Salatbarg parhez ko‘kat sabzavot bo‘lib, tarkibi С, E va K vitaminlari va mineral tuzlari, oqsil, uglevodlar va organik birikmalarga juda boy. Uni muntazam isteʼmol qilib borish qon bosimini pasaytirishda, ichak kasalliklari, oshqozon yarasini davolashda hamda buyrakdagi toshlarni maydalashda katta yordam beradi. Salatbarg shuningdek, ortiqcha vazndan xalos bo‘lish uchun nihoyatda foydalidir.
Erta bahorda boshqa sabzavot ekinlari chiqmay turib, arzon narxda, kam mehnat va xarajat sarflagan holda aholiga servitamin salatbarg o‘simligini yetkazib berish mumkin. Bugun biz sizlarga salatbargni innovatsion yetishtirish usullaridan biri bo‘lgan issiqxonada suvli ekin usulida yetishtirish haqida maʼlumot beramiz.
Usulning afzalliklari
Suvli ekin usuli salatbarglarning tez o‘sishi va rivojlanishi uchun eng maqbul muhit (maqbul harorat va yorug‘lik, havoning nisbiy namligi)ni tashkil etishga imkon beradi. Suvli ekinda salatbarglarni yetishtirish eng qisqa vaqt ichida yuqori sifatli hosil olishni kafolatlaydi. Bu usulda tuproq sharoitida ochiq maydonlarda yoki issiqxonalarda yetishtirishga nisbatan kam mehnat talab etiladi. Oziqlantiruvchi moddalar avtomatlashtirilgan holda yetkazib berilib, begona o‘tlarga qarshi kurashish zaruriyatini butunlay yo‘q qiladi.
Suvli ekin usulining yana bir afzallik tomoni shundaki, o‘simlik ildizini rivojlantirishi uchun vaqt sarflamaydi, chunki o‘simlik oziq moddalarni suvdagi ozuqa muhitidan oladi. Bu esa o‘simlikni jadal ravishda rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Salatbargni tez-tez sug‘orib turishga hojat bo‘lmaydi. Ozuqa muhitining meʼyorini kuzatish va mineral moddalarni qo‘shish ishlari har 3-4 kunda amalga oshiriladi. Bu usul kasallik va zararkunandalar bilan bog‘liq ko‘plab muammolardan xalos bo‘lishga va yil davomida yuqori sifatli hosilni olishga imkon beradi. Suvli ekinda yetishtirilgan salatbargning taʼmi tuproq sharoitida yetishtirilgan barglardan birozgina farqlanishini ham hisobga olish zarur bo‘ladi.
Harorat va namlik
Ko‘chatxonada havo harorati +18-20 °C va nisbiy namligi 98-100% bo‘lishi zarur. Ko‘chat yetishtirish uchun torf aralashmalari solingan kassetalardan foydalaniladi. Unib chiqqandan so‘ng 2-3 kun o‘tib o‘simliklar asosiy ozuqa qatlamiga o‘tkaziladi. Qishda esa 10-14 kunlik ko‘chatlar ko‘chirib o‘tkaziladi.
Issiqxonada tungi havo harorati +16 °C, kunduzi esa +18-20 °C bo‘lishi lozim. Yozda salatbarg yetishtirilayotgan issiqxonalarni soyalatish zarur. Issiqxonada shamollatish tizimi eng asosiy ish beruvchi moslama hisoblanib, havo haroratini nazorat qilishga yordam beradi. Issiq kunlarda havo haroratini pasaytirishni eng yaxshi usuli bu ozuqa muhitining haroratini kamaytirish hisoblanadi. Bunda ozuqa muhitini harorati +20 °C dan yuqori bo‘lmasligi zarur. Suvdagi past harorat zamburug‘larning rivojlanishiga yo‘l qo‘ymaydi.
Салат – это диетический зеленый овощ, который богат витаминами С, Е и К, а также минеральными солями, белком, углеводами и органическими соединениями. Регулярное его употребление помогает снизить кровяное давление, лечить кишечные заболевания, язву желудка и раздробить камни в почках. Салат также полезен при похудении.
Ранней весной, до появления других овощных культур, можно снабжать население салатом по низкой цене, с небольшими затратами сил и средств. Сегодня мы расскажем вам об одном из инновационных способов выращивания салата – на воде.
Преимущества метода
Водный метод выращивания позволяет создать наиболее оптимальные условия (приемлемая температура и свет, относительная влажность воздуха) для быстрого роста и развития салатного листа. Выращивание салата на воде гарантирует получение качественного урожая в кратчайшие сроки. Этот метод требует меньше труда, чем выращивание в открытом грунте или теплицах с почвенными условиями. Доставка питательных веществ автоматизирована, что устраняет необходимость борьбы с сорняками.
Еще одним преимуществом водного метода является то, что растению не нужно время для развития корней, потому что питательные вещества оно получает из питательной водной среды. Это способствует быстрому развитию растения. Салат не нужно часто поливать. Контроль за нормой кормовой среды и подкормку минеральными веществами проводят каждые 3-4 дня. Этот метод позволяет избавиться от многих проблем, связанных с болезнями и вредителями, и получать качественный урожай в течение всего года. Также необходимо учитывать, что вкус листьев салата, выращенного на воде, несколько отличается от листьев, выращенных в почвенных условиях.
Температура и влажность
Температура воздуха в теплице должна быть +18-20°С, относительная влажность 98-100%. Для выращивания рассады используют кассеты с торфяными смесями. Через 2-3 дня после всходов растения переносят на основной питательный слой. Зимой пересаживают 10-14-дневную рассаду.
Ночная температура в теплице должна быть +16°С, а дневная +18-20°С. Летом теплицы необходимо затенять. Вентиляционная система в теплице считается важнейшим устройством и помогает контролировать температуру воздуха. Лучшим способом снижения температуры воздуха в жаркие дни является снижение температуры питательной среды. При этом температура питательной среды должна быть не выше +20 °С. Низкая температура в воде не позволяет развиваться грибкам.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: