilgan milliy va xorijiy valyutadagi kreditlarni qaytarish muddatlarini umumiy hisobda 14 yil yetib belgilash va imtiyozli davrini 3 yildan 5 yilgacha uzaytirish bo‘yicha berilgan topshiriqqa asosan, Issiqxona xo‘jaliklari moliyaviy ahvolini sog‘lomlashtirish va rivojlantirish bo‘yicha respublika ishchi guruhi tomonidan 4 ta yig‘ilish o‘tkazilib, 2 ta yig‘ilish bayoni tasdiqlandi. 3 575 ta issiqxonalar va muzlatgichli omborxonalarning 11,3 trln so‘mlik kreditlari muddatini uzaytirish bo‘yicha berilgan takliflar asosida bayon tasdiqlanib, ijroga qaratildi.
Toshkent viloyatidagi “Baxtiyor mirishkor fayz” fermer xo‘jaligi ham pomidor yetishtirishda ko‘zga ko‘ringan issiqxonalardan. 6,5 gektar maydonda tashkil etilgan ushbu fermer xo‘jaligi yetti yildan beri faoliyat olib bormoqda. Bu yerda zamonaviy koreys texnologiyalari asosida mahsulot yetishtirishning qulayliklari bisyor.
Bu issiqxonada dekabr-yanvar oylarida pomidor ko‘chatlari ekiladi. Bu yili 150 mingta pomidor ko‘chati ekilgan bo‘lib bahorda yaʼni mart oyining ikkinchi yarmida pishib yetiladi. May oylarida esa pomidorning pishib yetilish davri avjiga chiqadi. Bu yerda yetishtirilayotgan pomidorlar sifatli bo‘lgani bois juda borzorgir hisoblanadi.
Issiqxonada pomidor yetishtirishning o‘zi bo‘lmaydi, unga kuchli mehr va eʼtibor hamda mineral va mahalliy o‘g‘itlarni o‘z vaqtida berish lozim. Eng asosiysi, issiqxonada pomidor yetishtirish davrida ishchilar tun-u kun ishlashadi.
Bugun ijtimoiy tarmoqlarda ko‘plab muhokamalarga sabab bo‘layotgan pomidorning narxlari bilan bog‘liq mavzuga to‘xtalsak. Ushbu mavsumda pomidorlarning narxlari yuqorilini mutaxassis, Qishloq xo‘jaligida xizmatlar ko‘rsatish agentligi loyiha ofisi rahbari Begzod Salimov shunday izohladi:
— Qishda yaʼni yanvar oyida mamlakatimizda kuzatilgan keskin sovuq taʼsirida issiqxonalarada yetishtirilayotgan pomidor hosilining pishib yetilishi va sotuvga chiqishi biroz kechikdi. Yaʼni odatda ushbu mavsumda pomidor issiqxonalarda 90 kunda pishib yetilsa, bu yil ushbu muddat 120 kunga cho‘zilmoqda. Bu esa pomidorning bozorlarda biroz kamligiga va narxining yuqori bo‘lishiga sabab bo‘ldi. Mana hozirda issiqxonalarda pomidor hosillari pishib yetilmoqda. Aprelning o‘rtalari va mayning boshlarida esa issiqxonalardagi pomidorlar g‘arq pishadi va bu uning bozorlarda ko‘payishiga va narxlarning barqarorlashiga olib keladi.
Томаты и продукты их переработки стали неотъемлемой частью повседневного рациона узбекистанцев. Если раньше томаты поставлялись только в летний сезон, то теперь, благодаря развитию тепличных хозяйств, ими можно наслаждаться круглый год. Почему, потому что в нашей стране все больше тепличных комплексов, где всеми любимый овощ выращивается круглый год.
Бегзод Салимов, руководитель проектного офиса агентства сельскохозяйственных услуг:
– У нас в республике более 6 тыс. га теплиц, из них 3,5 тыс. га отапливаются газом, 1,5 тыс. га – углем, а остальная тысяча га – другими видами альтернативного топлива.
Весь комплекс тепличных хозяйств получил развитие в основном в 2017-2020 годах. Если в 2017 году общая площадь теплиц 1 139 хозяйств составляла 1 938 га, то к 2020 году эти показатели выросли в геометрической прогрессии. Уже 2 667 хозяйств выращивали различные виды сельскохозяйственной продукции в тепличных условиях на 4 950 га. Соответственно, это отразилось и на объемах. Если в 2017 году было собрано 91,2 тыс. тонны, в 2022 году урожай превысил 300 тыс. тонн. А это почти в 3,5 раза больше. На этот год прогноз соответствует динамике роста. В 2023 году планируется получить 350 тыс. тонн продукции непосредственно в теплицах. В 2022 году в тепличных хозяйствах республики было выращено 194 тыс. тонны томатов.
А с начала этого года, до марта месяца, в теплицах было произведено 27 тыс. тонн сельскохозяйственной продукции в ассортименте.
В соответствии с заданием по установлению срока погашения кредитов, выделяемых тепличным хозяйствам и холодильным хранилищам (в национальной и иностранной валютах), республиканской рабочей группой по оздоровлению и развитию финансового положения тепличных хозяйств было проведено 4 совещания и утверждено 2 протокола.
Напомним, кредиты выделяются за счет средств международных финансовых институтов, целевых фондов и фонда реконструкции и развития на период до 14 лет и продлению льготного периода с 3 до 5 лет.
На основе представленных предложений по пролонгации сроков кредитования 3 575 теплиц и холодильных складов на 11,3 трлн сумов, утвержден и направлен для исполнения соответствующий протокол.
Фермерское хозяйство «Бахтиер миришкор Файз» в Ташкентской области, одно из передовых в плане выращивания томатов. Оно ведет успешную деятельность на 6 000 га на протяжении семи лет. Вся производственная линейка по выращиванию томатов основана на передовых корейских технологиях.
Здесь рассаду высаживают в декабре-январе. В этом году было высажено 150 тыс. саженцев растения. А томаты созревают весной, примерно во второй половине марта. В свою очередь, в мае наступает пик их созревания. Томаты, выращиваемые в местной теплице, отличаются высоким качеством и имеют вкусовые особенности. Преимущество теплицы в том, что выращенные здесь томаты поставляются не только на внутренний рынок, но и на экспорт.
Сам процесс выращивания не занимает много времени. Просто нужно уделять должное внимание всему циклу – от посадки до сбора урожая, при этом своевременно вносить минеральные и органические удобрения. Главное, чтобы в период роста томатов в теплице был налажен круглосуточный мониторинг.
В эти дни, одной из обсуждаемых тем в социальных сетях стало ценообразование на томаты. Все задаются вопросом о причинах столь резкого повышения цены. Претензии потребителей можно понять. Чтобы прояснить ситуацию, мы обратились к руководителю проектного офиса агентства сельскохозяйственных услуг Бегзоду Салимову:
— Зимой, под воздействием сильных морозов, наблюдавшихся в январе, созревание и поступление в продажу томатов, выращиваемых в теплицах, несколько задерживается. Если обычно, в сезон, этот продукт созревает в теплицах за 90 дней, то в этом году этот период растянулся на 120 дней. Это привело к тому, что на рынках предложения по поставке томатов сократились, а спрос остался на том же уровне. В результате цены поползли вверх. Уже сегодня, в теплицах созревает хороший урожай. К середине апреля и началу мая тепличные томаты наполнят рынок, и это сразу же приведет к стабилизации цен.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: