Bugun qishloq xo‘jaligida ilm va innovatsiyaga berilayotgan eʼtibor tufayli qishloq xo‘jaligi ekinlarining yangi navlari yaratilmoqda. Jumladan, sohadagi ilmiy-tadqiqot institutlari olimlari tomonidan yaratilayotgan yangi navlar va ularning mamlakatimiz oziq-ovqat tizimini boyitishga qo‘shayotgan hissasi tufayli agrar sohaning imkoniyatlari yanada kengaymoqda.
O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi “Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik” ilmiy-tadqiqot instituti Andijon ilmiy-tajriba stansiyasining ekin maydoni 84,5 gektar bo‘lib, ushbu maydonda 17 turdagi ekinlar ekilib, urug‘lari ko‘paytirib kelinmoqda. Ekilgan urug‘lar bo‘yicha sinov amaliyotlari ham shu tajriba stansiyasining o‘zida olib boriladi. Bu yerdagi olimlar tomonidan piyozning “Malla” navi yaratildi. Hozirda ushbu nav uchun patent olishga hujjatlar topshirilgan. Ushbu nav intensiv usulda yetishtirilayotgani bilan ajralib turadi.
Yangi piyoz navining urug‘i yerga martning dastlabki o‘n kunligida sepiladi. 15 sotix yer maydoniga 10-12 kilogramm piyoz urug‘i sepiladi, shu maydondan terib olingan piyozboshchalar bir gektar maydonga yetadi. Piyozboshchalar gilos kattaligida bo’lgandan so’ng yig‘ib olinadi. Piyozboshchalar quritilib, alohida joyga olib qo‘yiladi. Sentyabr oyinin birinchi dekadasida piyozboshchalar 70×10 sxemada 4 qatordan gektariga 571,4 ming dona ekiladi.
Piyozboshchalar ekilganidan so‘ng unga bir marotaba suv qo‘yiladi. Shundan so‘ng piyozboshchalar ko‘kara boshlaydi.
Qishning sovuq kunlarida yetishtirilgani uchun piyozlarni o‘tash shart emas, sababi, ushbu mavsumda o‘tlar o‘z-o‘zidan nobud bo‘ladi.
Ekilgan piyozlarga erta bahorda bir marotaba ishlov beriladi. Shuningdek, bir marotabadan kultivatsiya va chopiq, yengil oziqlantirish ishlari amalga oshiriladi. Uni yana ikki marotaba sug‘oriladi.
Bahorda, yaʼni 15-aprelda piyoz texnik pishib yetiladi va aholi isteʼmoli uchun mahalliy bozorlarga chiqariladi. Yangi piyoz navining afzalligi shundaki, u odatiy piyozlarga qaraganda bir oy oldin pishib yetiladi.
Shuningdek, ushbu tajriba stansiyasida sarimsoq ham ekilib, yetishtirilmoqda. Chunonchi, o‘tgan yil avgustda sarimsoq ekilgan bo‘lib, ushbu mahsulotni joriy yil may oyi boshlarida eksport qilish rejalashtirilgan.
Lavhamizda O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi “Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik” ilmiy-tadqiqot instituti Andijon ilmiy-tajriba stantsiyasining ekin maydonidagi sinov tariqasida ekilayotgan ekinlar va piyozning yangi navi haqida so‘z boradi.
Благодаря вниманию, которое сегодня уделяется науке и инновациям в сельском хозяйстве, регулярно создаются новые сорта сельскохозяйственной продукции. За счёт этого расширяются возможности аграрного сектора, всё более востребованной становится деятельность научно-исследовательских институтов, а их вклад в обеспечение продовольственной безопасности всё более значимым.
Посевная площадь Андижанской научно-опытной станции НИИ овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства Республики Узбекистан составляет 84,5 га, здесь выращивают 17 видов различных посевных культур и получают семенной материал. Здесь же проводятся опыты со своими семенами. На базе станции ученые создали сорт лука «Малла». В настоящее время поданы документы на получение патента на этот сорт. Он отличается тем, что выращивается интенсивным методом. Семена нового сорта лука высевают в грунт в первой декаде марта.
На 15 соток приходится примерно 10-12 килограммов семян лука, затем, собранными луковицами можно засеять один гектар. Луковицы собирают, когда они достигают размера вишни. Их сушат и хранят в специальном помещении. В первой декаде сентября было высажено 571,4 тысяч луковиц на гектар в четыре ряда по схеме 70х10. После посадки их поливают один раз. Затем, лук начинает синеть. Так как его выращивают в холодные зимние дни, пропалывать его не нужно, так как за это время трава отмирает сама.
Посаженный лук обрабатывают один раз ранней весной. Сразу же проводят культивацию и легкую подкормку. После поливают еще дважды. Весной, к 15 апреля, лук технически созревает и его можно отправлять на рынки. Преимущество нового сорта лука в том, что он созревает на месяц раньше обычного. На опытной станции также выращивают чеснок. К примеру, чеснок, посаженный в августе прошлого года, планируется экспортировать в начале мая.
В нашем материале мы расскажем о новых сортах лука и других культурах, которые высаживаются в качестве эксперимента на полях Андижанской научно-опытной станции НИИ овощебахчевых культур и картофеля при Министерстве сельского хозяйства Республики Узбекистан.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: