Bugungi kunda aholining sabzavot ekinlariga bo‘lgan talabini qondirish dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Shu nuqtai-nazardan har qanday ob-havoda ham yil davomida ekib hosil olish mumkin bo‘lgan sabzavot turlari mavjud. Bu inson organizmi uchun juda foydali sabzavotlardan biri rediskadir.
Rediska dunyodagi koʻpgina dehqonchilik mintaqalarida ochiq va yopiq (himoyalangan) yerlarda oʻstiriladi. O‘zbekiston sharoitida rediska yetishtirishning o‘ziga xos ilmiy tajribasiga mavjud. Bu borada Qashqadaryo ilmiy tajriba stansiyasi jamoasi rediskani yilning 365 kuni davomida issiqxona bo‘lmalarida yetishtirib hosil olishni sinovdan o‘tkazdi. Jumladan, joriy yil 25-yanvar kunida rediskaning “Selesta” navini zamonaviy issiqxona bo‘lmalarida 5×5 sxemasida ekishdi. Qayd etilishicha, bu ertapishar navlarining o‘suv davri 30-35 kunni tashkil etadi.
Issiqxonaga ekilgan rediskaning afzalliklari mavsum tanlamasligi, kasallik va zararkunandalarga chalinmasligi, suvning tejamkorligi hamda keyingi sabzavot ko‘chatlariga o‘z o‘rnini bo‘shatib berishligi bilan ajralib turadi. Yana bir muhim jihati kundalik iste’mol uchun ko‘p qavatli binolarda, hovlilarda maxsus joylar tashkil qilib qisqa va tez muddatda rediska yetishtirib olish mumkin.
Sirojiddin To‘rayev Qashqadaryo ilmiy tajriba stansiyasi ilmiy ishlar va innovatsiyalar bo‘yicha direktor o‘rinbosari:
— Qashqadaryo ilmiy tajriba stansiyasi ko‘chatxonasida bitta tajriba o‘tkazdik. Rediskani “Selesta” navini ekib parvarishladik. Ko‘p qavatli uy sharoitida yashaydiganlar, bemalol maxsus tokchalar yasab, unda 10 sm chuqurlikdagi ozuqali muhitni yaratib yil davomida rediska yetishtirsa bo‘ladi. Agar tavsiya beradigan bo‘lsak, ko‘p qavatli uylarda ko‘chirish uchun qulay bo‘lgan maxsus bo‘lmalarni quyosh tushub turadigan joylarga qo‘yish kerak bo‘ladi.
Сегодня все большее значение приобретает удовлетворение спроса населения на овощные культуры. В этом контексте в республике имеются виды овощей, которые можно сажать и собирать круглый год и при любой погоде.
Редис, как отмечают специалисты, очень полезен для человеческого организма.
В наиболее приспособленных сельскохозяйственных регионах мира его выращивают как в открытом, так и в закрытом, то есть защищённом грунте. На сегодняшний день имеется уникальный опыт выращивания редиса в условиях Узбекистана. В этой связи, научная группа Кашкадарьинской опытно-испытательной станции провела эксперимент – редис выращивали на тепличных стеллажах 365 дней в году. В частности, 25 января текущего года сорт редиски Селеста был посажен в современные стеллажи питомника по схеме 5х5. Кстати, вегетационный период этих скороспелых сортов составляет 30-35 дней.
Преимущества редиса, посаженного подобным образом, заключаются в том, что он не выбирает сезон созревания, не подвержен болезням и вредителям, мало потребляет воду и в сжатые сроки уступает место следующей рассаде овощей. Еще одним преимуществом является то, что редис можно сажать в многоэтажных домах, во дворах, на стеллажах, в том числе для ежедневного потребления и без особых проблем.
Сирожиддин Тураев, заместитель директора по научной работе и инновациям Кашкадарьинской опытно-испытательной станции:
— Мы провели один эксперимент в цехе нашей станции. Мы ухаживали за редиской, посадив сорт Селеста. Те, кто живет в многоквартирных домах, могут выращивать редис круглый год, высаживая и поливая семена, создав питательную среду на глубине 10 сантиметров и разместив рассаду на стеллажах. В условиях многоэтажного дома стеллажи желательно размещать в местах, куда попадают солнечные лучи (рекомендация).
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: