Bugun serquyosh diyorimizda qulupnay rosa pishgan davr. Bozorlardagi savdo rastalarida qulupnayning tovlanib turganini ko‘rib, ishtahangiz ochiladi. Ammo, dasturxonlarning qulupnayga to‘kinligi ortida dehqonlarning mashaqqatli mehnati yotganini barcha ham yaxshi bilmaydi.
Toshkent viloyati Zangiota tumani “Nigora, Hilola, Zilola” agrofirmasining ijarachi-pudratchisi Tohirjon Rizayev uchun qulupnaychilik otameros kasb sanaladi. U qariyb 40 yildan beri qulupnay ekib, daromad ko‘rib kelmoqda. Chunonchi, shu kunlarda ham dehqon o‘z mehnatlarining samarasini yig‘ishtirish pallasida.
Avvallari qulupnayning “Jaydari” navini ekkan dehqon hozirgi kunga kelib, “Koreyscha” navini yetishtirmoqda. Ushbu nav hosildor bo‘lib, uni bir yilda ikki marotaba yetishtirib olish mumkin. Qulupnayning ushbu navidan kuzda va bahorda hosil olinadi. Birinchi mavsum – kuzgi qulupnay yanvarning ilk kunlarigacha hosil bersa, ikkinchi mavsum – bahorda mart oyidan to may o‘rtalariga qadar pishiqchilik davri bo‘ladi.
Ijarachi-pudratchi 20 sotix yerning 6 sotixini issiqxonaga mo‘ljallagan bo‘lib, qolgan 14 sotixida ochiq dalada qulupnay yetishtiradi.
Ayni kunlarda daladagi qulupnay hosili ayni g‘arq pishgan palla. Bir kunda 70-80 kilogramm qulupnay terilib, ichki bozorga yetkazilmoqda. Shu kungacha ushbu yer maydonining o‘zidan besh marotaba qulupnay terib olishga erishildi. Jami 600-700 kilogrammgacha hosil xalqimiz dasturxoniga yetkazildi.
Yig‘im-terim may o‘rtalarigacha davom etdai, dedik. Keyinchi? Dehqon biroz nafasno rostlaydyi-yu, keyingi hosil uchun kurashni boshlaydi: qulupnay iyul oyida ekilib, chopiq, o‘g‘itlash, sug‘orish kabi agrotexnik tadbirlar o‘z vaqtida amalga oshirilsagina, undan kutilgan hosilni yig‘ishtirib olish mumkin.
Darvoqe, qulupnay nega ertalab terilishini bilasizmi? Darhaqiqat, qulupnay erta tongda teriladi. Chunki qulupnay mevalari kunduzgi quyoshdan bahra olib, yanada shirali va mahsuldor bo‘ladi va ertasi kuni tong paytida barra holida terilib, xaridorlarga yetkaziladi.
Qulupnay yetishtirishda nafaqat mineral, balki mahalliy o‘g‘itlardan ham keng foydalaniladi. Ekinga mahalliy o‘g‘it berishning afzalligi shundaki, bu usulda yetishtirilgan mahsulot sifatli va xavfzsiz bo‘ladi. Bu esa, insonlarni xavfsiz oziq-ovqat bilan taʼminlashda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi.
Вторая половина весны – это время, когда в нашей стране поспевает клубника. У того, кто увидит ее на прилавках и услышит аромат сочных ягод невольно разыграется аппетит. Однако не все знают, что за изобилием видов и сортов клубники на наших дастарханах кроется кропотливый труд земледельцев.
Для арендатора-подрядчика агрофирмы «Нигора, Хилола, Зилола» Зангиатинского района Ташкентской области Тохирджона Ризаева выращивание клубники – занятие, которое передается в их семье из поколения в поколение. Сам он занимается этим почти 40 лет. Сегодня дехканин, как и на протяжении десятилетий вновь пожинает плоды своего труда.
Раньше Тохирджон ака больше выращивал клубнику сорта «Джайдари», а сейчас отдает предпочтение сорту «Корейсча». Этот сорт высокоурожайный и его можно собирать два раза в год. При этом он плодоносит осенью и весной. В первый сезон – осенняя клубника даёт урожай вплоть до первых чисел января, а во второй сезон – весенний, ягоды можно собирать с марта до середины мая.
Под теплицы из 20 соток земли арендатор-подрядчик выделил 6, а на оставшихся 14 сотках процесс выращивания клубники осуществляется в открытом грунте. В эти дни в поле горячая пора, только успевай собирать. В день доставляют на рынки 70-80 килограммов. До сегодняшнего дня удалось уже пять раз собрать клубнику. Всего было доставлено примерно 600-700 килограммов.
Сбор урожая будет продолжаться до середины мая. А что дальше? Есть немного времени, чтобы перевести дух, а затем вновь начинается борьба за следующий урожай: клубнику сажают в июле, и только при своевременном проведении агротехнических мероприятий, таких как скашивание, подкормка и полив, можно добиться ожидаемых результатов. Кстати, а вы знаете, почему клубнику собирают по утрам? Вернее клубнику собирают самым ранним утром. Почему, потому что плоды клубники насладившись лучами дневного солнца, становятся более сочными и урожайными, а уже наутро их собирают и доставляют покупателям.
При выращивании клубники широко применяют не только минеральные, но и местные удобрения. Преимущество их в том, что выращенный таким образом продукт получается качественным и безопасным для потребления. А это безусловно определяющий фактор в обеспечении населения безопасными видами сельскохозяйственной продукции.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: