Tariq – boshoqdoshlar oilasiga mansub bir yillik don ekini. Ildizi popuksimon,150 sm chuqurlikkacha boradi. Poyasi – poxolpoya (20-150 sm). Doni qobiqli, shakli yumaloq, oval yoki cho‘ziq, rangi oq, sariq, qizg‘ish, jigarrang, 1000 donasining vazni 4-9 g. Tariq issiqsevar, qurg‘oqchilikka, sho‘rga chidamli o‘simlik. Urug‘i harorat 8-10 °С bo‘lganda unib chiqadi, 12-15 °С da maysalari ko‘kara boshlaydi. O‘suv davri 60-100 kun. Donida 10-15% oqsil, 50% uglevod, 3,8% moy mavjud. Donidan spirt olishda, bo‘za tayyorlashda foydalaniladi. Oqlangan doni (so‘k) mazali va to‘yimli oziqa hisoblanadi. Tariq uni non yopishda ko‘pincha javdar uniga qo‘shiladi.
Kasalliklari: qora kuya, bakterioz.
Zararkunandalari: tariq chivini, poya parvonasi va boshqalar.
Ekish muddati va sxemasi: Sug‘oriladigan yerlarda ang‘izga takroriy ekin sifatida iyun oyida va iyulning boshlarida 45×15 yoki 60×15 sm sxemada ekiladi. Ekish chuqurligi 4-5 sm. 10 sotix maydonga 1,2-1,6 kg urug‘ sarflanadi.
Hozirgi kunda O‘zbeksitonda tariqning 1 ta navi yetishtiriladi.
Bugungi kunda yurtimizda yetishtirilayotgan tariq mahsuloti Ozarbayjon, Afg‘oniston, Iroq, Eron, Koreya, Qirg‘iziston, Pokiston, Tojikiston, Turkiya kabi mamlakatlarga eksport qilinmoqda.
Imlo xatolari haqida hisobot
Quyidagi matn tahririyatimizga yuboriladi: