O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo‘jaligi vazirligi huzuridagi Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti 1933-yilda Respublika Sabzavotchilik stansiyasi negizida tashkil etilgan. Ushbu 90 yillik faoliyati davomida institut olimlari tomonidan respublikamizda ekib kelinayotgan 220 dan ortiq sabzavot, poliz va kartoshka navlari yaratildi. Ushbu navlarning 170 dan ortig‘i Davlat Reestriga kiritildi.
Bugungi kunda ilmiy-tadqiqot institutida 14 ta laboratoriya mavjud. Shuningdek, ilmiy-tadqiqot institutining 9 ta tajriba ilmiy stansiyasi faoliyat olib bormoqda. Yevropa Ittifoqining ko‘magi tufayli institut laboratoriyalari zamonaviy jihozlar bilan taʼminlandi.
Mazkur jihozlardan to‘g‘ri foydalanishni yo‘lga qo‘yish maqsadida olimlar va soha mutaxassislari ilmiy-tadqiqot institutiga tashrif buyurishib, o‘zlarining kerakli maslahat va tavsiyalarini berishdi.
Ayni paytda Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutida hozirda 50 dan ortiq texnikalar, 400 tonna sig‘imga ega bo‘lgan muzlatkich, zamonaviy in-vitro va biotexnologiya laboratoriyalari mavjud bo‘lib, bular 4 ta ilmiy-tajriba stansiyalariga taqsimlangan.
Bu laboratoryialarda sabzavot-poliz ekinlari seleksiyasi, sabzavot va poliz ekinlari urug‘chiligi, kartoshka seleksiyasi va urug‘chiligi, agrokimyo va mahsulot sifati, sabzavot, poliz va kartoshka ekinlari agrotexnologiyasi, issiqxona sabzavotchiligi, o‘simliklarni kasallik va zararkunandalardan himoya qilish kabi yo‘nalishlarda tadqiqotlar olib borish mumkin.
Ushbu laboratoriyalardagi amaliyotlar orqali yurtimizda faoliyat olib borayotgan fermer, dehqon xo‘jaliklari va klasterlarga xizmatlar ko‘rsatilmoqda. Laboratoriyalar tuproqning tahlili, uning tarkibidagi mineral moddalar, mevaning tarkibidagi moddalarni aniqlashga mo‘ljallangan.
Yangi laboratoriya jihozlari orqali yetishtiriladigan mahsulotlarda uzoq yillar cho‘zilgan seleksiya jarayonlarini qisqartirish imkoniyati yaratildi. Anʼanaviy seleksiya jarayoni 8-10 yil davom etsa, bu laboratoriya jihozlari orqali bu jarayon 3-4 yilga qisqartirildi.
Eʼtiborlisi, 2022-yilda ilmiy-tadqiqot instituti va uning filiallariga olib kelingan jihozlar, laboratoriya asbob-uskunalarida bajarilgan amaliyotlar natijasida 2023-yilda institut tomonidan yaratilgan 12 ta yangi navlar Davlat Reestriga kiritildi. Ushbu navlar ertapisharligi, kasalliklarga chidamliligi va yuqori hosildorligi bilan ajralib turadi.
Научно-исследовательский институт овощеводства, бахчевых культур и картофелеводства при Министерстве сельского хозяйства Республики Узбекистан был создан в 1933 году на базе Республиканской овощеводческой станции. За эти 90 лет работы учеными Института создано более 220 сортов овощей, бахчевых культур и картофеля, выращиваемых в нашей республике. В Госреестр внесено более 170 таких сортов.
Сегодня в НИИ действует 14 лабораторий. Также в научно-исследовательском институте функционируют 9 экспериментальных научных станций. Благодаря поддержке Европейского союза лаборатории института были оснащены современным оборудованием.
Для налаживания правильного использования этого оборудования ученые и специалисты отрасли посетили научно-исследовательский институт и дали свои рекомендации.
В настоящее время НИИ овощеводства, бахчевых культур и картофелеводства располагает более чем 50 машинами, холодильником емкостью 400 тонн, современными лабораториями in-vitro и биотехнологиями, которые распределены по четырем научно-экспериментальным станциям.
В этих лабораториях проводятся исследования в области селекции и семеноводства овощных и бахчевых культур; селекции и семеноводства картофеля; агрохимии и качества продукции; агротехники овощных, бахчевых и картофельных культур; тепличного овощеводства; защиты растений от болезней и вредителей.
На практической основе в этих лабораториях предоставляются услуги фермерам, дехканам и кластерам Узбекистана. Лаборатории предназначены для анализа почвы, определения минеральных веществ, содержащихся в ней и веществ, содержащихся в плодах.
Благодаря новому лабораторному оборудованию появилась возможность сократить многолетние процессы селекции выращиваемой продукции. В то время как традиционный процесс отбора длился 8-10 лет, этот процесс был сокращен до 3-4 лет с помощью лабораторного оборудования.
Стоит отметить, что в 2022 году, в результате экспериментов на лабораторном оборудовании, привезенном в НИИ и его филиалах, было создано 12 новых сортов, которые были внесены в Госреестр в 2023 году. Эти сорта отличаются скороспелостью, высокой урожайностью и устойчивостью к болезням.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: