“Makkajo‘xorini sifatli yetishtirish” mavzusida o’tgan o‘quv seminarining ikkinchi kuni ham qiziqarli tarzda bo’ldi. Germaniyalik mutaxassis, agronom Robert Grimm dastlab mavzuga doir nazariy bilimlari bilan o‘rtoqlashgan bo‘lsa kunning ikkinchi yarmida ishtirokchilar Toshkent viloyatining Chinoz tumanidagi dala maydonida xorijlik mutaxassisning fikrlari bilan tanishishdi.
Dala maydonida o’tgan seminarning amaliy qismida Robert Grimm bir qator tavsiyalarni berib o’tdi. Xususan, makkajo’xorining qanday chuqurlikka va yer yuzasining harorati qay darajada bo’lganda ekilishi, shuningdek, global qurg’oqchilik muammosi paytida makkajo’xori ekishda yomg’irlatib sug’orishning ahamiyati haqida o’z tajribalari bilan o’rtoqlashdi.
Robert Grimm: “Makkajo’xorini ekishda yer harorati katta rol o’ynaydi. Makkajo’xori aslida 5-6 sm chuqurlikka ekiladi. Shunda yerning yuza qatlami kamida 10 gradus haroratga erishgan vaqtda ekilishi kerak. Bu O’zbekiston sharoitida mart oyining oxirlariga to’g’ri keladi. Bizda hozir suv yetishmovchiligi muammosini yechishimiz uchun makkajo’xorini kamroq ekishimiz yoki suvni kam talab qiladigan navlarni ekishimiz emas, balki sug’orish texnologiyasini o’zgartirishimiz kerak. An’anaviy sug’orishdan yomg’irlatib sug’orish tizimiga o’tishimiz kerak. Shuning uchun ham biz yomg’irlatib sug’orish tizimini tajriba maydonimizda o’rnatganmiz. Bu esa yaxshi yechim bo’la oladi. Ananaviy sug’orishga qaraganda, yomg’irlatib sug’orishda suv sarfini 10 barobargacha kam sarflash mumkin. O’shanda bir xil hosildorlikka
erishish mumkin. Jahonda don uchun ekiladigan makkajo’xoriga bo’lgan talab yuqoriroq. Chunki u ko’plab sohalarda ishlatiladi. Silos uchun ekilgan makkajo’xori esa faqatgina chorvachilikda ozuqa sifatida ishlatiladi. Shuning uchun ham donli makkajo’xoriga bo’lgan talab yuqoriroq”.
Umuman olganda o’quv seminarida makkajo’xori ekishda nimalarga ahamiyat berish kerakligi, urug’ni ekib, uni to o’rib olguncha suv qanday berilishi hamda makkajo’xori kasalliklariga qarshi qanday kurashish borasida bir qator tavsiyalar berildi.
Robert Grimm: “O’zbekiston sharoitida makkajo’xori ekishdan avval uni ,nima maqsadda ekayotganimizni bilib olishimiz kerak. Silos uchunmi yoki don uchun? Agar silos uchun ekadigan bo’lsak, 1 metr kvadratga 9 ta don ekishimiz kerak. Don uchun ekadigan bo’lsak, 7 tadan 8 tagcha urug’ni yerga qadasak bo’ladi. Chunki don uchun ekkanimizda, biz uchun don so’talari muhim ahamiyatga ega. Chunki oralarini yaqin qilib ekadigan bo’lsak, so’talarimiz kichikroq bo’lib qolishi mumkin. Sug’orish haqida gapiradigan bo’lsam, ananaviy sug’orishda urug’ qadalganidan keyin, to o’rib olgunga qadar 3-4 marta sug’orish tavsiya etiladi. Agar yomg’irlatib sug’oradigan bo’lsak, 10-15 marta sug’oriladi. Ana shu yomg’irlatib 10-15 marta sug’organimizda ananaviy sug’organimizda sarflagan suvning 10 dan 1 qismi sarflanadi xolos. Makkajo’xori kasalliklarini kamaytirish uchun almashlab ekishga katta e’tibor berish kerak. Har yili makkajo’xorining o’rniga yana makkajo’xori ekilmasligi kerak. Kamida 3 yil oradan vaqt o’tishi kerak. Shunda kasalliklar kamayadi va makkajo’xori o’rilgandan so’ng
qolgan poyalari diskda tozalanib, yerga qayta ishlov berilishi kerak. Shundagina kasalliklar bir muncha kamayadi. Eng asosiy narsa hosilni o’rayotganimizda poyaning tag qismidan 40 sm qoldirishimiz kerak. Chunki shunday qilganimizda silosni hazm bo‘lish jarayoni, shuningdek, qoramollardan sut olish imkoniyati ko‘payadi. Qizg’in muhokamalarga boy bo’lgan seminarning ikkinchi kuni ham samarali o’tdi. Bu kabi o’quv seminarlarining o’tkazilishi bobodehqonlarimizning chet el tajribalarini qo’llagan holda yuqori hosildorlikka erishish uchun zamin yaratadi deb, bemalol ayta olamiz”.
Не менее интересным был и второй день учебного семинара на тему «Качественное выращивание кукурузы». Немецкий специалист, агроном Роберт Гримм первым делом поделился своими теоретическими знаниями, а во второй половине дня участники смогли узнать его практическое видение вопроса непосредственно на поле, в Чиназском районе Ташкентской области.
Роберт Гримм дал ряд рекомендаций на этот счёт. В частности, он поделился опытом высаживания кукурузы, рассказал на какую глубину и при какой температуре поверхности желательно производить посадку, а также о остановился на важности дождевого орошения в период глобальной проблемы дефицита водных ресурсов.
Роберт Гримм:
«Температура почвы играет большую роль при посадке кукурузы. Её сажают на глубину 5-6 см. Это нужно делать, когда поверхностный слой земли достигнет температуры не менее 10 градусов. А это соответствует погодным условиям Узбекистана на конец марта. Чтобы решить проблему нехватки воды, которая уже актуальна, нам нужно изменить технологию орошения, а не сажать меньше кукурузы или сажать сорта, требующие меньше воды. Необходимо перейти от традиционного орошения к дождевому методу. Именно поэтому мы установили на нашем экспериментальном участке подобную систему. По сравнению с традиционным орошением расход воды можно сократить в 10 раз. При этом добиться такой же производительности. Мировой спрос на кукурузу, высаживаемую для получения зерна значительно выше. Потому как такой урожай используется во многих сферах. Кукуруза, выращенная на силос, используется только в качестве корма для скота. В целом во время семинара-тренинга был дан ряд рекомендаций, на что стоит обратить внимание при посадке кукурузы, как поливать семена после высадки и до уборки, как бороться с болезнями».
Роберт Гримм:
«Прежде чем сажать кукурузу в условиях Узбекистана, нужно знать, для чего мы ее сажаем. На силос или зерно? Если мы сажаем на силос, нам нужно посадить 9 зерен на 1 квадратный метр. Если мы сажаем на зерно, хватит 7- ми, 8- ми семян. Дело в том, что когда мы сажаем на зерно, нам важны стебли. Потому, если мы посадим их близко друг к другу, растения могут вырасти меньшего размера. Если говорить о поливе, то после посева семян при традиционном методе орошения до сбора урожая рекомендуется поливать 3-4 раза. Если же орошать дождевым методом, то после 15- го полива тратится лишь одна десятая от объемов традиционного полива. Для снижения заболеваемости кукурузы необходимо уделять большое внимание севообороту. Кукурузу не следует сажать на то же место на следующий год. Должно пройти минимум 3 года.
Тогда болезней удастся избежать, а после уборки кукурузы оставшиеся стебли следует очистить на диске и переработать в почве. Только тогда болезней станет меньше. Самое главное при уборке – оставлять 40 см от нижней части стебля. Таким образом, за счёт этого увеличивается процесс переваривания силоса, а также возможность получения больших объемов молока».
Второй день семинара был также насыщен бурными дискуссиями и обменом мнениями. Можно смело сказать, что проведение подобных учебных семинаров создает базу для достижения высокой продуктивности с использованием передового зарубежного опыта.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: