Mamlakatimiz aholisining meva-sabzavotga bo‘lgan talabini to‘la qondirish va qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini yetishtirishning zamonaviy usullarini yo‘lga qo‘yish, raqobatbardosh mahsulotlar ishlab chiqarish samaradorligini oshirish qishloq xo‘jaligi tizimi zimmasiga katta mas’uliyat yuklaydi. Bu borada sohada oxirgi yillarda keng ko‘lamli islohotlar amalga oshirilmoqda.
Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy tadqiqot instituti Qashqadaryo ilmiy tajriba stansiyasi viloyatining ko‘pgina dehqon va fermer xo‘jaliklari bilan hamkorlikni yaxshi yo‘lga qo‘yilgan bo‘lib, ularga sohaga oid tegishli ilmiy va amaliy taklif va tavsiyalarini berib keladi. Xususan, birgina misol Kitob tumanida joylashgan “Bahtiyor, Behzod, Nasriddinovich” fermer xo‘jaligining yer maydonida ilmiy tajriba stansiyasi hamkorligida urug‘lik uchun dehqonlarimiz tomonidan ko‘p yetishtiriladigan ertapishar navlar, sabzining Mirzoi sariq-304, sholg‘omning esa, Samarqand navlari yetishtirilmoqda. Ushbu sabzi va sholg‘om joriy yilda urug‘lik olish maqsadida ekilgan bo‘lib, uning o‘ziga xos ahamiyatli jihatlari bor. Mazkur sabzi va sholg‘omdan urug‘liklar uchun tanlov asosida onaliklari tanlab olinadi va qaytadan ekishga tayyorlanadi. Mirzoi sariq-304 navi gektariga 70-80 tonna hosil beradi. Sug‘orish jarayoni urug‘ ekilgandan so‘ng to pishib yetilganga qadar 2-3 marta amalga oshiriladi. Bu esa suvning har bir tomchisi qadrlanuvchi Qashqadaryo vohasi uchun muhim bo‘lgan jihatlardan biridir. Sabzining ushbu navi suvsizlikga bardoshli va qiyin sharoitlarda o‘z holatini yo‘qotmaydi.
Sholg‘om o‘lkamizda qadimdan ekib kelinadigan sabzavot ekini bo‘lib, tarixi 4-5 ming yillarga borib taqaladi. Mevasi tarkibida juda ko‘p kaliy va temir elementlari, inson uchun qimmatli bo‘lgan S, RR, V1, V2, provitamin A (karotin) uchraydi. Bargida askorbin kislota va vitaminlar ildizmevasidanda ko‘proq.
Samarqand navli sholg‘om boshqa navlarga qaraganda serhosilligi bilan ajralib turadi. Gektariga 60-65 tonna hosil beradi.
Suhrob Jalilov “Bahtiyor, Behzod, Nasriddinovich” fermer xo‘jaligining ishchi xodimi:
Mutahassisning ta’kidlashicha, bu mahalliy navlar bizning iqlim sharoitimizga moslashganligi, serhosilligi, kasallikka chidamliligi hamda kuchli sovuqda ham bardosh bera olishi bilan boshqa navlardan farq qiladi. Sazavotlarning yana bir muhim jihati, pishib yetilgan sabzi va sholg‘om iste’mol uchun kavlab olinadi va maxsus muzlatkichlarda keyingi hosil pishib yetilgunga qadar saqlab turish imkoniyati mavjud.
Необходимость удовлетворения спроса населения нашей страны на фрукты и овощи, внедрение современных методов выращивания сельскохозяйственной продукции, а также повышение эффективности производства конкурентоспособных сортов возлагают серьезную ответственность на отечественное сельское хозяйство. В последние годы в этой сфере осуществляются широкомасштабные реформы.
В частности, на Китабской научно-экспериментальной площадке Кашкадарьинской научной опытной станции Научно-исследовательского института овощебахчевых культур и картофеля выращивают такие скороспелые сорта, как морковь «Мирзои сарик-304» и репа «Самарканд». Эти виды корнеплодов высаживаются в этом году в основном с целью накопления семенного материала. Из него впоследствии после селекции отберут материнские семена и подготовят их к повторному посеву. Урожайность сорта «Мирзои сарик-304» в среднем составляет 70-80 тонн с гектара. Процесс полива проводится 2-3 раза после посева семян вплоть до их созревания. Это очень важный аспект с точки зрения экономии водных ресурсов, что достаточно актуально для региона, где каждая капля влаги на вес золота. Этот сорт моркови устойчив к обезвоживанию и не теряет свои качественные показатели даже в сложных условиях.
Репа – овощная культура, выращиваемая на нашей земле порядка 4-5 тысяч лет. В плодах содержится много калия и железа, ценных для организма человека элементов S, RR, V1, V2, провитамина А (каротина). В листьях корнеплода больше аскорбиновой кислоты и витаминов, чем в клубне.
Репа сорта «Самарканд» отличается более высокой урожайностью, чем другие сорта. Урожайность составляет 60-65 тонн с гектара.
Сухроб Джалилов, Рабочий фермерского хозяйства «Бахтиер, Бехзод, Насриддинович»
Как отмечают специалисты, эти местные сорта отличаются от других сортов приспособленностью к местным климатическим условиям, высокой урожайностью, устойчивостью к болезням и способностью выдерживать даже сильные морозы. Еще одним немаловажным аспектом является то, что зрелую морковь и репу можно не только сразу использовать для употребления в пищу, но также на протяжении длительного времени хранить в специальных морозильных хранилищах, в том числе до следующего урожая.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: